Ziua de naștere sau onomastica este motiv de bucurie pentru oricine, dar trebuie să recunoști că adevărații fericiți și răsfățați, în aceste zile, sunt copiii, în general.
Pe lângă daruri, atenție, zâmbete, petrecere, invitați, veselie, dans, mâncare, prăjituri, oameni dragi, de la orice aniversare nu lipsesc tortul și lumânările festive.
Momentul tortului, cântecul specific acestor momente atât de speciale în viața oricui, fie că este vorba despre preșcolari, adolescenți, adulți sau persoane mature/vârstnice, reprezintă una dintre cele mai așteptate faze din toată petrecerea dată în cinstea cuiva drag.
Se spune că dorințele pe care le exprimi în gând se împlinesc de fiecare dată. La petrecerea în care sărbătorești împlinirea unei frumoase vârste, trebuie să-ți dorești ceva din tot sufletul, apoi să sufli în lumânările de pe tortul îmbietor.
Imediat ce lumânările festive au fost stinse chiar de la prima încercare, dorința poate fi pregătită, pas cu pas. Toate aceste obiceiuri provoacă emoția tuturor celor ce se sărbătoresc, iar optimismul și energia pozitivă contribuie la păstrarea încrederii că nicio dorință nu rămâne neîmplinită, oricât de imposibilă ar părea.
S-au tot făcut studii care atestă că suflatul în lumânări este doar obicei festiv, frumos, dar mereu nesănătos.
Să fie, oare, această informație cea care va transforma tortul cu lumânări festive o simplă amintire?
Cât de periculos este, de fapt, acest obicei distractiv? Cât de speriați ar trebui să fie cei care suflă în fiecare an în lumânările de pe tortul festiv?
Mai multe studii atestă că, prin obiceiul suflatului în lumânări, tortul se poate contamina cu diverși microbi și bacterii care îi pot îmbolnăvi pe toți cei care aleg să consume felia de tort servită la petrecere.
Oameni de știință și cercetătorii de la Universitatea Clemson au realizat anumite studii în materie de siguranța alimentelor pe care le consumăm frecvent, iar rezultatele obținute adeveresc anumite supoziții: suflatul în lumânările de pe tort poate duce la creșterea bacteriilor care ajung pe glazura îndrăgitului tort.
Numeroase bacterii și microbi din cavitatea bucală a sărbătoritului pot ajunge pe suprafața tortului. Chiar nu știu cât de tare suflă unii în lumânări, dar chiar mi-e imposibil să cred că mai întâi își adună toată forța, abia apoi suflă. Nu e nevoie de prea mult ca două lumânări să fie stinse, fără un efort colosal.
În cazul în care persoana sărbătorită e bolnavă, suflă foarte tare și o face chiar deasupra tortului, se pot îmbolnăvi persoanele din jur încă dinainte de a consuma dulcele din farfurie.
În ciuda studiilor și al avertismentului înfricoșător, lucrurile nu par atât de grave precum s-a dorit. Un mesaj liniștitor vine din partea profesorului Paul Dawson, de la Universitatea Clemson. El spune că șansele de îmbolnăvire sunt minime, chiar dacă tortul a fost contaminat: „Dacă ai mânca tort contaminat de 100.000 de ori, șansele de a te îmbolnăvi ar fi minime”.
Totuși, profesorul a mai spus că, în cazul contaminării, poți totuși să iei anumite măsuri, iar cea mai sigură dintre ele este să nu mănânci felia de tort compromisă…
Adevărul este că, oriunde și în orice situație, grija pentru sănătatea personală, dar și a celor din jur trebuie să fie o prioritate continuă. Atenția sporită trece primejdia rea!
Citește și: Ce se întâmplă dacă te epilezi inghinal? Iată ce spun medicii!