Bananele: efecte benefice aduse de banane


155
loading...

Bananele își au originea în Asia de Sud-Est, dar există 130 de ţări care le cultivă.

Bananele

Bananele sunt cele mai consumate fructe din lume și ocupă locul al patrulea, după orez, grâu și porumb, în cele mai consumate alimente pe Glob.

Bananierul nu este un arbore, el este o plantă ierboasă care face fructe.

Scurtă istorie

Despre banane și bananier s-a vorbit pentru prima dată în scrierile budiste intitulate Prakrit, apărute în secolul al VI-lea î.Hr. Se consideră că bananele au început să se cultive înainte de orez în zona Papua Guinea. De altfel, numele acestui fruct vine de la cuvântul „banema”. În anul 1836 s-a descoperit în Jamaica un hibrid al bananelor, pe care le consumăm noi astăzi. Bananele au fost plimbate prin multe ţări și teritorii de-a lungul timpului, au încântat și au fost dorite de multe popoare pentru gustul lor delicios. Deși au ajuns în zona Mării Mediterane, în Palestina, Madagascar, Vestul Africii, Europa, arhipelagul Canarelor, Lumea Nouă și Caraibe, iar prima ţară care a început să le cultive sistematic și chiar să le exporte a fost China.

Ţările care produc și exportă banane sunt:

  • India;
  • Brazilia;
  • China
  • Thailanda;
  • Ecuador;
  • Columbia;
  • Costa Rica;
  • Guatemala;
  • Burundi;
  • Comore.

Soiuri de banane

Pe această planetă cresc sau sunt cultivate peste 40 de tipuri de banane, de forme și culori diferite. În continuare enumerăm o parte din aceste soiuri. Aceste sunt:

  1. Musa x paradisiaca;
  2. Bananier pitic asiatic;
  3. Banan japonez;
  4. Banane Cavendish;
  5. Musa balbisiana;
  6. Musa velutina;
  7. Banana roșie;
  8. Abaca;
  9. Musa acuminata;
  10. Musa sikkimensis;
  11. Musa ornata;
  12. Pisang awak;
  13. Scarlet banana;
  14. Goldfinget banana;
  15. Musa nagensium;
  16. Musa yunnanens;
  17. Musa maclayi;
  18. Musa orchracea;
  19. Musa hirta;
  20. Musa arunachale
  21. Musa muluensis.

Compoziţia bananelor

Iată câteva date interesante despre banane:

  • Au un nivel foarte scăzut de grăsimi;
  • Au fibre solubile în cantitate foarte mare;
  • Vitamina B6;
  • Vitamina B1;
  • Vitamina B2;
  • Vitamina B3;
  • Vitamuna B9;
  • Vitamina E;
  • Potasiu;
  • Antioxidanţi;
  • Minerale;
  • Zaharuri simple;
  • Fructoza;
  • Zaharoza;
  • Flavonoizi polifenolici;
  • Luteină;
  • Antioxidanţi;
  • Zeaxantina;
  • Alfa-caroten;
  • Beta-caroten;
  • Vitamina PP;
  • Vitamina C;
  • Magneziu;
  • Cupru;
  • Mangan;
  • Potasiu;
  • Carbohidraţi;
  • Nu conţin colesterol;
  • Proteine;
  • Folaţi;
  • Niacină;
  • Riboflavină;
  • Acid pantotenic;
  • Tiamină;
  • Vitamina A;
  • Vitamina C;
  • Vitamina E;
  • Vitamina K;
  • Calciu;
  • Fier;
  • Fosfor;
  • Zinc;
  • Seleniu.

Beneficiile bananelor

Bananele au efecte benefice în multe direcţii în ceea ce privește sănătatea oamenilor. Iată cum ne ajută ele:

  • Aritmie;
  • Hipertensiune arterială;
  • Îmbunătăţesc sistemul cardiovascular;
  • Stimulează eliminarea lichidul în exces;
  • Luptă împotriva edemelor;
  • Ameliorează arsurile la stomac;
  • Cresc nivelul hemoglobinei;
  • Întăresc sistemul imunitar;
  • Reduc riscul de boli cardiovasculare;
  • Menţin funcţiile cardiace în limitele normale;
  • Blochează absorbţia lipidelor nesănătoase din alimente;
  • Reglează cantitatea de lipide din organism;
  • Reduc riscul de infarct;
  • Previn ateroscleroza;
  • Hidratează organismul;
  • Previn constipaţia;
  • Previn balonarea;
  • Reglează funcţiile colonului;
  • Favorizează eliminarea toxinelor din organism;
  • Reglează microflora intestinală;
  • Reduc severitatea episoadelor de diaree;
  • Menţin sănătatea aparatului digestiv;
  • Refac ţesutul muscular;
  • Au efect anticancerigen;
  • Favorizează distrugerea celulelor canceroase;
  • Reglează celulele imune;
  • Favorizează apoptoza;
  • Reduc riscul de depresie;
  • Facilitează reglarea nivelului de serotonină;
  • Au rol antioxidant;
  • Favorizează eliberarea de dopamină la nivel cerebral;
  • Cresc energia organismului;
  • Previn oboseala;
  • Reglează nivelul glicemiei.

Utilitatea cojilor de banană

Înainte de a arunca cojile de banană la coșul de gunoi, este bine să ne amintim cât sunt de folositoare. Cojile de banană pot fi folosite în multe feluri. Acestea sunt:

  1. Lustruiesc produsele din piele, hainele de piele sau încălţămintea, de exemplu.
  2. Albesc dinţii. După ce ne spălăm pe dinţi, îi frecăm cu coajă de banană.
  3. Vindecă negii în cel mult două săptămâni.
  4. Ameliorează acneea.
  5. Ameliorează uscăciunea și asprimea pielii.
  6. Vindecă vânătăile.
  7. Se pansează cu coaja de banană locul unde au apărut hemoroizi;
  8. Pune coajă de banană la rădăcina plantelor de apartament și alungă puricii care le atacă.
  9. Cojile de banană atrag păsările, fluturii și albinele.
  10. Sunt un foarte bun îngrășământ.
  11. Curăţă de praf plantele verzi de apartament.
  12. Mixate cu ulei de măsline și aplicate pe păr conferă strălucire.
  13. Curăţă argintăria.
  14. Curăţă tenul.
  15. Utile pentru gomajul feţei.
  16. Repară călcâiele crăpate.
  17. Decontaminează apa, absorbind plumbul și cuprul.
  18. Ca ceai au efect antimahmureală.

Cojile de banane conţin cantităţi mari de potasiu, magneziu și fibre, dar și de vitamina B6 și B12.

Reţete delicioase cu banane

  1. Smoothie de banane

Se pun la blender trei banane coapte, o lingură de alge dulse, 750 ml de apă și apă. Se mixează și se consumă proaspăt.

Iodul, potasiul și sodiul întăresc sistemul endocrin și sistemul nervos central. Acest suc protejează organismul de neurotoxine și de efectele lor nocive.

  1. Banana destoinică

Se mixează la blender o banană, o jumătate de cană de kale, un căţel mic  de usturoi și o jumătate de cană de apă. Se obţine o jumătate de litru de suc. Se consumă imediat.

  1. Banacado

Se mixează la blender trei banane, o avocado, o cană de cale, o cană de apă și două sau trei curmale fără sâmbure. Se obţin două căni. Se consumă proaspete.

  1. Băutură nutritivă cu căpșuni și banane

Punem într-un blender și mixăm două banane coapte, 300 g de căpșuni, două iaurturi de soia, un baton de vanilie, sirop de agave sau miere și apă de izvor, în funcţie de consistenţa dorită. Se consumă proaspăt.

  1. Băutură nutritivă cu mere și banane

Mixăm la blender o banană, un pahar cu lapte de orez, o lingură de pudră de acerola, o lingură de germeni de grâu și miere. Se consumă proaspăt.

  1. Băutură cu pere și banane

Mixăm la blender un iaurt de soia, o banană, sucul de la șase pere, patru caise uscate, câteva nuci pecan și sirop de arţar sau miere. Se consumă proaspăt.

  1. Îngheţată de banane cu cocos

Două banane coapte, două linguri de nucă de cocos răzuită și o lingură de zeamă de lămâie verde (lime) se mixează la blender. Se adaugă miere, după gust. Se pune la congelator până când considerăm că s-a întărit. O consumăm în aceeași zi…

loading...