Ciorba a la grec: rețeta originală de ciorba a la grec


145

Ciorba a la grec este una dintre cele mai ușoare mâncăruri și a intrat și în preferințele noastre culinare, acum ceva timp.

ciorba a la grec

Originară din Grecia, ciorba a la grec este un adevărat deliciu pentru cei care optează mereu pentru un preparat ușor și rapid de pregătit. În prezent, sunt numeroase rețete de ciorba a la grec însă absolut toate au o singură vedetă, și anume, puiul. Iată câteva rețete pentru ciorba a la grec, începând cu cea originală:

Ciorba a la grec – rețeta originală

Ciorba a la grec se numește, de fapt, în Grecia, „Avgolemono ”, denumire ce provine de la două dintre ingredientele lor de bază, care sunt și printre cele mai apreciate: oul și lămâia. Ciorba a la grec originală se prepară așa cum vă prezentăm mai jos:

Ingrediente:

  • 1 kg de carne de pui (unii preferă carnea de pui cu os, alții preferă pieptul de pui)
  • 1 l supă de pui
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • o cană cu orez
  • o ceapă
  • 2 – 3 morcovi
  • pătrunjel
  • țelină (un sfert)
  • 4 – 5 lămâi
  • 4 gălbenușuri
  • mărar
  • sare
  • piper

Cum preparăm:

  • Carnea de pui se taie în bucăți potrivite și se pune la fiert în apă cu sare. În momentul în care carnea nu mai face spumă, înseamnă că puteți strecura supa.
  • Se curăță morcovii, țelina și pătrunjelul, se decojește ceapa și se toacă mărunt împreună cu zarzavaturile.
  • Stoarceți două lămâi, iar pe celelalte tăiați-le felii, pentru a orna ciorba a la grec.
  • Spălați orezul până când acesta rămâne curat, apoi încingeți uleiul de măsline, într-o oală.
  • Apoi, adăugați ceapa și zarzavaturile și înăbușiți-le, până când încep să se înmoaie.
  • Adăugați jumătate din cantitatea de apă și lăsați să fiarbă aproximativ 20 de minute, până când legumele sunt fierte.
  • Adăugați puiul și orezul și mai lăsați pe foc cinci-zece minute.
  • Amestecați gălbenușurile cu zeama de la lămâi și apoi încălziți amestecul, adăugând câteva polonice de supă. După aceea, începeți să-l adăugați, treptat, în ciorba a la grec. Este important să dați focul la minimum și să lăsați să fiarbă ușor, ca să se lege ouăle.
  • După ce este gata, adăugați sare și piper după gust, plus o mână de mărar.
  • Apoi, opțional, sunt mai multe ingrediente pe care le puteți servi lângă ciorba a la grec, și anume: felii de lămâie, smântână, ardei iute sau iaurt.

Ciorba a la grec se servește de obicei fierbinte!

Aceasta este rețeta originală pentru ciorba a la grec, deci, poftă bună!

Ciorba a la grec cu usturoi și smântână

În mare parte, ciorba a la grec se prepară după aceleași principii, indiferent de rețetă. De-a lungul timpului, au apărut o grămadă de rețete cu tot felul de ingrediente însă principiul de bază este același. Oul și lămâia sunt ingredientele principale pentru ciorba a la grec. Vă prezentăm o rețetă pentru ciorba a la grec unde apare și usturoiul, ca să fie pe placul mai multora dintre voi.

Ingrediente:

  • 500 g de pui
  • 300 g smântână
  • ceapă
  • 2 – 3 morcovi mai mici
  • pătrunjel
  • 3 gălbenușuri
  • zeama de la 2 lămâi
  • pătrunjel
  • sare
  • mărar
  • piper
  • orez

Mod de preparare:

  • Carnea de pui se pune la fiert în apă, împreună cu ceapa întreagă și cu țelina.
  • Se adaugă sare și se lasă pe foc până când puiul este fiert și nu mai face spumă. Apoi, se ia oala de pe foc, se pune ceapa, se taie carnea sub formă de cubulețe și se pune înapoi în oală.
  • Se adaugă morcovii tăiați mărunt sau rași pe răzătoarea mică, usturoiul pisat în prealabil și orezul.
  • Când orezul și morcovii s-au fiert, se pune zeama de la lămâi.
  • În cazul acestei rețete, smântâna se îmbină din timpul fierberii cu ciorba a la grec. Aceasta se amestecă cu gălbenușurile și se îmbină cu zeama fierbinte, până ajunge la temperatura propice pentru a fi turnată, treptat, în ciorba a la grec.
  • Apoi, se învârte continuu timp de unul sau două minute și se stinge focul. Ciorba a la grec astfel obținută se asezonează cu mărar și se servește imediat! Usturoiul îi va da o aromă extraordinară și un gust puternic, mai românesc!

Ultima rețetă pentru ciorba a la grec este cea în care adăugăm și cartofi. Deși în rețeta originală nu se folosesc cartofi, această rețetă este puțin stilizată după gustul nostru. Cine nu apreciază o ciorbă bună cu cartofi? Iată rețeta!

Ciorba a la grec cu cartofi

Ciorba a la grec cu cartofi este mai diferită, tocmai prin faptul că se adaugă și cartofi. În rest, se prepară după rețeta originală. Iată cum includem și cartofii, în ciorba a la grec:

Avem nevoie de:

  • 500 g piept de pui
  • o ceapă mai mare
  • 3 – 4 morcovi medii
  • 2 – 3 cartofi, păstârnac
  • 4 gălbenușuri
  • smântână (după gust)
  • sare
  • piper
  • mărar sau pătrunjel

Se prepară astfel:

  • Pieptul de pui se pune la fiert, iar după ce scoatem spuma formată, adăugăm cartofii și restul legumelor curățate. Însă, le lăsăm întregi, momentan.
  • În aproximativ 30 -35 de minute ingredientele cu siguranță s-au fiert și se scot pe o farfurie. Dacă nu ați tăiat deja pieptul de pui sub formă de cubulețe, tăiați-l acum și puneți-l înapoi în oală.
  • Tăiați și legumele și adăugați-le în ciorba a la grec. Dați focul la minimum și adăugați smântâna frecată cu gălbenușurile, treptat și ușor.
  • Se stinge focul, se presară mărarul sau pătrunjelul și, după gust și preferință, se mai acrește cu puțină zeamă de lămâie. Apoi, ciorba a la grec cu cartofi poate fi servită!

  Să aveți poftă!

Unul dintre beneficiile ciorbei a la grec este acela că se prepară din ingrediente foarte ușoare și nu îngrașă. Un alt plus este faptul că se pregătește extrem de repede și nu este o ciorbă foarte pretențioasă la ingrediente. Majoritatea acestora, de obicei, se regăsesc în casă…

Este o ciorbă sănătoasă pentru familie și are un gust minunat!