Ciulama de ciuperci cu pui și smântână

Share

Rețeta de ciulama de ciuperci reprezintă o mâncare tipic românească foarte consistentă și cu un gust desăvârșit.

Ciulama de ciuperci

Putem prepara ciulama de ciuperci de post sau putem apela la rețetele de ciulama de ciuperci cu sos de smântână, la ciulama de ciuperci cu lapte, ori la un tip de ciulama de ciuperci cu piept de pui și smântână. Gustul fiecărei rețete de ciulama de ciuperci va fi minunat și va face senzație în rândul invitaților dumneavoastră.

Vă propunem, pentru astăzi, două rețete de ciulama de ciuperci care vă vor da pe spate, cu siguranță.

Rețeta de ciulama de ciuperci cu smântână

Ciulamaua de ciuperci cu smântână este un adevărat deliciu, folosindu-se atât ca fel de bază, cât și ca garnitură pentru alte mâncăruri.

Pentru a prepara ciulama de ciuperci cu smântână vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 700 grame ciuperci
  • 300 grame smântână
  • 25 grame făină
  • 25 grame unt
  • 50 ml ulei
  • o ceapă de dimensiuni mari
  • 3 căței de usturoi
  • câteva fire de mărar verde
  • o foaie de dafin
  • 200 ml apă
  • sare
  • piper

Modul de preparare a acestei rețete de ciulama de ciuperci cu smântână este următorul:

  • Într-o tigaie mai mare vom pune la încins untul și uleiul.
  • Între timp, vom tăia mărunt ceapa, pe care o vom adăuga peste untul încins, peste care vom adăuga și foaia de dafin.
  • Se lasă la foc mic pentru trei-patru minute, timp în care vom amesteca constant, pentru ca ceapa să nu aibă timp să se rumenească, ci doar să se călească.
  • Vom toca ciupercile în mod grosier, după care le vom adăuga peste compoziția din tigaie, amestecând și lăsând pe foc pentru aproximativ cinci minute.
  • După ce cele cinci minute s-au scurs, vom adăuga 150 ml din cantitatea de apă, punând, apoi, un capac, pentru a favoriza procesul de fierbere, care va dura în jur de 15 minute.
  • Făina se va dilua în restul de 50 ml de apă rămas, după care se va adăuga peste compoziția din tigaie, amestecând bine până la omogenizare.
  • Se lasă totul pe foc până ce clocotește de două ori, după care se va lua de pe foc.
  • Într-un bol vom amesteca smântâna împreună cu usturoiul tocat, după care se va adăuga peste conținutul din tigaie, amestecând bine pentru a încorpora perfect.
  • După ce se pune, după gust, sare și piper, ciulamaua de ciuperci cu smântână se mai pune pe foc preț de câteva minute, până ce aceasta dă într-un clocot.
  • După ce oprim focul, vom adăuga cantitatea de mărar verde mărunțit în prealabil, ceea ce va conferi rețetei noastre de ciulama de ciuperci cu smântână o aromă aparte. Dacă nu vă place mărarul, puteți apela și la pătrunjel verde.
  • Ciulamaua de ciuperci cu smântână se combină foarte bine cu mămăliguță caldă.

Vă dorim poftă bună!

Rețeta de ciulama de ciuperci cu pui și smântână

Vă propunem, în rândurile următoare, o rețetă de ciulama de ciuperci în care vom adăuga și carne de pui, pe lângă sosul alb pe bază de smântână.

Pentru a prepara ciulama de ciuperci cu pui și smântână vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 grame pulpe de pui

Cu cele 500 grame pulpe de pui vom face o supă de pui, pentru care vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2 morcovi medii ca dimensiuni
  • o rădăcină de păstârnac
  • o rădăcină de pătrunjel
  • 50 grame rădăcină de țelină
  • o ceapă mică
  • 2000 ml apă
  • 25 grame sare
  • o linguriță boabe de piper negru

Pentru a face supa de pui de care vom avea nevoie în prepararea rețetei de ciulama de ciuperci cu pui și smântână, trebuie să ținem cont de următorii pași:

  • Într-o oală încăpătoare vom pune la fiert apa în care am adăugat cantitatea de sare împreună cu pulpele de pui. Se lasă la foc mare până ce pulpele de pui au început să fiarbă, moment în care vom da focul la minimum și vom spuma ceea ce s-a strâns la suprafață.
  • După această etapă, vom adăuga legumele curățate și spălate în prealabil, lăsate în bucăți mari sau tăiate pe jumătate, după care vom pune și cantitatea de boabe de piper negru.
  • Din momentul în care începe să fiarbă, toată cantitatea se va lăsa la foc mic pentru o perioadă de 40 de minute.
  • După fierberea completă, vom scoate carnea și legumele din supă, îndepărtând pielea de pe pulpele de pui.
  • Din supa fiartă ne vor fi necesare doar 500 ml.

Vom trece acum la prepararea ciupercilor de care vom avea nevoie pentru gătirea rețetei de ciulama de ciuperci cu pui și smântână, pentru care ne vor fi necesare următoarele ingrediente:

  • 300 grame ciuperci
  • 20 grame unt
  • 25 grame ulei
  • o jumătate de ceapă
  • doi căței de usturoi
  • sare
  • piper negru

Pentru a prepara ciupercile pentru ciulamaua de ciuperci cu pui și smântână, vom ține cont de următorii pași:

  • Ciupercile se vor tăia grosier, iar ceapa și usturoiul vor fi tocate mărunt.
  • Într-o tigaie vom pune la încins untul și uleiul, peste care vom pune ceapa și usturoiul, amestecând pentru circa trei minute, până ce acestea se călesc bine, iar culoarea NU devine rumenă.
  • După acest pas, vom pune în tigaie și ciupercile, unde le vom lăsa la foc mare pentru circa șapte minute, până în momentul în care își lasă apă și o și evaporă.
  • Ciupercile se condimentează, după gust, cu sare și piper, după care se iau de pe foc.

Pentru sosul alb de care vom avea nevoie pentru rețeta de ciulama de ciuperci cu pui și smântână ne vor fi necesare următoarele ingrediente:

  • 50 grame unt, cu un conținut de grăsime de minimum 80%
  • 25 grame făină
  • 500 ml supă de pui
  • 300 grame smântână, cu un conținut de grăsime de minimum 20%
  • 3 căței de usturoi
  • sare
  • pătrunjel verde

Modul de preparare a sosului pentru ciulamaua de ciuperci cu pui și smântână:

  • Într-o tigaie înaltă vom pune untul la topit împreună cu făina și cantitatea de sare, la foc mic, amestecând continuu pentru ca să se omogenizeze totul.
  • Urmează a fi pusă, treptat, cantitatea de supă de pui făcută anterior. Se amestecă foarte bine după fiecare cantitate de supă adăugată, pentru a nu se forma cocoloașe.
  • După adăugarea a toată cantitatea de supă, se lasă la fiert pentru cinci minute, amestecând în mod constant.
  • După fierbere, vom adăuga smântâna, amestecând pentru ca și aceasta să se încorporeze perfect, lăsând să fiarbă pentru încă două minute.
  • Se adaugă, în final, ciupercile împreună cu doi căței de usturoi zdrobiți.
  • Pasul ultim constă în adăugarea pulpelor de pui. Deasupra cantității de ciulama se poate adăuga pătrunjel mărunțit, pentru ca aceasta să aibă un aspect deosebit…

Ciulamaua de ciuperci cu pui și smântână este gata spre a fi servită alături de o porție de mămăliguță caldă. Vă dorim poftă bună!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news