10 motive pentru care nu functioneaza relatiile la distanta

Share

Dupa primele cateva luni de afectiune debordanta si sentimentul de „fluturi in stomac”, putine relatii sunt usor de mentinut. Bineinteles, unele par astfel, dar, de cele mai multe ori, deoarece partenerii investesc mult efort.

Relatiile la distanta sunt si mai greu de mentinut, iar motivele pentru care esueaza sunt numeroase. Multe dintre aceste relatii au sanse de succes insa necesita infruntarea obstacolelor, mai ales a celor impuse de geografie. Desigur, cu mentalitatea potrivita, o pregatire emotionala profunda si mult efort de-a lungul relatiei, aceasta ar putea chiar sa functioneze cu adevarat. Insa, exista multi factori negativi care asteapta sa intervina cu fiecare ocazie in care se infiripa o poveste de dragoste la distanta.

Care sunt 10 dintre principalele motive pentru care relatiile la distanta pur si simplu nu functioneaza de cele mai multe ori? Iata un indiciu: idilele rareori ajung sa dureze cand nu exista prezenta fizica a partenerilor.

10. Costurile mentinerii legaturii
In vreme ce candva erai capabila sa te intalnesti cu el doar sa mancati ceva impreuna sau sa mergeti pana in centrul orasului, acum trebuie sa iti rezervi bilete de avion si camera la hotel. Cuplurile romantice care traiesc in diferite regiuni ale tarii sau in tari diferite cheltuie anual o multime de bani pe vizite pentru a mentine relatia; la acestea se adauga facturile cu supracost la telefon, costurile suplimentare pentru bagajele de cala si iesirile in oras unde vrei sa arati bine cand petreceti timpul impreuna, toate acestea ridica costul unei legaturi de dragoste.

Desigur, per ansamblu costurile financiare in legatura cu relatia pot fi aceleasi sau mai mici, daca reduci iesirile prin cluburile de noapte sau tai din planurile tale alte distractii costisitoare – presupunand ca viata ta sociala se restrictioneaza in absenta iubitului tau. Cel mai probabil inca iesi, dar cu prietenii in locul lui. De fapt, sentimentul singuratatii si nevoia de distragere a atentiei iti pot asigura un program mult mai incarcat decat cel pe care il aveai inainte sa incepi relatia la distanta. Cu toate ca ai strans cureaua pe cat a fost posibil in privinta unor iesiri in oras, costurile mentinerii unei relatii la distanta pot fi destul de ridicate. Este nevoie de o multime de bani pentru a calatori unul la celalalt (cu masina, trenul sau avionul), trebuie sa iti iei liber de la serviciu, sa rezolvi cine va avea grija de animalul tau de companie cat timp vei fi plecata, plus cat veti cheltui unul in prezenta celuilalt dupa o lunga perioada in care ati fost separati.

9. Probleme de comunicare
Cuplurile care au o relatie la distanta trebuie sa recupereze faptul ca nu se pot intalni fizic. In aceste vremuri moderne, exista o multime de alternative: apelurile telefonice, sms-urile, mesajele instante si multe alte metode de comunicare prin tehnologie care s-au dezvoltat cu trecerea timpului. Cu toate acestea, partenerii nu pot face fata pentru multa vreme unei legaturi in aceste conditii, iar comunicarea este compromisa in relatiile la distanta. Partea proasta a acestor modalitati de comunicare este ca deseori nu dau randament in a crea o interactiune satisfacatoare. In timp ce pe vremuri era usor sa discuti cu cineva personal, acum, in era tehnologiei moderne interactiunile fata in fata sunt pot fi serverele ingreunate, deoarece necesita un efort mare in a mentine legatura si de a te simti ca ai o conexiune cu cineva.

In relatiile incepute la distanta, este mai usor sa comunicati, deoarece va invatati de la inceput cu acel tip de dinamica si este singura care a existat in cadrul cuplului. In schimb, daca amandoi sunteti invatati sa fiti unul in prezenta celuilalt si apoi sunteti fortati sa locuiti in zone diferite, poate deveni dificil sa comunicati in alte modalitati decat fata in fata si aceste lucruri agraveaza relatia pe masura ce trece timpul. O relatie care ajunge sa existe doar prin voce, camera web si mesaje instant este o situatie  care se modeleaza singura, partenerii ajungand sa se simta ciudat in cuplu atunci cand ajung sa se vada personal dupa o absenta indelungata. Exista o singura categorie de persoane carora le convine o relatie la distanta: cei care pun mare pret pe spatiul personal, dar care doresc sa se ingrijeasca de conexiunea cu partenerul.

8. Viitorul intunecat
Daca tu si iubitul tau  aveti o relatie la distanta, este un semn ca vietile voastre sunt diferite fata de cum ar fi daca ati locui in aceeasi zona, judet sau chiar tara. Poate ca v-ati cunoscut de curand si nu va cunoasteti indeajuns pentru a va muta in acelasi oras, dar aveti o chimie puternica si vietile voastre se desfasoara pe cai paralele. Nu iti poti vinde pur si simplu casa, sa demisionezi de la serviciu si sa te muti. Sau poti? Dar daca te muti si relatia nu va functiona? Dar daca se muta el in orasul tau (sau in locuinta ta)? Va fi un vis devenit realitate sau un cosmar sufocant? Ori poate ca abia ati inceput relatia, dar circumstantele, visurile, dorintele sau deciziile constiente au creat distanta fizica ce a intervenit acum intre voi.

Este important ca in relatie sa existe sentimentul ca esti impreuna cu el si ca legatura are un statut de stabilitate reciproca. Dar, pe masura ce trece timpul, intr-o astfel de relatie ii vei simti lipsa prezentei fizice, mai ales cand primesti corespondenta sau coletul in dar si observi codul postal care nu este din aceeasi zona ca al tau. Daca se fac angajamente de lunga durata de ambele parti (ca, de exemplu, transferul locului de munca sau extinderea rezultata dintr-o avansare) si intervin factori care nu ii apropie pe cei doi parteneri, sunt sanse mari ca unul dintre ei sa puna punct relatiei. Legatura dintre cei doi trebuie sa fie foarte puternica pentru a rezista in asemenea conditii.

7. Timp versus rezultate
In functie de personalitatea si abordarea fiecareia dintre parti, mentinerea unei relatii la distanta poate consuma timpul aducand beneficii foarte mici in schimbul investitiei. E-mail-urile frecvente, telefoanele si felicitarile trimise prin email necesita mult timp si efort pentru persoanele care nu se pricep la comunicarea prin internet, iar in schimb, mentinerea la zi cu informatiile despre fiecare nu insemna acelasi lucru cu apropierea. Pe masura ce trece timpul, simti ca iubitul tau devine ceva din ce in ce mai abstract si mai putin real. Un e-mail in casuta electronica nu este acelasi lucru cu ajutorul dat in persoana, nu este ca atunci cand iti poti imparti ziua cu iubitul tau, creand noi amintiri. Distanta este o adevarata rana in relatie, iar intretinerea legaturii de acest gen este un bandaj aplicat pe artera ce pulseaza sange. In cele din urma, singuratatea tot mai pronuntata face rana mult prea severa pentru a mai necesita „tratament” si este cazul sa declari „ora decesului”, daca nu exista planuri pentru a va reuni in viitorul apropiat, rezultatele pe care le doreai sunt prea marunte pentru a duce relatia mai departe in timp. In continuare: relatia la distanta  presupune o despartire dureroasa sau doar una de proba?

6. Regula codului postal
Regula codului postal stabileste principala intrebare „fiosofica” in ceea ce il priveste pe omul marsav cand vine vorba despre monogamie: este infidelitate daca are loc in alta zona geografica?  Deseori, concluzia lui este: „Ceea ce nu stie, nu o va rani.” Ca bonus, daca femeia afla ca este inselata, este prea departe pentru a face ceva ca sa isi verse nervii pe lucrurile iubitului. Un badaran va fi badaran indiferent de situatie, dar sansele sunt, se pare, mai mari in relatiile la distanta. Monogamia poate fi o provocare de-a lungul timpului, chiar sub supraveghere directa (desigur, o relatie ideala de monogamie nu necesita supraveghere atenta).

Cu toate acestea, majoritatea persoanelor fac parte ori din categoria celor care insala, ori a celor decisi sa nu faca asta, ci sa reziste tentatiilor. Insa, unii care in mod normal ar ramane fideli iubitei lor, nu raspund prea bine cand sunt intr-o relatie la distanta si intervine separarea fizica: intervine singuratatea, apar alte femei mai interesante in locurile unde s-ar fi asteptat mai putin, iar unii  barbati se pot refugia in alcool. Destul de multe decizii proaste au fost luate sub influenta aburilor de alcool. (Unii se leaga de acest lucru si invoca o scuza de genul: „Conteaza daca abia imi amintesc ce s-a intamplat?”). Distanta, singuratatea si alcoolul duc deseori pe cai gresite si strica relatia la distanta.

5. Lipsa increderii
Daca te afli intr-o relatie la distanta si tocmai ai citit punctul anterior, probabil ti-ai iesit din minti pana acum, in sensul ca ai putea pune in pericol o relatie la distanta sanatoasa. (Ne cerem scuze daca s-a intamplat astfel.) Multe relatii se sfarsesc din cauza problemelor legate de lipsa increderii (fie ca sunt reale sau doar niste pareri), iar relatiile la distanta sunt cel mai des vizate. Nu exista nicio modalitate prin care sa afli cu certitudine daca iubitul te insala in celalalt capat al lunii. Dar, tine minte ca nu exista nici garantii in acest sens.

O relatie sanatoasa, monogama, necesita ca partenerii sa aiba valori morale, o baza etica, simtul raspunderii pentru angajamentele luate si devotament.

O relatie de incredere tine mult de personalitatea partenerilor, de trecutul amoros, de tiparul comportamental si daca exista sau nu gelozie. Daca iubitul tau este genul care flirteaza prea mult cu alte femei sau are probleme pe cont propriu, este posibil sa ai de-a face cu o multime de dificultati reale sau percepute – iar diferenta dintre voi doi este de neglijat, caci tine de sanatatea relatiei voastre. Poate ca nu ii fug ochii dupa alte femei, insa relatia voastra la distanta se destrama, deoarece nu mai suporti povara suspiciunilor nefondate. Sau, pentru ca procedezi gresit cand faci tu insati unele alegeri gresite in efortul de a iti proteja inima. Insa, dupa cum vei vedea in continuare, desi gelozia nu strica relatia voastra, aspectele financiare ar putea face acest lucru.

4. Preludiul unei despartiri
Ai facut tot ce ti-a stat in putere pentru a mentine puternica relatia la distanta, dar se pare ca este nesigura. Scrii scrisori sau e-mail-uri, tii pasul cu viata iubitului tau prin telefoane si camera web si planifici intalniri atunci cand programul iti permite. Asadar, de ce nu functioneaza? Uneori, relatiile la distanta nu sunt create pentru a rezista. Pot fi – in mintea unei persoane, cel putin – o modalitate sigura de a incepe o viata noua fara a pierde imediat sentimentul de siguranta si stabilitate dupa cum s-a intamplat in relatia anterioara. Desi o persoana nu are intentia de a incepe o relatie la distanta, ii poate fi frica sa intre intr-un mediu nou fara niciun sprijin sau ceva de genul acesta. Cu toate acestea, de indata ce incepe sa se familiarizeze cu imprejurarile, acele telefoane „spre casa” si-ar putea rari frecventa, durata si ar scadea interesul.

Dincolo de sentimentul de securitate pe care il poate oferi (temporar) o relatie la distanta, anumitor persoane nu le place sa initieze dezastrul sufletesc pe care il provoaca despartirea inevitabila. Pentru acelea care prefera sa evite cu orice pret confruntarea, este usor sa puna capat in acelasi fel, tot la distanta – mai ales cand partenerul bate apropouri in acest sens. In vreme ce despartirea prin telefon este ceva de prost gust intr-o relatie obisnuita, este posibil sa nu existe o alta optiune cand vine vorba de una la distanta, iar aceasta se aplica si pentru cineva care planuieste sa se mute in cealalta parte a tarii sau in strainatate si considera ca despartirea vine cu acest pas.

3. Asteptari diferite
Ceea ce noi – si partenerii nostri – asteptam de la relatia la distanta are legatura stransa cu determinarea fericirii noastre si a succesului pe care il dorim de la aceste tipuri de relatii. „Relatia la distanta” poate avea diferite semnificatii in functie de persoane. Inseamna o „tragedie ce sfasie inima” pentru cineva, in timp ce pentru altcineva are sensul de „un an de vacanta”. Daca un cuplu nu are aceleasi asteptari inainte de a avea loc despartirea, relatia la distanta este una „condamnata” esecului.

Pentru jumatate dintre cupluri, aceasta situatie este vazuta drept un test pentru a vedea cat de puternica este legatura lor, cu speranta de a se reuni cat mai curand posibil. Cealalta jumatate insa considera separarea ca pe o ocazie de a vedea cum este sa isi vada de viata pe cont propriu.

O iubita care vrea sa vorbeasca de 10 ori pe zi nu va aprecia un partener care considera ca este mai potrivit sa faca acest lucru o data la cateva zile. Din cand in cand, apar probleme de conexiune si nu va dura mult timp pana cand isi va da seama ca el nu ii impartaseste sentimentele in legatura cu relatia la distanta. Asteptarile conteaza cand vine vorba de punctele slabe ale relatiei la distanta, dar conteaza si in determinarea directiei in care se indreapta situatia voastra. Separarea inseamna intr-un fel un pas inainte in relatia voastra sau distanta este un factor care da o directie nesatisfacatoare?

2. Problemele separarii
Nimanui nu ii place sa se simta abandonat, iar acest sentiment poate interveni cand se muta in afara orasului unul dintre membrii cuplului romantic. Saptamanile si lunile pana la momentul separarii ar putea sa faca relatia foarte dificila. Exista posibilitatea sa rezulte anxietate, uneori si furie, iar acestea duc la o instrainare emotionala a cuplului chiar inainte de a ajunge in punctul respectiv. Unii oameni raspund la separare mai bine decat altii. Pentru femeile care au trait un episod de abandon in copilarie, plecarea partenerului se poate dovedi coplesitoare. Situatia este amplificata atunci cand femeia nu are nimic de spus in luarea deciziei si se simte neputincioasa in a schimba felul in care evolueaza relatia. Desigur, rezultatul initial al anxietatii si nefericirii profunde este de cele mai multe ori separarea din punct de vedere fizic. Deseori, sentimentele de suferinta dispar in timp, si relatia isi revine, desi este la distanta. Pe de alta parte, exista posibilitatea ca aceste sentimente sa deterioreze relatia care acum se masoara in km si nu in idealuri comune.

1. Viata merge mai departe
Multe relatii la distanta sunt rezultatul situatiei in care nu exista o alternativa mai potrivita in care partenerii sa mentina relatia desi traiesc in orase, regiuni sau tari diferite. Cu aranjamente libere, griji legate de cariera si cu indecizie, relatiile la distanta reprezinta un anumit tipar pe care viata nu il face pentru mult timp functionabil. Poate ca un cuplu ce are o relatie la distanta nu resimte imediat schimbarea ce tinde sa ii desparta din punct de vedere emotional. Interesele, valorile si prietenii ii vor indeparta incet, subtil ori in functie de cat de diferite sunt mediile lor, caci se pot ivi si brusc…

Nu toate relatiile la distanta sunt cladite ca sa dureze, iar distanta este de multe ori singura de vina pentru ca relatia nu a mers. Exista intotdeauna sansa ca distanta sa serveasca drept catalist pentru ceva inevitabil. Unele relatii pur si simplu nu functioneaza inca de la inceput, iar incercarea de a o mentine la distanta clarifica si mai mult faptul ca nu are viitor. Apar factori imprevizibili, ca de exemplu: intr-o zi, partenerul se trezeste si simte ca nu mai este indragostit de tine sau cunoaste o noua femeie de care devine interesat sub aspect romantic. Carierele avanseaza si se ivesc oportunitati care ii fac pe oameni sa continue pe drumuri separate. Multe relatii la distanta se incheie si pare ca este si sfarsitul lumii, dar viata merge mai departe si pentru acele persoane, ca pentru toata lumea.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente