Pască cu brânză fără aluat

https://yve.ro/wp-content/uploads/2019/02/Pasca-cu-branza-fara-aluat.jpeg

Pasca cu brânză fără aluat este desertul tipic pentru sărbătorile pascale, fiind indispensabilă de pe mesele românilor în această perioadă.

Pasca cu branza fara aluat

Pasca cu brânză fără aluat poate fi considerată un cheesecake reinterpretat, datorită faptului că reprezintă, în fond, o cremă de brânză foarte aromată. Ceea ce face pasca cu brânză fără aluat să fie un desert special este, pe lângă brânza de vaci, aromele pe care le folosim în compoziția acesteia, și anume: coaja de lămâie, respectiv vanilia.

Pentru ca pasca cu brânză fără aluat să fie un produs făcut 100% în casă, putem prepara în casă brânza de vaci, după următoarea rețetă pe care v-o punem la dispoziție, în cele ce urmează.

Rețeta cu lapte prins și brânză de vaci pentru pasca cu brânză fără aluat 

Pentru a prepara brânza de vaci de care vom avea nevoie pentru pasca cu brânză fără aluat, vom avea nevoie de patru litri lapte gras de vacă obținut din surse sigure, igienice și neapărat să fie pasteurizat, respectiv testat microbiologic. Din laptele UHT găsit în supermarketuri, nu vom obține niciodată brânză de vaci.

Vă vom spune astăzi cum se obține brânza de vaci de care ne vom folosi în rețeta pentru pasca cu brânză fără aluat, din lapte prins.

Așadar, cei patru litri de lapte se pun într-o oală suficient de mare pe care o acoperim, ulterior, cu tifon. Laptele se lasă, astfel, pentru 36 de ore la temperatura camerei (aceasta nu ar trebui să fie mai mică de 21℃). Laptele este prins în momentul în care observăm deasupra grăsimea, iar dedesubt laptele, având consistența unui iaurt.

Laptele prins se va pune la foc mic pentru a-l încălzi ușor (trebuie să aveți mare grijă să nu se depășească temperatura de 50℃, deoarece riscăm ca brânza rezultată să fie cauciucată). Ne dăm seama că laptele este încălzit atunci când la margine se observă apariția zerului, la mijloc, laptele prins, iar sus, grăsimea laptelui.

Folosind mișcări ușoare de jos în sus, vom amesteca cu o lingură mare, fapt ce va duce și la încorporarea grăsimii în brânză. Când bucățile de brânză s-au format, vom lăsa oala la răcit la temperatura camerei, pentru circa 50 de minute. În acest interval, putem amesteca de circa două ori, astfel încât să nu se formeze o crustă.

Compoziția, care acum este călduță, se va strecura printr-un tifon având dimensiuni aproximative de 50 cm x 50 cm.

Brânza se lasă la scurs în tifon până ce nu mai curge nici măcar o picătură de zer din aceasta.

Din cantitatea de patru litri de lapte, am obținut 730 grame de brânză de vaci.

Acum putem trece la pasca cu brânză fără aluat pe care v-am promis-o încă de la început.

  • Pască cu brânză fără aluat – rețetă

Pentru o pască cu brânză fără aluat, cu un diametru de 36 cm, vom avea nevoie de toate ingredientele următoare:

  • 550 g de brânză grasă de vaci
  • 400 g de cremă de brânză (ca cea tip Almette)
  • 150 g de zahăr
  • 100 g de făină sau amidon
  • 100 g de stafide
  • două plicuri zahăr vanilat
  • 4 ouă
  • coaja de la o lămâie
  • un praf de sare

În plus, pentru unsul tăvii în care vom coace pasca fără aluat vom avea nevoie de:

  • 50 g de unt
  • două linguri de pesmet

Modul de preparare a desertului tipic de Paște, pasca cu brânză fără aluat, trebuie să se realizeze în următorii pași:

  • În ceea ce privește ouăle, albușurile se vor separa de gălbenușuri, urmând ca albușurile să fie bătute cu un praf de sare până ce rezultatul va reprezenta o spumă cu o consistență fermă.
  • Într-un alt bol încăpător vom amesteca gălbenușurile împreună cu zahărul, brânza de vaci, făina, amestecându-se totul foarte bine până ce toate ingredientele sunt încorporate perfect. La final vom adăuga aromele, care au un rol esențial în gustul acestui tip de pască fără aluat, adică zahărul vanilat, respectiv coaja de la o lămâie.
  • După ce compoziția obținută este una omogenă, vom adăuga albușurile, amestecând cu grijă pentru ca acestea să nu se strivească. E indicat să se adauge treptat, iar după încorporarea fiecărei cantități, să se adauge următoarea, până ce întreaga cantitate este încorporată.
  • Ultimul ingredient care se adaugă este cantitatea de stafide, amestecând bine până ce se încorporează perfect și acestea.
  • Următorul pas este cel de tapetare a unei tăvi de tort, cu un diametru de 36 cm. Aceasta se va unge cu cele 50 grame de unt și se va tapeta cu pesmet. După tapetarea tăvii, se va adăuga întreaga compoziția de pască fără aluat. Tava se va băga în cuptorul pe care l-am încălzit în prealabil, la temperatura de 160℃, pentru aproximativ 70 de minute. Pasca cu brânză fără aluat este coaptă în momentul în care capătă un aspect relativ rumen la suprafață și are o culoare aurie.
  • Este foarte important ca pasca cu brânză fără aluat să se lase la răcit la temperatura camerei, în tava în care a fost coaptă. După ce pasca atinge temperatura camerei, se va scoate și se va pune pe un platou sau pe o tavă care vă este la îndemână.
  • Pasca cu brânză fără aluat poate fi pudrată cu zahăr pudră vanilat, după care se poate tăia și consuma.

Vă dorim poftă bună!

Pasca cu brânză fără aluat este un desert care nu poate lipsi de pe masa de Paște, fiind tipic acestei sărbători din an. Pasca cu brânză fără aluat este un dulce care vă va cuceri toți invitații, inclusiv pe cei mai pretențioși dintre aceștia după cum menționează food52.com.

Ca un sfat, vă recomandăm să realizați în bucătăria dumneavoastră brânza de vaci pe care o veți folosi la această rețetă, astfel încât veți fi sigură că aceasta va ieși foarte cremoasă și fină, fiind, astfel, perfectă pentru rețeta de pască cu brânză fără aluat…

Vă lansăm, așadar, invitația de a vă surprinde musafirii cu ocazia sărbătorilor pascale și să le oferiți ca desert această minunată pască cu brânză fără aluat!

Citește și: Pasca cu ciocolata neagra: reteta cu si fara aluat

Rețeta video de pască cu brânză fără aluat

Abonează-te pe:Yve.ro news

Postat de Arseni Dana

Dana Arseni este redactor la yve.ro de peste 10 ani. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași și deține un master în Jurnalism la University of Glasgow. Cu o pregătire academică solidă și o pasiune profundă pentru informare, Dana este specializată în categoriile știri, modă și frumusețe. Prin articolele sale, aduce cititorilor noutăți din lumea fashion-ului, sfaturi de frumusețe și analize ale celor mai recente evenimente, toate într-un stil captivant și bine documentat. Dana se remarcă prin profesionalism și o atenție deosebită la detalii, contribuind activ la diversitatea și calitatea conținutului de pe yve.ro. Experiența sa de peste un deceniu în jurnalism și implicarea constantă în actualizarea cunoștințelor îi permit să ofere cititorilor articole de calitate, susținute de surse de încredere și perspective relevante. Pe lângă expertiza în știri și tendințele din modă și frumusețe, Dana este pasionată de gătit și creează rețete culinare care îmbină tradiția cu inovația. În toate rețetele sale, respectă principiile unui stil de viață sănătos, alegând ingrediente nutritive și metode de gătit echilibrate. Fiecare preparat este conceput cu atenție, astfel încât să fie nu doar delicios, ci și benefic pentru sănătate. Această abordare face ca articolele și rețetele Danei să fie apreciate de cititorii yve.ro, care au încredere în recomandările sale și găsesc inspirație în propunerile ei gastronomice.

Niciun comentariu încă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *