Eliminați edemele: metode pentru a scăpa de edeme

Share

Eliminați edemele cu ajutorul unei diete adaptate şi apelând la ajutorul plantelor cu efect depurativ şi diuretic. Un număr prea mare de adipocite îngreunează eliminarea toxinelor. Ca urmare, apar edemele şi problemele venoase. În cele ce urmează, vă prezentăm care sunt metodele cele mai indicate pentru a scăpa de edeme.

Eliminati edemele

Edemele reprezintă umflarea vizibilă a pielii din cauza reținerii de apă la nivelul anumitor țesuturi ale organismului. În general edemele sunt localizate la nivelul pielii de la picioare și a gleznelor însă pot apărea edeme și la nivelul pielii feței, al mâinilor sau al altor părți ale corpului.

Eliminați edemele prin respectarea acestor reguli simple: urmăriți înainte de orice, consolidarea sistemului circulator şi reducerea edemelor. Efectuarea exerciţiilor fizice nu poate fi decât benefică, așadar este indicat să faceți și sport. Vă sunt recomandate în special yoga şi mersul pe jos in pas alert, care favorizează returul venos şi au efect tonifiant. Înotul şi gimnastica în apă sunt, de asemenea, utile, graţie presiunii exercitate de apă.

Tipuri de edeme

Există mai multe tipuri de edeme, precum: edemele la care în urma apăsării pielii rămâne o adâncitură care persistă un anumit timp – acest tip de edeme apar nu doar atunci când zona respectivă este apăsată cu mâna, ci și atunci când este supusă acțiunii unui elastic de păr sau a șosetelor.

Un alt tip de edeme sunt edeme non pitting, acest tip de edeme sunt prezente în mod normal la nivelul brațelor și la cel al picioarelor. Mai există un tip de edeme care apar în general la femei în perioada premenstruală și în cea de premenopauză – acestea se numesc edeme idiopatice sau edeme ciclice și acționează prin umflarea picioarelor.

Simptome ale apariției unor edeme

Primele simptome prezente în apariția de edeme sunt acelea de umflare a picioarelor și a gleznelor, crampe dese, stare de amorțeală la nivelul zonelor afectate de edeme, balonarea abdominală, transpirația din tipul serii, temperatura ridicată a pielii sau stare de piele fierbinte la atingere.

Alte simptome ale apariției unor edeme sunt reținerea apei sau a lichidului intestinal, persistența adânciturilor în piele în urma apăsării sau senzația de durere prezentă la nivelul pielii, senzație de furnicături sau chiar stare de arsuri.

Cauze ale apariţiei acestor „edeme”

Există mai multe cauze ale apariţiei de edeme, precum:

  • Sarcina – pot apărea edeme la nivelul picioarelor în timpul unei sarcini, deoarece uterul presează vena cavă.
  • Diversele traumatisme, care pot duce la apariția edemelor.
  • Obezitatea, este o altă cauză a apariţiei edemelor, deoarece excesul de greutate realizează o presiune asupra articulațiilor pacientului la nivelul genunchilor și al picioarelor.
  • Diabetul zaharat poate fi și el o cauză a apariției edemelor.
  • Menopauza – această cauză a apariției edemelor este des întâlnită la femeile care au trecut de vârsta de 45 de ani.
  • Zborul cu avionul, poate provoca uneori apariția de edeme.
  • De asemenea, și statul îndelungat în picioare poate duce la apariția edemelor, deoarece este posibilă acumularea de lichid în zona picioarelor și a gleznelor.
  • În cazul în care consumi alimente care au un nivel ridicat de sare, este posibil, de asemenea, să ai pe viitor edeme.
  • Menstruația este o altă cauză a apariţiei de edeme.
  • Insuficiența cardiacă – din cauza faptului că inima nu funcționează în parametrii normali, permite acumularea de lichid la nivelul plămânilor, dar și la celelalte părți ale organismului.
  • Tulburări ale circulației sângelui.
  • O altă cauză a apariției edemelor sunt bolile severe sau cronice la nivelul plămânilor – este cunoscut faptul că tensiunea arterială crescută duce la umflarea picioarelor.
  • Bolile renale pot duce la edeme, de asemenea și afecțiuni precum: hipertensiune arterială, boli hepatice, boli prezente la nivelul glandei tiroide.
  • Unele înțepături de păianjen sau de oricare alte insecte, la anumite persoane facilitează acumularea de lichid în zona afectată de înțepătură.

RECOMANDĂRI PRIVIND DIETA

Ca să eliminați edemele, pe lângă exercițiile fizice este bine să urmați și o dietă, pentru a spori efectele. Așadar, țineți cont de următoarele aspecte:

  • Consumați alimente cât mai puţin sărate cu putinţă, pentru a limita retenţia de apă. Excludeţi felurile de mâncare semipreparate, consumaţi doar ocazional mezeluri, brânzeturi (prea sărate), chipsuri, măsline. Încercați totuși să reduceți pe cât posibil sarea pe care o introduceți în alimentație.
  • Mizaţi pe aportul de proteine, căci au un efect drenant şi menţin masa musculară. Alegeţi carnea slabă (de pui, curcan, bucăţi slabe de vită, peşte) şi ouăle, ca să eliminați edemele.
  • Consumaţi des produse bogate în vitaminele PP (fructe roşii), C (fructe şi legume verzi, galbene, portocalii) şi E (uleiuri vegetale variate, fructe oleaginoase), care protejează celulele, retonifică venele şi capilarele. Unele legume sunt bune surse de potasiu, element care favorizează eliminarea surplusului de lichide din corp și care vă ajută să eliminați edemele. Dintre acestea, amintim: spanacul, feniculul, anghinarea, broccoli-ul, ţelina, conopida, sparanghelul, prazul. Pepenii, fructele kiwi, strugurii şi portocalele conţin, de asemenea, potasiu.
  • Produse lactate degresate, în combinaţie cu cereale integrale, sunt și ele bune ca să eliminați edemele. Ambele tipuri de alimente sunt surse excelente de calciu şi magneziu, elemente indispensabile diurezei.
  • Contra retenţiei de apă din ţesuturi şi pentru eliminarea toxinelor este indispensabil aportul sporit de lichide. Beţi zilnic până la doi litri de apă, ceai verde, infuzii de coacăz negru, de codiţe de cireşe, păpădie.

Atenție la exhaustorii de gust!

Dacă vă confruntaţi adesea cu senzaţia de congestie la nivelul membrelor inferioare şi cu balonarea, de vină ar putea fi tranzitul intestinal lent. Este posibil să nu dispuneţi de un capital enzimatic digestiv suficient sau destul de concentrat pentru a suporta anumite proteine chimice care se adaugă în produsele alimentare.

Fie că este vorba de biscuiţi ori iaurturi, fie de jambon sau alte mezeluri, toate conţin aditivi care le conferă o textură şi culori mai atractive. În felurile de mâncare semipreparate se regăsesc atât emulsifianţi şi conservanţi, cât şi stabilizatori şi exhaustori de gust.

Dacă nu sunt judicios digerate, aceste molecule se umflă în stomac precum un burete. Apoi trec în sânge, după care în ţesuturile interstiţiale, unde reţin apa. Soluţia este să limitaţi serios (chiar să suprimaţi) aceste tipuri de alimente şi să observaţi cum vă simţiţi, cât din greutate aţi pierdut în felul acesta.

Tratament pentru edeme

În mod normal, tratamentul pentru edeme caută să trateze sau să amelioreze cauza care a dus la producerea edemelor în cauză. Pentru a se reduce umflăturile și totodată și lichidul prezent la nivelul organismului, medicii vor prescrie o doză scăzută de diuretic; în acest caz, se va trata doar simptomul edemului, nu edemul în sine.

În cazul în care este localizat, depistat un vas de sânge blocat, iar dacă se consideră că acesta ar fi, de fapt, adevărata cauză a edemului, atunci se caută tratarea lui definitivă. În astfel de cazuri, uneori este necesară intervenția chirurgicală, deoarece se caută îmbunătățirea fluxului sangvin. Tot în acest caz se pot administra și tratamente cu anticoagulante, pentru a se evita formarea de cheaguri de sânge la nivelul organismului pacientului în cauză.

Se recomandă totodată evitarea oboselii și a statului îndelungat în picioare, băile de picioare, se poate recomanda chiar și o anumită dietă. Există o serie de tratamente naturiste pentru a trata edemele, aceste tratamente contau în acupunctură sau electroacupunctură, masaje terapeutice sau de relaxare a organismului, lumina polarizată sau reflexoterapia.

Se pot recomanda, de asemenea, și ceaiuri precum:

  • ceaiul de coada-calului (administrându-se în doze de trei căni de 250 ml pe zi. Ceaiul se realizează din 250 ml de apă fiartă peste care se adaugă o linguriță de plantă uscată, apoi se lasă la infuzat timp de cinci minute. Se recomandă a se ține o cură cu ceai de coada-calului timp de 20 de zile pe lună, apoi să se facă o pauză între administrare, de aproximativ zece zile).
  • ceaiul de soc (se prepară dintr-un litru de apă peste care se adaugă patru linguri de plantă uscată. Apa împreună cu plantele de soc se vor pune la fiert până când cantitatea de apă va scădea la jumătate, din 1000 ml să rămână 500 ml. Ceaiul de soc se bea înainte de masă, pentru un timp de 20 de zile).
  • ceaiul de leuștean sau pulberea de leuștean (care se obține din rădăcina leușteanului prin mărunțire, apoi pulberea se administrează ca atare sau cu ceai sau puțină apă. Se adaugă jumătate de linguriță de pulbere în ceai sau apă, dimineața înainte de a mânca. Pulberea de leuștean, asemenea ceaiului de coada-calului, se administrează timp de 20 de zile pe lună, cu o pauză de zece zile).

Prevenirea pentru edeme

Pentru prevenirea edemelor, trebuie să evitați mâncărurile bogate în sare, consumul excesiv de apă.

Alte lucruri pe care trebuie să le faci pentru a preveni apariția de edeme:

  • Atunci când stați o perioadă îndelungată într-o poziție sedentară, să țineți o pernă sub picioare.
  • Dacă mergeți mult pe jos, să aveți grijă ca la fiecare oră sau jumătate de oră să faceți o pauză, pentru a preveni umflarea picioarelor.
  • Evitați consumul de tutun și a consumului de alcool.
  • Masați zona picioarelor, pentru a ajuta circulația sângelui să funcționeze mult mai bine.
  • Purtați îmbrăcăminte care să păstreze presiunea normală a membrelor sau a zonei afectate de edeme, pentru prevenirea acumulării de lichid în organism…
  • Pacienți cu obezitate care suferă de edeme trebuie să respecte un program de slăbit, o dietă, pentru a putea reduce presiunea care se pune asupra membrelor inferioare.

Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente