Cozonac pufos moldovenesc cu nucă și cacao


199

Cozonac pufos – rețetă pentru un cozonac ce vă va încânta invitații la masa de Paște. Rețeta autentică de cozonac pufos, la care apelau bunicile noastre.

Cozonac pufos moldovenesc

Fiecare gospodină își dorește să facă un cozonac pufos pentru masa de Paște, motiv pentru care noi vă punem la dispoziție o rețetă simplă.

Ingrediente pentru cozonac pufos

Pentru a obține un cozonac pufos, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1000 grame de făină
  • 14 grame de drojdie uscată
  • 10 gălbenușuri
  • 300 grame de zahăr
  • 150 grame de unt
  • 50 ml de ulei
  • 400 ml de lapte
  • coaja de la o lămâie
  • coaja de la o portocală
  • o esență de vanilie
  • un ou, pentru uns
  • un praf de sare
  • puteți opta pentru stafide, nuci, cacao, rahat, pentru umplutură, în funcție de gustul fiecăreia.

Trucuri în ceea ce privește modul de preparare

Modul de preparare a acestei rețete de cozonac pufos este unul destul de simplu. Cu toate acestea, pentru a ajunge la rezultatul dorit, vă vom dezvălui o serie de trucuri:

  • Ingredientele utilizate trebuie NEAPĂRAT să fie ținute la temperatura camerei. Dacă le folosiți reci, luați-vă gândul de la un cozonac pufos.
  • După ce aluatul este frământat, trebuie lăsat la dospit pentru o jumătate de oră, după care se frământă încă cinci minute, urmând a fi din nou lăsat la dospit pentru un sfert de oră, după care frământat din nou pentru alte cinci minute.
  • După ce tapetați tăvile cu hârtie de copt, ungeți-o cu unt, pentru obținerea unui cozonac pufos, care să păstreze intacte toate aromele.
  • După ce ați copt acest cozonac pufos, ungeți cu sirop, pe care îl realizați dintr-o lingură de miere și două linguri de apă. Acest sirop va conferi cozonacilor un aspect minunat.
  • Un alt truc pentru a vă rezulta cozonac pufos constă în modul de coacere a acestuia. Astfel, temperatura cuptorului trebuie să aibă 160℃ în primele zece minute de băgare a tăvilor, după care se crește temperatura cu încă 20℃, până ce cozonacul este copt în totalitate. Utilitatea acestui truc constă în faptul că ajută cozonacul să crească frumos în primele zece minute, după care se va coace propriu-zis, păstrându-și forma crescută.
  • Pentru un gust desăvârșit, puteți umple cozonac pufos cu fructe confiate, cu cacao și rahat ori cu stafide, toate cele trei opțiuni fiind la fel de gustoase.

Din ingredientele propuse de noi veți obține doi cozonaci, astfel încât, dacă doriți să vă iasă mai mulți, dublați ori triplați cantitatea fiecărui ingredient în parte.

Această rețetă de cozonac pufos este una foarte îndrăgită de gospodine, dat fiind faptul că ingredientele care intră în compoziție sunt la îndemână și nu sunt costisitoare. De asemenea, dacă cele zece gălbenușuri vi se par a fi prea multe, puteți să optați pentru utilizarea a cinci ouă întregi. Rezultatul va fi la fel de gustos…

Așadar, vă dorim să aveți pe masa de Paște un cozonac pufos, făcut cu răbdare și cu respectarea sfaturilor noastre, pentru ca rezultatul să se ridice la nivelul așteptărilor dumneavoastră!

Rețeta video de cozonac pufos

loading...