Dieta balerină – o dietă echilibrată fără să faceți excese

Share

Dieta balerină este un regim alimentar al cărui ideal este silueta de balerină – suplă, armonioasă și grațioasă. Dieta balerină este ideală pentru acelea dintre voi care vă doriți să mâncați consistent, dar fără să faceți excese.

Dieta balerină

Pentru dieta balerină trebuie să aveți disponibilitatea de a combina mai multe substanțe nutritive ca fier, potasiu, magneziu, carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase. Acest regim are ca piesă de rezistență menținerea tonusului și a musculaturii, deci este indicat să completați dieta balerină cu un program de antrenamente zilnice.

Principii în dieta balerină

  • Mese consistente – atât mesele principale ale zilei, cât și gustările dintre acestea in dieta balerină trebuie să fie bogate în nutrienți. Regimul se bazează pe un cumul de substanțe nutritive care vă vor asigura resursele de energie pe tot parcursul zilei.
  • Variație – dieta balerină impune mese cât mai variate, în care să vă bucurați de fructe, legume, cereale, carne, lactate. Prin consumul acestora veți avea o dietă echilibrată, pe care trebuie să o compensați cu exerciții fizice regulate.
  • Hidratare – lichidele sunt foarte importante în dieta balerină. Consumați preponderent apă, dar și sucuri naturale, din fructe proaspăt stoarse. Excludeți din alimentația dumneavoastră băuturile acidulate și îndulcite.

Alimente interzise în dieta balerină

  • Carnea grasă – pieptul de pui și de curcan sunt singurele cărnuri permise în dieta balerină. Puteți consuma și pește, dar alegeți unul slab, fără oase și piele.
  • Produsele de panificație – pâinea, de orice fel, trebuie evitată, la fel și alte produse din făină albă. Acestea conțin gluten și vor intensifica depunerile de grăsime.
  • Mezelurile – nu sunt recomandate în dieta balerină pentru că au un conținut mare de aditivi, coloranți și E-uri.
  • Dulciurile – nu sunt recomandate in dieta balerină din cauza aportului mare de calorii. Diminuați-vă pofta de dulce cu un fruct sau o salată de fructe.

Avantajele dietei balerină

  • Alimentația echilibrată – variată și bogată în nutrienți, dieta balerină este regimul care face ordine în viața celor ce o țin. Mesele regulate alternate cu antrenamentele fizice vă vor face mai disciplinați.
  • Sănătatea organismului – prin obiceiul unei alimentații corecte puteți preveni o mulțime de boli și aplana multe dintre cele mai frecvente afecțiuni ce privesc: circulația sângelui, sistemul digestiv, sistemul muscular, sistemul respirator, sistemul nervos.
  • Avantaj estetic – prin dieta balerină veți arăta, așa cum spune și numele, ca o balerină – suplă, grațioasă și tonifiată. Silueta va căpăta liniile fine ce o vor defini, fără depuneri de grăsime care să creeze disconfort. De asemenea, la nivelul pielii veți sesiza îmbunătățiri: o piele fină și hidratată, fără pete și rezistentă la factori de risc ca arsuri de soare, mâncărimi, dermatite.

Dezavantajele dietei balerină

  • Asimilarea – dacă aveți un organism care asimilează repede nutrienții veți întâmpina câteva dificultăți în ceea ce privește acest regim alimentar. Trebuie să consumați alimente care intensifică arderile și să vă hidratați mai mult în dieta balerină.
  • Programul – pentru ca efectele dietei să fie vizibile într-un timp scurt, trebuie să aveți capacitatea de a vă adapta cu ușurință unui program. Acesta trebuie să includă mesele, gustările, orele de somn, timpul pentru exerciții fizice. Dacă nu sunteți o persoană foarte organizată în mod normal, veți întâmpina unele dificultăți de adaptare.
  • Efortul – este nevoie de voință pentru a întruni o dietă echilibrată și un antrenament corespunzător, iar dacă nu sunteți un împătimit al sportului, o să resimțiți un ușor disconfort în practicile care se impun. Luați totul treptat, începeți cu joggingul, alergarea ușoară, exerciții în confortul propriei case.

Când folosim în aceeași frază cuvintele „dietă” și „balerină”, avem tendința să ne imaginam stereotipuri în legătură cu alimentația. Poate că acestea erau valabile acum 30 – 40 de ani, dar balerinele din zilele noastre abordează nutriția într-un mod mult mai isteț: fără sucuri dietetice cu chimicale, fără țigări și fără meniuri drastice; în schimb, consumă alimente sănătoase și bogate în substanțe hrănitoare. Dacă ești balerină sau iți dorești o siluetă asemănătoare cu a unei balerine, te invitam să citești în continuare despre dieta balerină.

O dietă echilibrată înseamnă o cură sănătoasă. Principalele grupuri de alimente din aceasta sunt: carbohidrații, proteinele, grăsimile bune și uleiurile sănătoase, fructele, legumele și produsele lactate. Aceste grupuri de alimente fac ca dieta balerină să fie una echilibrată, atunci când sunt consumate conform meniului, datorită următoarelor proprietăți:

• Carbohidrații: oferă corpului energia necesară și determină arderea caloriilor în cazul sportivilor, cărora le energizează metabolismul. Acest lucru înseamnă că dacă te simți slăbită, carbohidrații iți redau energia în decurs de o oră. Se găsesc în pâine din făina integrală și cereale integrale.

• Proteinele: au același rol precum carbohidrații, servesc drept „combustibil” pentru organismul tau. Singura diferență este că acestea sunt asimilate mai încet și ajută la formarea unor noi țesuturi (mușchi și oase), în plus, înmagazinează energia pe care o poți folosi mult timp. Proteinele se găsesc în pește (scrumbie sau sardină), ouă, carne de pasăre, unt de arahide.

• Grăsimile bune și uleiurile sănătoase: cele mononesaturate sunt benefice organismului și îl fac să funcționeze în parametrii normali – ajută digestia, mențin tenul sănătos, previn depozitarea grăsimilor saturate nesănătoase, asigură cantități mici de energie spre finalul antrenamentelor, conțin acizi grași vitali (care sprijină totul, de la claritatea mentală, până la tenul fără probleme). Grăsimi bune și uleiuri sănătoase putem lua din nuci, avocado și ulei de măsline.

• Fructele: oferă vitaminele și mineralele esențiale, care sunt benefice anumitor zone ale corpului, conțin diferiți antioxidanți care ajută corpul să își revină după stres, asigură cantitatea de fructoză și zaharuri simple care impulsionează creșterea energiei, conțin multe fibre care ajută la reglarea sistemului digestiv. Evita fructele conservate și sucurile care nu sunt 100% naturale. Exemple de fructe proaspete: zmeura, pepeni, banane, afine, piersici, portocale, mere.

• Legumele: acestea au proprietăți similare cu fructele în privința nutrienților. Însă, conțin multe tipuri de vitamine și minerale care nu se găsesc în fructe, printre care acid folic, fier și potasiu – toate acestea fiind componentele unei cure sănătoase precum dieta balerină. Legumele conțin antioxidanți care sunt de folos contra stresului, conțin fibre care ajută la reglarea sistemului digestiv, țin sub control zahărul din sânge și nivelul insulinei, deoarece conțin puține zaharuri simple și potolesc crampele musculare datorită potasiului. La fel ca fructele, se consumă cel mai bine în stare crudă. Aici avem: morcovi, spanac, broccoli, roșii, țelină, castraveți.

• Produsele lactate: atunci când conțin un nivel foarte scăzut de grăsimi sau sunt degresate, servesc drept hrană vitală pentru organism. Principalul nutrient pe care îl oferă este calciul, care contribuie la cariera de balerină profesionistă: în afara faptului că ajută la menținerea oaselor puternice, în combinație cu vitamina D (pe care o ajută să fie asimilată de organism) oferă o creștere a sănătății inimii și bunăstare la nivel general. Pe de altă parte, ajută grăsimile bune să fie asimilate de sistemul digestiv, adaugă o cantitate mică de proteine în corp; se găsesc în iaurt, brânză (elvețiană, parmezan, brânză cottage) și lapte, toate cu un conținut scăzut de grăsimi.

Exemplu de meniu pentru dieta balerină:

• Micul dejun (înainte de cursurile de dans):

– ¾ cană de fulgi de ovăz cu ½ cană de fructe (precum afine, piersici sau alte fructe proaspete de sezon);

– un ou fiert;

– un pahar (230 ml) de suc 100 % natural.

• Gustare (în pauza dintre cursurile de dimineață și repetiții):

– o mână de migdale;

– o cană sau echivalentul a 12 morcovi baby (mici, cruzi).

• Prânz (după primul set de repetiții/ore):

– un sendviș cu doua felii de pâine din faină integrală și o linguriță de unt de arahide;

– un măr;

– o felie de brânză neprocesată slaba în grăsimi SAU 170 g iaurt degresat;

– o pahar (230 ml) de suc de rosii.

• Gustarea de după-amiază:

– ½ cană de covrigei SAU biscuiți din grâu;

– ¼ cană de fistic.

• Cina:

– 2/3 cană de orez brun;

– ½ cană de linte SAU fasole neagră;

– o jumătate de piept mic de pui la cuptor.

– o salată ce conține: o cană de spanac, ¼ de cană de porumb, 1/3 cană de ciuperci, 1/3 cană de rodii; opțional, se poate folosi următorul dressing alcătuit din: 11 lingurițe ulei de măsline, ½ linguriță de suc de lămâie, o linguriță de oțet balsamic.

• Desert:

– ½ cană de iaurt slab în grăsimi, înghețat;

– un mango feliat, care poate fi adăugat peste iaurtul înghetat…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente