Cura de detoxifiere a colonului pas cu pas si detoxifierea organismului

Share

Cura de detoxifiere a colonului poate fi un procedeu indelungat si minutios, mai ales daca nu este facuta sub atenta supraveghere a unui medic.

Cura de detoxifiere a colonului se produce treptat, respectand toti pasii care se impun. In acest fel se garanteaza aparitia rezultatelor intr-un timp util.

Ce este colonul și ce funcții îndeplinește?

Colonul este un organ component al sistemului digestiv, iar pentru a putea fi detoxifiat corespunzator este absolut necesar sa se cunoasca functiile pentru care acesta este responsabil. Colonul intra in contact cu foarte multe toxine ce urmeaza a fi eliminate din corp, fapt pentru care trebuie protejat pe cat posibil si ajutat sa isi desfasoare activitatea la nivelul optim. Iata care sunt functiile principale ale colonului:

  • Extragerea apei si a sarurilor – colonul are rolul de a pastra apa si nutrientii benefici in corp, astfel incat acestia sa nu fie eliminati, caz in care organismul ar resimti un deficit.
  • Absorbtia substantelor nutritive – in momentul in care incepem cura de detoxifiere a colonului este bine sa luam in calcul si rolul pe care acest organ il are in procesul de absorbtie a nutrientilor. Colonul impiedica eliminarea nutrientilor benefici si ii absoarbe spre a fi folositi de catre organism.
  • Eliminarea toxinelor – colonul are rolul fundamental de a elimina tot ce este daunator din organism, fapt pentru care si el, la randul lui, are nevoie de o cura de detoxifiere.

Cum ne dam seama ca este nevoie de o cura de detoxifiere a colonului?

Cura de detoxifiere a colonului se impune atunci cand toxinele din corp care nu au putut fi eliminate incep sa se depuna pe peretii intestinului, afectand tot mai multe functii ale acestuia. Atentie, insa, caci cura de detoxifiere a colonului este un procedeu complex care solicita o parere avizata din partea unui medic, asadar documentati-va foarte bine inainte de a o incepe!

Iata care sunt primele semne pe care trebuie sa le avem in vedere atunci cand incepem cura de detoxifiere a colonului:

  • Digestie ingreunata – este, de regula, un simptom foarte graitor, caci digestia devine foarte lenta si chiar deranjanta si se impune cura de detoxifiere a colonului. Este posibil sa nu mai tolerati alte alimente pe care inainte le-ati fi mancat fara probleme. De asemenea, procesul de digestie se desfasoara intr-un timp mult mai lung atunci cand colonul nu mai functioneaza la capacitate optima.
  • Dureri la nivelul stomacului, pancreasului si intestinelor – un colon plin de toxine va provoca dureri acute la nivelul organelor interne care au rol in absorbtia de nutrienti. Este foarte posibil ca durerile sa se resimta mai ales in timpul meselor sau in timp ce alimentele ingerate sunt digerate.
  • Flatulenta – este un semn clar ca exista un disconfort la nivelul colonului si trebuie luat in serios atunci cand se incepe detoxifierea acestuia. Gazele si crampele stomacale sunt semne clare ca o cura de detoxifiere a colonului este absolut necesara.
  • Stare generala de rau – un colon care nu a trecut printr-o cura de detoxifiere a colonului va determina aparitia unei stari generale de rau. Aceasta poate fi asociata cu migrene, oboseala, deficit de atentie si concentrare, tulburari de vedere. Daca aveti probleme serioase la nivelul colonului, este posibil sa traversati si stari de nervozitate sporita, irascibilitate sau anxietate.

Alimente recomandate pentru cura de detoxifiere a colonului

Cura de detoxifiere a colonului se realizeaza cu ajutorul unor alimente cu rol curativ, care au proprietatea de a indeparta toxinele acumulate in timp la acest nivel. Pentru a va asigura ca detoxifierea se face in mod corect, este indicat sa cereti sfatul avizat al unui medic nutritionist. Alimentele care ajuta la cura de detoxifiere a colonului sunt:

  • Citricele – fie consumate ca atare, fie in sucuri naturale, citricele au un rol important in cura de detoxifiere a colonului. Acidul citric si vitaminele din acestea imbunatatesc performantele colonului si curata reziduurile de pe peretii acestuia. Portocalele, lamaile si grepfrutul trebuie consumate cu regularitate in cadrul dietei de detoxifiere a colonului, de cel putin cinci ori pe saptamana.
  • Orezul – cunoscut pentru efectele sale vindecatoare in cazul mai multor afectiuni gastrointestinale, orezul este foarte indicat pentru consum cand are loc procesul de detoxifiere a colonului. Aceasta cereala este bogata in fibre si enzime care ajuta la refacerea colonului, la regenerarea acestuia.
  • Fructele de avocado – acestea sunt foarte bune pentru absorbtia nutrientilor atunci cand colonul trece prin cura de detoxifiere. Avocado-ul este un fruct care se digera rapid si care contine numeroase substante hranitoare benefice colonului.
  • Semintele de in – aceste seminte au rol stabilizator la nivelul aciditatii din stomac si favorizeaza digestia. Consumate frecvent, semintele de in pot combate lentoarea de la nivelul tranzitului intestinal.
  • Spanacul – are multiple beneficii asupra organelor interne, facand regenerarea acestora mai facila si mai redusa in timp. Cura de detoxifiere a colonului necesita un consum sporit de spanac pentru ca partile afectate de reziduuri sa se refaca in timp util.

Cura de detoxifiere a colonului are urmatoarele beneficii asupra organismului:

1. Sistemul digestiv functioneaza mai eficient

Cura de detoxifiere a colonului elimina alimentele care nu sunt digerate, facand loc pentru o buna absorbtie a nutrientilor. Daca resturile de mancare nedigerate raman in corp prea multa vreme, atunci se creeaza un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor si bolilor. Astfel, o detoxifiere a colonului impiedica acest lucru sa se intample.

2. Se previne constipatia

Constipatia (mai ales daca este cronica) provoaca o functionare lenesa a sistemului digestiv, ceea ce determina ca resturile alimentare sa ramana mai mult timp in organism. Din aceasta cauza, este foarte probabil ca toxinele sa fie eliberate in circulatia sangelui, sa apara boli sau iritatii, de genul hemoroizilor sau varicelor.

3. Creste energia

Cura de detoxifiere a colonului ajuta la economisirea energiei folosite de intestine pentru a elimina reziduurile alimentare si o canalizeaza pe celelalte parti ale corpului. Persoanele care au facut o cura de detoxifiere a colonului spun ca li s-a imbunatatit circulatia sangelui, au un somn mai odihnitor si un plus de energie.

4. Mareste absorbtia in corp a vitaminelor si nutrientilor

Un colon curat permite doar apei, vitaminelor si nutrientilor sa fie absorbiti in sange.

5. Cura de detoxifiere a colonului e un prim pas spre pierderea in greutate

Cura de detoxifiere a colonului are ca efecte accelerarea matabolismului si pierderea in greutate, cu conditia sa fiti atente la alimentatie.

6. Scade riscul de a face cancer de colon

Toate toxinele pe care le mancam sau bem se absorb prin pielea noastra si ajung sa fie procesate de sistemul gastrointestinal si ficat. Daca nu sunt eliminate rapid din corp, pot avea efecte dezastruoase, cum sunt chisturile, polipii si cancerul de colon si tract gastrointestinal.

7. Creste fertilitatea

Grasimea este bogata in estrogen, iar daca este consumata prea mult, poate deveni o problema sa ramaneti insarcinate, deoarece aceasta se poate depune pe colon si poate apasa pe uter sau pe organele reproducatoare. Cura de detoxifiere a colonului scapa corpul de chimicalele si toxinele care pot afecta ovulele.

8. Mentine echilibrul pH-ului in sange

Alimentele care creeaza blocaje in colon sunt cele care produc acid, in special cele bogate in proteine fara suficiente fibre. Asta conduce la inflamarea tesutului colonului si ii reduce abilitatea de a-si face treaba. De aceea este bine sa consumam apa, minerale si vitamine care sa treaca prin sistemul nostru circulator. Daca lasam bacteriile, parazitii si fecalele sa intre in sange, atunci pH-ul se va dezechilibra.

In curele pentru detoxifierea colonului se recomanda sa se consume urmatoarele alimente:

1. Mere, suc si otet de mere

Merele sunt bogate in fibre, niste nutrienti cunoscuti pentru efectele benefice asupra digestiei, si pectina, un compus de carbohidrati care actioneaza precum un agent de ingrosare asupra intestinelor. Cand este luata in doze terapeutice, pectina elimina toxinele si intareste peretii intestinali.

2. Avocado

Fructele de avocado sunt foarte bune pentru detofixiere si digestie, datorita fibrelor pe care le contin, solubile si insolubile, in proportie de 1/3. Fibrele solubile absorb apa impreuna cu celelalte substante digerate, usurand tractul intestinal, iar cele insolubile ajuta la miscarile bolului alimentar, curatand astfel colonul.

3. Semintele de in si chia

Ambele tipuri de seminte sunt bogate in grasimi si fibre care ajuta la cura de detoxifiere a colonului. Contin si acizi Omega-3, care au efectul de a reduce inflamatia si a proteja peretii intestinali.

4. Apa cu sare de mare

Un colon hidratat este un colon sanatos. De aceea, expertii recomanda sa se bea multa apa in care puteti adauga si sare de mare, deoarece ajuta la detoxifiere.

5. Alimente fermentate (iaurt, chefir, muraturi)

Puteti crede sau nu, dar exista bacterii in mancarea fermentata care au un efect foarte bun asupra organismului si colonului. Fara ele, anumiti nutrienti nu sunt sintetizati, toxinele nu se elimina si microorganismele care dezvolta boli se pot instala in sistemul digestiv. Pe scurt, aceste bacterii dau energie celulelor din colon sa isi faca treaba.

Alte elemente esentiale in cura de detoxifiere a colonului

Pentru ca o cura de detoxifiere a colonului sa fie corespunzatore si sa dea rezultatele asteptate nu este suficient sa avem o alimentatie corecta, bazata pe alimentele enumerate mai sus. Exista alte cateva elemente de care trebuie sa tinem seama, astfel incat cura de detoxifiere a colonului sa fie cat mai sanatoasa cu putinta:

  • Hidratarea – este foarte important ca procedeul de detoxifiere a colonului sa fie suplimentat de un consum regulat de apa si alte lichide sanatoase, ca sucurile din fructe, ceaiurile sau smoothie-urile. Hidratarea este un pas esential pentru cura de detoxifiere a colonului, astfel ca un minimum de 2,5 litri de apa plata pe zi sunt obligatorii.
  • Orele de odihna – afectiunile de la nivelul colonului pot fi cauzate si de programul haotic de fiecare zi care nu permite indeplinirea orelor necesare pentru odihna si relaxare. Cura de detoxifiere a colonului nu este completa fara cel putin opt ore de somn si alte doua de relaxare prin activitati recreative…
  • Starea de sanatate – o cura de detoxifiere a colonului depinde foarte mult de starea de sanatate a intregului organism. Este absolut necesar sa aveti analizele facute, sa aveti aprobarea medicului si sa detineti controlul asupra fluctuatiilor care ar putea aparea din acest punct de vedere. Nu tineti cura de detoxifiere a colonului daca aceasta va afecteaza starea de sanatate sau daca nu va permite sa va respectati regimul alimentar recomandat de medic.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente