Home Diete de slabitNUTRITIE Vegan VS Vegetarian

Vegan VS Vegetarian

autor Elena Yvette
757 views 4 minute timp de citit

Pentru că sunt atât de asemănătoare, mulți sunt cei care confundă cele două cuvinte: vegan și vegetarian. Cu toate acestea, lăsând deoparte asemănarea grafologică și fonologică dintre ele, cele două cuvinte desemnează concepte diferite.

Vegan vs. Vegetarian

Veganii și vegetarienii au un punct comun, care de multe ori creează confuzie atât în utilizarea celor doi termeni, cât și asupra semnificației lor. Această legătură este reprezentată de faptul că atât veganii, cât și vegetarienii exclud din alimentație carnea. Totuși, în timp ce un vegetarian poate include în alimentația sa atât ouă, cât și lactate, un vegan exclude toate produsele de origine animală.

Diferențele între vegetarieni și vegani sunt clădite pe trei piloni principali: filosofia pe baza căreia sunt clădite aceste concepte, motivele pentru a deveni fie vegan, fie vegetarian și, nu în ultimul rând, produsele incluse în alimentația acestora.

  • Este important de reținut faptul că, în timp ce vegetarianismul se limitează doar la nutriție, veganismul este de fapt asociat cu un adevărat stil de viață. În timp ce vegetarienii își aleg dieta pe baza beneficiilor pe care le obțin astfel în ceea ce privește sănătatea lor, veganii se axează nu doar pe beneficiile obținute dintr-o nutriție bazată pe fructe și legume, ci mai ales pe anumite principii morale, politice și religioase; în principiu aceștia, consideră că animalele ar trebui protejate de legi asemănătoare celor care asigură bunăstarea oamenilor. Prin urmare, veganii nu exclud produsele de natură animală doar din alimentație, ci din toate domeniile de activitate. Așadar, aceștia resping tot ce presupune maltratarea sau uciderea animalelor, de la produse cosmetice sau de curățare testate pe animale, până la îmbrăcămintea de piele sau din blană.
  • În ceea ce privește veganismul, majoritatea adepților acestui stil de viață oferă drept motiv principal problemele de natură etică și politică pe care le ridică utilizarea produselor de natură animală. De cealaltă parte, majoritatea vegetarienilor susțin că s-au decis asupra unei diete bazate pe fructe și legume datorită beneficiilor de natură medicală pe care le obțin astfel.
  • Întrucât confuzia dintre cele două concepte a pornit de la alimentația similară este, de asemenea, important să facem o distincție clară între obiceiurile alimentare ale acestora.

Ce mănâncă vegetarienii?

Pentru a oferi un răspuns complet la această întrebare, este necesar să menționăm faptul că există mai multe tipuri de vegetarieni.

  • Lacto vegetarienii nu consumă carne și ouă însă consumă lapte și alte derivate ale acestuia.
  • Ovo vegetarienii, în schimb, nu consumă carne sau lapte, dar consumă ouă.
  • Lacto-ovo-vegetarienii nu consumă niciun tip de carne însă includ în alimentația lor atât ouăle, cât și laptele sau derivatele acestuia.
  • Pesco-vegetarienii, pe de altă parte, consumă pește sau fructe de mare, dar exclud din alimentație toate celelalte tipuri de carne.

Ce mănâncă un vegan?

Veganii au o dietă mult mai strictă decât cea a vegetarienilor. Aceștia exclud din alimentație nu numai carnea, ouăle, lactatele, dar și mierea sau orice alt produs de natură animală.

Fructele, legumele și cerealele sunt pilonii de bază atât în alimentația veganilor, cât și a majorității vegetarienilor.

Analizând toate aspectele menționate mai sus se pare că de la vegetarianism la veganism nu este decât un singur pas. Cele două opțiuni devin din ce în ce mai mediatizate, devenind nu doar o alegere sănătoasă, dar și una din ce în ce mai populară…

Save

Abonează-te pe:Yve.ro news

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies