„Am iesit la intalniri de cand aveam 15 ani! Am obosit! Unde este el?” – Charlotte York, fata carismatica din serialul „Totul despre sex” a scapat acest comentariu atunci cand se plangea de lipsa barbatilor potriviti pentru casatorie, cu referire la cei cu care se intalnise. Intalnirile te pot face bucuroasa, entuziasmata, iti pot da sperante, dar pe de alta parte pot aduce stres, dezamagire si jena.
Asadar, de ce sa iesi la intalniri? Adevarul este ca oamenii sunt niste fiinte sociale, iar acest fapt a fost stabilit inca din vremurile filosofilor antici; apoi, exista o nevoie elementara de a gasi un partener si de a perpetua specia. Numarul populatiei nu mai este o provocare in zilele noastre, dar candva a reprezentat o adevarata problema.
Un barbat, Abraham Maslow, a dezvoltat faimoasa Ierarhie a nevoilor (cunoscuta si ca Piramida trebuintelor) in care discuta despre cinci etape prin care oamenii pot dezvolta la maximum potentialul lor. „Sentimentul de atasament si iubire” este pe locul trei, imediat dupa nevoile de baza (cele biologice: aer, apa, mancare) si cele de siguranta (protectie, ordine, stabilitate).
In timp ce a iesi la intalniri nu este esential, stiintele sociale argumenteaza ca relatiile interumane sunt cheia existentei. Din moment ce intalnirile reprezinta pasii care duc la dragoste si la un potential mariaj urmat de aparitia copiilor, ocupa un loc important in societate. Oamenii obisnuiesc sa iasa la intalniri: unora le merge bine, unora nu chiar atat de bine, altii se descurca ok, pe cand unora le merge dezastruos. In analiza intalnirilor, s-ar putea spune ca ai sanse mai mari sa esuezi decat sa ai succes. La urma urmei, daca ai imediat succes, probabil nu ar mai fi nevoie sa incerci din nou o intalnire cu aceeasi persoana.
Citeste in continuare pentru a afla unele dintre aceste experimente esuate in studiul intalnirilor si descopera cateva moduri de a scapa de o intalnire ce devine din ce in ce mai nereusita.
MOTIVELE PENTRU CARE NU A FOST DRAGOSTE LA PRIMA VEDERE
Poate ca suna bine sa te intalnesti cu barbatul respectiv, dar odata ce ati ajuns fata in fata, realizezi ca mai bine ramaneai acasa in pantalonii de trening. De ce merge prost o intalnire? Sunt o multime de motive pentru care exista sau nu chimie. Iata cateva:
• Chimia si atractia: Poti numi acest aspect ca fiind superficial, dar dorim sa fim atrase de persoana cu care am iesit la intalnire. Numeroase studii au cazut de acord asupra atractiei si a ceea ce o cauzeaza si, din moment ce nu este doar un singur raspuns, exista ganduri comune in aceasta privinta. Poate ca este ceva narcisist, dar oamenii au tendinta de a fi atrasi de acele persoane cu care au lucruri in comun. Acestea includ atribute similare din punct de vedere fizic, socioeconomic si religios, dar si al familiei si al nivelului de inteligenta. Daca nu ai chimie cu partenerul tau, te vei uita tot timpul la ceas atunci cand sunteti impreuna.
• Interesele comune: Un barbat poate parea partenerul tau ideal, dar cand incepe sa vorbeasca, descoperi, de exemplu, ca lui ii place Bach, iar tie Bon Jovi. El alearga la maraton, tu refuzi sa mergi pe jos mai mult de o strada. El a crescut la o ferma de lapte, iar tu prezinti intoleranta la lactoza. Nu este nimic mai inconfortabil decat acel moment in care iti dai seama ca nu aveti nimic in comun.
• Comportament jignitor: V-ati intalnit la o cina, iar partenerul tau este foarte aratos, conversatia este cursiva, iar chelnerul aduce mancarea. Deodata, partenerul tau se enerveaza ca friptura lui nu este bine prajita. Dupa ce ocaraste pe toata lumea de la chelner pana la seful bucatariei, iti vine sa te faci mica si sa pleci imediat. Poate ca este o situatie inventata insa oricine a iesit la intalniri cu mai multe persoane, a dat si peste una de acest gen. Crezi ca ti-ai gasit sufletul pereche, dar il vezi apoi cum se scobeste in dinti cu cutitul de pe masa, arunca o injuratura sau lasa ca o usa sa se tranteasca in nasul tau. Asadar, prima intalnire decurge intr-adevar prost, iar tu o anulezi in minte pe urmatoarea. Cum evadezi?
SCUZELE POTRIVITE CARE TE SCAPA DE O INTALNIRE NEREUSITA
Ce te faci cand intalnirea nu decurge bine si simti ca mai ai putin sa abandonezi “corabia”? Care este cel mai potrivit mod prin care poti face acest lucru? Sa luam in considerare cateva optiuni, incepand cu cele mai banale scuze:
• Exista vreun doctor in incapere? – Prefa-te bolnava. Cei care au experiente in intalniri au reusit sa scape invocand urmatoarele: o migrena, o raceala, o durere de stomac. Ai grija, totusi, la un partener in care nu ai incredere si care si-ar dori sa te duca acasa!
• Munca, munca, munca: In aceste vremuri, este usor sa pretindem ca avem de trimis urgent un fax, un sms, e-mail, sau sa dam un telefon la serviciu referitor la o chestiune de care trebuie sa te ocupi. Si din moment ce multe job-uri depasesc orele stabilite, aceasta scuza functioneaza aproape in orice domeniu al carierei. Totusi, daca nu intentionezi sa te duci acasa dupa intalnire, nu doresti sa dai peste partenerul tau mai tarziu in acea seara! Asadar, ai grija ce scuza invoci.
• Interventia unei prietene: Aici te salveaza o prietena. Este pentru tine precum Robin pentru Batman sau Goose pentru Maverick. Aceasta camarada se poate afla in aceeasi locatie ca voi, asteptand sa ii faci un semn discret, sau undeva in afara zonei, trimitandu-ti acele sms-uri, mesaje instant pe chat-ul de pe telefon sau apeluri de verificare. Este aceeasi persoana pe care te-ai bazat intotdeauna cand doreai sa te apropii de cineva, iar ea stie cum procedezi. Asigura-te ca vorbiti din timp despre asta ca sa fiti sigure ca povestile voastre coincid. In continuare, puteti afla mai multe metode creative de a pleca de intalnirea nereusita.
MODURI CREATIVE DE A SCAPA DE O INTALNIRE NEREUSITA
Metodele pe care le-am prezentat pana acum sunt cele traditionale, dar este momentul sa fim creative. La urma urmei, esti nefericita, iar partenerul tau este insistent sau plictisitor si nu rezonati in nicio privinta:
• Probleme cu garderoba: Distruge-ti outfit-ul. Aceasta metoda este extrema, dar scopul scuza mijloacele. Varsa un pahar de vin pe tine, de preferinta rosu sau o alta bautura colorata. Rupe-ti pantalonii sau tocul – in mod special daca este nevoie sa dansezi. Pierde o lentila de contact sau genele false de la un ochi. Aceste idei presupun o iesire rapida din situatie. Poate ca vei plange dupa pierderea acelui outfit special, dar nu si dupa intalnirea nereusita.
• Gaseste-i „calcaiul lui Ahile”. Iata ce sa faci atunci cand ii gasesti „calcaiul lui Ahile” – de exemplu, nu isi doreste copii, uraste sportul, este alergic la pisici? Gaseste-i slabiciunea si joaca-ti asul din maneca. Va achita nota de plata si vei fi libera.
• Urgenta: Poti inventa ceva: o prietena bolnava care are nevoie sa ii cumperi urgent medicamente, apartamentul inundat, cainele pe care ai uitat sa il hranesti, ruda pe care trebuie sa o iei de la aeroport… Aici este nevoie sa fii o buna actrita, deoarece trebuie sa intri in starea respectiva, sa fii credibila. Insa, nu vrei sa fii atat de disperata incat sa il incurajezi sa vina cu tine ca sa te ajute.
In timp ce aceste metode sunt eficiente, uneori sinceritatea este cea mai potrivita alegere. Daca nu poti minti, citeste in continuare pentru alte metode eficiente.
FOLOSESTE SINCERITATEA PENTRU A PLECA DE LA O INTALNIRE NEREUSITA
Uneori, cand esti blocata intr-o situatie nasoala, cel mai bine este sa spui adevarul. Marturiseste-i partenerului tau ca lucrurile dintre voi nu merg din punctul tau de vedere si sugereaza-i sa incheiati intalnirea in loc sa va pierdeti timpul. Sunt sanse mari ca aceasta abordare directa sa functioneze. Cui i-ar placea sa mai stea la intalnire cu acea persoana din moment ce l-a respins? Desigur, pentru fiecare persoana care este de acord cu aceasta tactica, sunt probabil la fel de multe care o considera prea dura.
Daca nu il vei mai vedea pe acest barbat, o mica minciuna nevinovata i-ar mai rani sentimentele? Tu hotarasti. Este mai usor sa spui in loc sa faci, dar poti folosi sinceritatea pentru a evita sa iesi de la inceput la o intalnire pe care o consideri nereusita. La fel cum o persoana poate simti cand lucrurile decurg bine, la fel poate sa isi dea seama si cand merg prost. Asadar daca nu doresti sa mergi la acea intalnire, aminteste-ti ca nu esti obligata. Fii sincera cu tine insati si cu potentialul partener si refuza-l politicos. Te vei scapa atat pe tine cat si pe el de stres si veti folosi timpul pe altceva mai util.
Daca intampini dificultati in a fi directa, iata cateva optiuni pentru a te scuza – cel mai probabil le poti trasforma in lucruri adevarate, astfel incat sa nu te simti vinovata ca ai mintit.
• Programul incarcat: Intre munca, obligatii sociale si familie, nu ai deloc timp. Daca nu poti programa intalnirea, nu trebuie sa iti mai faci griji cum vei scapa din ea. La urma urmei, cui i-ar placea sa sune in mod repetat doar pentru a obtine o intalnire? Cand stabilirea datei devine din ce in ce mai dificila, mai mult ca sigur va renunta. Misiune indeplinita.
• Treburile casei: Trebuie sa iti faci curat in apartament, sa mergi la bacanie, sa iti speli parul – orice activitate ce implica altceva in loc de intalnire. Din nou, poate fi o masura provizorie. Pana la urma, casa si parul tau sunt cat se poate de curate, dar oamenii pot citi printre randuri, asadar este posibil sa functioneze.
• Nu este vina ta, ci a mea: Tocmai te-ai despartit de altcineva si nu mai ai chef sa iesi la intalniri sau treci prin faza in care vrei sa te pui pe tine pe primul plan. Orice suna de parca ar fi fost folosit de Dr. Phil va face pe oricine sa nu te mai intrebe a doua oara daca vrei sa mergi la intalnire. Putine persoane sunt dispuse sa accepte o provocare emotionala. Cu toate acestea, fii atenta la curajosul care se ambitioneaza sa te puna la punct. Daca ai nevoie sa te hotarasti daca ar trebui sau nu sa accepti un potential partener ce ti se pare indoielnic de la inceput, citeste in continuare.
A SCAPA SAU NU
Sunt o multime de scenarii ale intalnirilor nereusite, dar si moduri de a scapa de ele. Dar intrebarea este, iti doresti sa continui sau nu intalnirea? Dincolo de numarul cartilor care te invata cum sa te porti la intalniri sau de emisiunile la care te uiti pe aceasta tema, este o alegere personala ce tine de personalitatea ta, de severitatea situatiei si de sentimentele tale cu privire la intalnire. Daca alegi sa pleci, „evadarea” ti-ar putea fi determinata de presentimente. Cineva cu experienta in intalniri nu ar avea nicio problema in a folosi toate motivele discutate aici, in timp ce o incepatoare ar ezita. In care categorie te afli?
Daca decizi sa nu pleci, exista niste aspecte pozitive care se pot ivi din intalnirea nereusita: partenerul poate deveni un bun amic si ti-ar putea prezenta alti prieteni care doresc sa te cunoasca sau sa iesiti ca amici, de exemplu…
Concentreaza-te pe lucrurile pozitive. O intalnire nereusita poate fi pentru tine ca un antrenament pentru data viitoare, cand iti vei dori cu adevarat sa faci lucrurile sa mearga bine. Poate inveti ce modalitate este nepotrivita pentru a incheia o asemenea intalnire in cazul in care vei mai trece printr-o situatie asemanatoare. Poate vei decide sa spui “nu” data viitoare cand ai un presentiment negativ in legatura cu cineva sau poate ca ai capatat mai multa experienta in intalniri. Dupa cum spune o veche zicala, „atunci cand viata iti ofera lamai, fa-le limonada”. Vor exista si intalniri nereusite, deoarece fac parte din cursul vietii. Insa, aminteste-ti ca in acest joc al intalnirilor, nu poti castiga de fiecare data, caci jocul s-ar sfarsi; totusi, nu conteaza sa castigi, ci sa te distrezi.