Salariul minim pe economie 2019

Share

Salariul minim pe economie 2019 va crește față de anul 2018. Totuși, acest lucru vine și cu câteva dezavantaje: munca prestată se va întinde pe mai multe ore.

salariul minim pe economie 2019

Află din următorul articol mai multe lucruri despre salariul minim pe economie în 2019!

Luând în considerare informațiile prevăzute în proiectul de hotărâre de guvern constituit de către Ministerul Muncii, salariul minim pe economie 2019 va crește față de anul precedent. Totuși, mărirea salariului va fi atenuată de munca suplimentară pe care salariații vor trebui să o presteze în acest sens.

Nivelul salariului minim brut pe lună în anul 2018 a fost de 1.900 de lei pe lună. Pentru anul 2019, se preconizează că salariul minim pe economie 2019 brut pe lună va fi de 2.050 de lei. Așadar, acest lucru constituie o creștere de 7,89% a salariului minim brut lunar.

În ceea ce privește ora lucrată, salariul minim pe economie 2019 brut a fost 11,40 lei în anul 2018, iar pentru anul 2019 va crește la 12,251 lei. Așadar, o creștere cu 7,46% față de anul 2018. Acest lucru se datorează faptului că, dată fiind nota de fundamentare de la Ministerul Muncii, programul complet mediu de lucru va manifesta o creștere de la 166,666 ore pe lună la 167,333 ore pe lună. În consecință, salariul minim brut pe ora lucrată va manifesta o creștere cu 0,851 lei în anul 2019 față de anul precedent.

În cadrul notei de fundamentare de care aminteam, Ministerul Muncii specifică faptul că salariul minim brut la ora care este lucrată va avea o creștere de 7,9% în anul 2019, dat fiind faptul că se ia drept reper luna decembrie a anului 2018 când, fiind perioada sărbătorilor, numărul orelor de lucru este mult mai redus. O astfel de măsură va avea efecte mai ales asupra sectorului privat.

Totuși, pentru ca toate acestea să se concretizeze este necesar ca Guvernul să adopte proiectul de hotărâre de guvern în cadrul ședinței.

Inițial, această majorare a salariului minim pe economie a fost anunțată pentru data de 1 ianuarie 2019. Ulterior, Guvernul s-a răzgândit, iar majorarea se anunțase pentru data de 1 noiembrie 2018. Patronii companiilor din mediul privat s-au arătat profund nemulțumiți de decizia luată de Guvern. Motivul este unul destul de pertinent, și anume acela că o astfel de majorare nu poate fi realizată peste noapte, mai ales că ne aflăm la sfârșitul anului. Managerii trebuie să fie anunțați cu cel puțin șase luni înainte de a se lua o astfel de decizie, astfel încât ei să își poată reconfigure bugetul. Așadar, Guvernul a reprogramat data majorării pentru 1 decembrie 2018.

În cadrul ordonanței de urgență adoptată de către Guvernul României a fost introdusă definiția conceptului de salariul minim pe economie 2019 diferențiat. Este vorba de salariu minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru cei care posedă studii superioare și pentru cei dețin o vechime în muncă peste un anumit nivel. Urmează ca Guvernul să adopte o nouă hotărâre prin care se vor face menționate sumele acestui salariu, dar și începând de când va intra în vigoare ordonanța de urgență.

Conform unor surse din Guvern, este posibil ca salariul minim pe economie 2019 brut să crească de la 1.900 de lei (salariul minim brut pentru 2018) la 2.050 de lei pe lună. În ceea ce privește persoanele cu studii superioare, dar și cele cu minimum 15 ani vechime, ele vor avea parte de un salariu minim brut de 2.350 de lei pe lună.

Potrivit ultimelor date publicate de Institutul Național de Statistică, este revelat faptul că în România există aproximativ 6,5 milioane de salariați, iar din aceștia aproape jumătate sunt plătiți cu salariul minim pe economie. În urma unor studii de specialitate s-a descoperit faptul că peste trei milioane de salariați din țară virează statului contribuții de 2,15 miliarde de lei doar pentru pensii și sănătate. Aceasta ar fi cea de-a 16-a majorare a salariului minim pe economie în ultimii zece ani.

Specialiștii din domeniul economiei sunt de părere că întreprinderile de dimensiuni mici și mijlocii vor fi cel mai afectate de această majorare pentru salariul minim pe economie 2019, căci nu vor suporta sau vor suporta cu greu costurile ce vin odată cu ea. Acest fapt este destul de rezonabil, având în vedere că majoritatea angajatorilor din România nu își fac astfel de planuri din scurt. Conform unui sondaj realizat de către cei de la Adecco Research, se pare că doar 18% dintre angajatorii din țara noastră şi-au manageriat bugetul de salarii pentru anul 2019 luând în considerare un salariu minim de 2.000 – 2.100 lei brut pe lună…

Este necesar ca, înainte de a lua astfel de decizii, membrii Guvernului să se consulte cu specialiștii din mediul economic. Este singura cale de a evita disensiunile și efectele negative care pot urma odată cu o majorare bruscă pentru salariul minim pe economie 2019.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news