Home Stiri Nume de flori îndrăgite în România

Nume de flori îndrăgite în România

autor Arseni Dana
500 vizualizari
nume de flori

Nume de flori foarte cunoscute și îndrăgite în România. Nume de flori care se sărbătoresc în Duminica Floriilor.

nume de flori

Foarte multe nume de flori au devenit numele unor persoane sau ale unor sărbători. V-ați întrebat vreodată ce semnificație au anumite nume de flori?

Topul cu cele mai cunoscute nume de flori

Trandafir

Originea numelui „trandafir” este în cultura greacă; acesta se numea „triantafyllo”, traducându-se prin „treizeci de foi”, așadar numărul petalelor era atribuit numelui plantei respective. „Trandafir” este unul dintre cele mai cunoscute nume de flori. Totodată, aceste nume de flori sunt asociate de foarte multe ori cu iubire și cu acțiunile tandre dintre doi îndrăgostiți.

Trandafirul este cel mai răspândit nume de flori din lume, fiind cunoscut pe întreg Globul Pământesc. Acesta are atestări încă din anul 2600 î. Hr. În Imperiul Roman, trandafirul era adus din Grecia, așadar se explică de ce termenul de „trandafir” a rămas din denumirea grecească a acestuia, „triantafyllo”.

Crin

Un alt nume de flori aflat în topul celor zece este numele de „crin”; acest nume de flori simbolizează căsătoria, alături de nonculoarea alb reprezintă puritatea. Dăruirea unei flori de crin în momentul ceremoniei de căsătorie își are originile în Grecia antică; în același timp, florile de crin se ofereau persoanelor cu statut social înalt, așadar reprezintă și noblețea încununată de puritate.

Acest nume de flori este atribuit și oamenilor sub forma de „Crina” sau chiar „Crin” și derivate ale acestora, precum „Crinuț”. Semnificația acestui nume de flori când vine vorba de persoane este „urmaș al lui Hristos”. Totodată, legenda crinului se bazează pe poveștile biblice; așadar, se spune că atunci când Eva a început să plângă, izgonită fiind din Paradis, din lacrimile sale a apărut pe Pământ crinul. În cele din urmă, se pare că acest nume de flori are și conotații biblice.

Garoafă

Un alt nume de flori cu origine greacă este acela de „garoafă”. Acest nume de flori este alcătuit din două particule, „dios” și „anthos”, și se traduce prin „floare a zeilor” sau „floare a divinităților”. Numele acestei flori nu are conotații sumbre asociate cu moartea, cum se întâmplă adeseori la înmormântările din țara noastră, ci, din contră, această floare este considerată sacră, iar unele popoare o asociază cu căsătoria.

Acest nume de flori denumite „garoafe” a ajuns să fie purtat și de către oameni, în special de către femei, sub forma „Garoafa”, iar semnificația acestuia este „dar al zeilor”, „om din floare a zeilor”.

Hortensie

Un alt nume de flori întâlnit ca prenume la oameni este cel de „hortensie”, sub forma de „Hortensia”; acest nume de floare își are originile în latinescul „hortus, horti”, care se traduce prin „grădină” – termenul „grădină” se referă la o grădină cu flori, cu ierburi aromate. În funcție de fiecare culoare pe care o are, hortensia are o semnificație diferită, de exemplu o hortensie roz va semnifica iubirea, iar o hortensie albastră va semnifica regretul sau iertarea.

Liliac

Acest nume de flori, „liliac”, are la bază semnificația primei iubiri, care este o iubire platonică, o iubire care nu se poate uita niciodată.

Pentru numele de persoane s-a folosit și acest nume de flori sub formele „Liliana” sau „Lilla”, care semnifică inocență și frumusețe; acest prenume este mai des întâlnit în zonele ungurești.

În legendele nordice, florile de liliac au puterea de a alunga iarna, îndepărtând zăpada de pe meleagurile lor; totodată, acest nume de flori este asociat cu spiritualitatea, cu renașterea, așadar cu anotimpul primăvara din legendele nordice.

Lăcrămioară

Acest nume de flori este foarte cunoscut în Europa. Semnificația acestei plante care poartă denumirea de „lăcrămioară” este aceea de puritate, de reîntoarcere la fericire. Persoanele care poartă numele „Lăcrămioara” sau derivate din acesta sunt persoane gingașe, sensibile și sincere.

„Lăcrămioara” este, de fapt, un diminutiv, așadar acest nume de flori provine din cuvântul de origine latină „lacrimă”.

Mărgăritar

Numele de „mărgăritar” provine din geto-dacă, de la cuvântul „mar-kerota” care are semnificația sau se traduce prin „prea curată”, „prea pură”. Într-o legendă veche se spune că Mărgăritar era un băiat orfan de tată, iar mama sa era foarte nevoiașă, așadar băiatul a plecat în lumea largă pentru a-și căuta un loc de muncă, astfel a ajuns cioban la un împărat.

Legenda mai spune că împăratul avea o fată foarte frumoasă, iar într-o zi ciobanul i-a dat acesteia un braț de flori însă fata a mai pierdut din ele, iar ciobănașul le culegea în urma sa.

Ajunși la oi, ciobanul i-a dat fetei florile pierdute, iar aceasta l-a acuzat că nu i le-a dat pe toate, deoarece la fluierul băiatului mai era o floare. Fiind nevoit, i-a dat floarea fetei și a început să plângă, iar în locurile unde cădeau lacrimile creșteau flori albe de mărgăritar.

Ciobănașul a plecat în lume și nu s-a mai întors, ne-a lăsat în urmă doar florile care-i poartă numele, ca simbol al loialității și sincerității sale.

Margaretă

Un alt nume de flori întâlnit foarte des în rândul oamenilor este „Margareta”. Acest nume are origine greacă, provenind din „margarites” și din „perla”, dar „Margareta” are și origini românești. Semnificația acestui nume este acela de dragoste și iubire veșnic roditoare. În timpurile mai vechi și poate chiar și în zilele noastre fetele încă mai smulg petale de margarete una câte una pentru a afla dacă sunt iubite sau nu de către persoana pe care o îndrăgesc cel mai mult.

Narcisă

Originea cuvântului „narcisă” este greacă, provenind de la termenul „narkissos”, care se traduce prin „pierdut”, „lăsat în urmă”. Numele atribuit oamenilor este fie „Narcisa”, fie „Narcis”. Aceste nume fac trimiteri la mitologia greacă, Narcis fiind un personaj veșnic îndrăgostit de chipul său și care semnifică o admirație a propriei persoane, care ajunge să fie confundată cu iubirea.

Totodată, numele acestei flori semnifică și frumusețe, virilitate, dar și dragoste de sine, precum și de cei din jurul lor.

Iris

Acest nume de flori ocupă locul întâi în topul celor mai frumoase nume de flori din care s-au inspirat mamele pentru a le pune copiilor lor. Persoanele care poartă acest nume de flori au o personalitate puternică și o grație unică înnăscută, asemenea florilor de iris…

Acesta a fost topul celor mai cunoscute nume de flori și semnificațiile acestora, precum cu și derivatele lor, atunci când vine vorba de numele de flori atribuite persoanelor.

loading...

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies