Rețete de Crăciun tradiționale românești

29

Rețete de Crăciun – un subiect vast, căruia de la an la an îi sunt aduse completări. Gastronomia este într-o continuă evoluție, apărând tot mai multe rețete care să se potrivească la fix cu perioada sărbătorilor de iarnă.

Rețete de Crăciun

Deși, din moși-strămoși, vedeta, din punct de vedere culinar, este porcul, lucrurile s-au mai schimbat în timp. Articolul de față vă face cunoștință cu cele mai noi rețete de Crăciun, dar și cu unele speciale, deosebite, cu care să vă uimiți familia și musafirii.

Rețete de Crăciun – de la clasic la modern

În perioada sărbătorilor suntem tentați să ne gândim tot mai des la felurile de mâncare tradiționale pe care le mâncam cu drag în copilărie. Acestea nu și-au pierdut farmecul nici în zilele noastre, ba dimpotrivă, au fost adaptate pentru tot felul de gusturi și pretenții culinare:

  • Sarmale – rămân vedeta bucătăriei românești chiar și peste zeci de ani, căci farmecul lor este inegalabil. Sarmalele sunt, cel mai probabil, cel mai iubit și mai răspândit fel de mâncare tradițional, așa că nu puteau lipsi de pe lista cu rețete de Crăciun. Fie că sunt făcute cu frunză de varză sau de vie, fie că sunt cu carne sau de post, fie că sunt fierte la foc mic sau băgate la cuptor într-un vas de lut, sarmalele reprezintă felul de mâncare principal de sărbători. Chiar și așa, se spune despre acestea că ar conține cam multe grăsimi, că ar îngreuna digestia și că trebuie mâncate cu precauție. În astfel de condiții, sarmalele tradiționale pot fi gătite după o rețetă adaptată: cu multe legume, cu orez brun, fără carne, cu fulgi de soia sau cu ciuperci.
  • Friptura de porc – tochitura de purcel, cu mămăliguță și cu brânză, reprezintă și ea un fel de mâncare specific sărbătorilor de iarnă. Alături de un pahar de vin roșu, aceasta este un adevărat deliciu. De regulă, tochitura se face din pulpă și piept de porc cu șorici, astfel încât să fie suficientă grăsime pentru gătire. Deși are un gust nemaipomenit, acest fel de mâncare este cu adevărat o bombă calorică, motiv pentru care rețeta a fost adaptată: tochitură de pui cu salată verde.
  • Cozonac – este clar că nu există Crăciun fără cozonac. Acest desert specific sărbătorilor are un gust deosebit, un aspect foarte plăcut, dar și o mireasmă extraordinară. Cozonacul se face dintr-un aluat pufos, aromat și o cremă consistentă, care poate conține nuci sau stafide. Cozonacul se coace la foc moale până când este rumenit frumos la exterior și bine copt în interior. Dacă ar fi să ne rezumăm la unele rețete de Crăciun moderne, cozonacul ar trebui să conțină un amestec de nuci și fructe uscate, mai puțin unt sau chiar deloc și mai puține ouă.
  • Ciorbe – sunt și ele nelipsite de la masa de sărbători, așa că trebuie incluse pe lista cu rețete de Crăciun pe care trebuie neapărat să le încercăm. Fie că optăm pentru o ciorbă din mușchi de porc, fie pentru una de burtă sau rădăuțeană, ciorbele sunt, de regulă, servite primele. Pentru a scăpa totuși de aportul caloric al acestor feluri de mâncare, putem consuma fără griji o ciorbă de legume.
  • Piftie – este un fel de mâncare tradițional a cărui rețetă se bazează pe o carne de calitate, multe legume și condimentele potrivite. Așadar, piftia nu poate lipsi de pe lista cu rețete de Crăciun pe care trebuie să le gătim cât de curând.
  • Salată boeuf – este un fel de mâncare împrumutat din bucătăriile internaționale, dar adaptat după preferințele românilor. Salata boeuf conține foarte multe legume, singurele ingrediente care cresc aportul caloric fiind carnea și maioneza. Cu toate acestea, salata de boeuf se poate face cu o carne foarte slabă, precum pieptul de curcan, și cu foarte puțină maioneză, cât să omogenizeze compoziția.

Rețete de Crăciun deosebite

Dacă am stabilit care sunt felurile de mâncare tradiționale pe care le pregătim an după an, dar pe care le putem adapta în funcție de alimentația fiecăruia, este momentul să amintim câteva rețete de Crăciun mai deosebite. Dacă veți alege să pregătiți un fel de mâncare mai spectaculos, mai complex, veți impresiona pe toată lumea la masa de Crăciun. În acest sens, iată câteva idei care v-ar putea inspira:

  • Ruladă din mușchi de porc la cuptor – pentru a pregăti această rețetă este nevoie de un mușchiuleț de porc generos, bătut bine și condimentat cu sare și piper. Pentru a umple rulada puteți folosi și ciuperci și se pot face diferite combinații de legume: ardei gras, ceapă verde, morcov sau orice vă place. Legumele trebuie tocate și condimentate bine. De asemenea, în umplutură se adaugă o cantitate generoasă de unt care să frăgezească mușchiulețul de porc. Rulada se asamblează și se leagă cu ață pentru gătit. Aceasta se coace pentru circa două-trei ore la foc mic.
  • Fructe de mare – dacă doriți să serviți un preparat deosebit la masa de Crăciun, este cazul să vă îndreptați atenția asupra fructelor de mare. Acestea au niște arome aparte, sunt iubite de mulți gurmanzi și se prepară cu ușurință. De asemenea, aportul caloric este unul destul de mic în cazul fructelor de mare, acestea fiind bogate în nutrienți esențiali. Pentru a pregăti un platou cu fructe de mare pentru masa de sărbători aveți nevoie de un file de pește de calitate, poate fi somon, biban sau lup de mare. De asemenea, pe platou puteți pune calamari, creveți, homar sau scoici. Acestea se servesc împreună cu zeamă de lămâie, cu un sos preparat în casă din paste de tomate și busuioc, dar și cu măsline sau salată verde.
  • Prepeliță la cuptor – din seria cu rețete de Crăciun deosebite nu putea să lipsească o carne fină de pasăre. Puteți alege cu încredere prepelița, aceasta având o carne deosebit de aromată, ușor de digerat. Prepelița se gătește la cuptor, fiind anterior condimentată sau unsă cu un unt aromatizat cu ierburi. După coacere, prepelița se servește cu o garnitură de legume, dar și cu un sos adecvat sau chiar cu mujdei și smântână. Printre alte minunate rețete de Crăciun, aceasta este de departe una cu adevărat deosebită…