Rețeta de drojdie sălbatică! Cum faci maia naturală de casă

Share

În plină epidemie, drojdia se regăsește din ce în ce mai greu pe rafturile supermarketurilor, motiv pentru care trebuie să învățăm să ne descurcăm altfel. Învățând cum să ne preparăm singuri necesarul de drojdie, scăpăm ca prin minune de o grijă în plus.

Din capul locului trebuie precizat că timpul pentru ca drojdia să poată fi folosită este de zece zile, în cursul fiecărei zile trebuind să facem câte ceva pentru ca finalul să fie mulțumitor, la anumite ore prestabilite. Iată rețeta de drojdie sălbatică în rândurile următoare!

În prima zi, la ora 10, amestecăm într-un recipient 100 de ml de apă cu 50 de grame de făină albă și 50 de grame de făină de secară. Rezultatul se așază într-un borcan peste care punem capacul, fără a-l fixa cum trebuie, depozitându-l într-un loc cu temperatura cuprinsă între 21 și 24 de grade Celsius.

În cea de-a doua zi, la aceeași oră, peste 75 de grame din cantitatea avută se adaugă 75 de ml de apă, omogenizând. Ulterior mai adăugăm 25 de grame de făină de secară și alte 50 de făină albă. Peste 12 ore, amestecați din întreaga cantitate 60 de grame de produs cu 60 de ml de apă, peste care adăugăm 20 de grame de făină de secară și 40 de grame de făină albă.

În ziua a treia, la ora 10, repetăm procesul anterior menționat, adică cantitățile de 60 de grame. 12 ore mai târziu repetăm același proces cu aceleași cantități folosite anterior.

În cea de-a patra zi, la ora 10, repetăm procesul amestecului anterior, însă cu diferența că de data aceasta vom utiliza doar 60 de grame de făină albă (în locul divizării gramajului în 20 de grame de făină de secară și 40 de grame de făină albă). Peste 12 ore se repetă procesul, păstrând făina albă ca singur element.

În următoarele cinci zile vom repeta procesul de două ori pe zi, în interval de 12 ore, păstrând aceleași dozaje ca în cea de-a patra zi.

În sfârșit, în cea de-a zecea zi vom vedea rezultatele muncii noastre anevoioase. Textura pe care trebuie să o fi obținut este cea aerată, cu o consistență spumoasă atât la suprafață, cât și în interiorul acesteia. Trebuie să știți că maiaua trebuie alimentată regulat, însă nu ca până în acest moment. De data aceasta, vom păstra o anumită cantitate din maia (cea pe care o doriți) și veți plusa cu un gramaj dublu sau triplu din celelalte două ingrediente fie o dată, fie de două ori pe zi. Pentru acest procedeu, recipientul în care se află maiaua trebuie ținut la temperatura camerei.

E drept că acesta poate fi depozitat și la frigider, în acest caz alimentarea realizându-se doar o singură dată pe săptămână. Alegeți varianta care vă convine cel mai mult, rezultatele fiind, de fapt, aceleași…

Maiaua făcută în casă este soluția perfectă atunci când de pe rafturile magazinelor alimentare lipsește drojdia, iar pofta de ceva dulce (care să necesite acest produs) sau nevoia de pâine nu poate fi amânată.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente