Varicele

Varicele apar de obicei sub forma unor umflături ale venelor, de culoare albăstruie, situate chiar sub piele. Ele se pot dezvolta oriunde pe corp, dar afectează în general venele picioarelor, cu o incidenţă mai mare la femei. Dacă inflamațiile sunt vizibile, iar venele par răsucite — şi uneori sunt înconjurate de o reţea de capilare subţiri, este vorba de varice ale vaselor de sânge superficiale.

Varicele

Deşi pot fi dureroase şi sunt inestetice, varicele nu pun în pericol viaţa. Uneori, în cazuri foarte rare, varicele se pot forma pe o venă din interiorul piciorului. Aceste varice sunt invizibile, dar determină inflamarea piciorului şi dureri puternice.

Simptome

Vase de sânge de culoare albastru-închis, proeminente, de obicei pe picioare.

Dureri de picioare, senzaţie de mâncărime, de greutate a picioarelor, inflamarea gleznelor şi a tălpilor după o perioadă mai lungă de stat în picioare.

Durerea difuză şi senzaţia de îngreunare a membrelor, dar fără ca vasele de sânge să fie proeminente poate indica formarea varicelor vaselor profunde.

Decolorarea şi descuamarea pielii, ulceraţiile şi durerile constante pot indica existenţa unor varice agravate.

Când trebuie consultat medicul:

• Dacă membrele devin atât de inflamate, încât nu le puteţi mişca, dacă pielea de pe vasele cu varice se lasă, se decolorează, dacă apar ulceraţii sau pete de sânge.

• Dacă venele varicoase au culoarea roşie — aceasta ar putea indica o flebită, afecţiune gravă a sistemului circulator.

• Dacă aveţi dureri continue, dar fără semne vizibile.

• Dacă vă tăiaţi la o venă cu varice; încercaţi să opriţi sângerarea şi mergeţi la medic.

Opţiuni de tratament:

Aromaterapie. Uleiurile esenţiale de chiparos şi muşeţel, aplicate extern, pot diminua inflamaţiile membrelor şi pot combate durerea produsă de varice.

Exerciţii fizice. Gimnastica aerobică practicată timp de 30 de minute zilnic, de câteva ori pe săptămână, vă poate ajuta să vă menţineţi greutatea (obezitatea agravează varicele), tonifică şi fortifică vasele de sânge. Începeţi ziua cu un sfert de oră de mers pe jos şi încheiaţi-o în acelaşi fel. Înotul şi mersul cu bicicleta sunt la rândul lor binevenite.

Hidroterapie. Frecaţi picioarele cu un burete ud sau stropiţi-le cu apă rece, pentru a diminua durerile provocate de varicele vaselor superficiale. Băile alternante (cu apă caldă şi rece) pot încetini dezvoltarea varicelor. Scufundaţi-vă picioarele în apă caldă 1-2 minute, apoi în apă rece pentru o jumătate de minut.

Masaj. Masajul obişnuit are efecte remarcabile în combaterea neplăcerilor produse de varice. Pentru aceasta, începeţi masajul de la tălpi şi urcaţi până spre şolduri, mobilizând astfel ţesuturile congestionate. Pentru atenuarea durerilor, masajul va trebui să fie foarte blând.

Dietoterapie. Acumularea de grăsimi în organism produce retenţia apei — o greutate mai mare a corpului va duce la exercitarea unei presiuni mai mari asupra picioarelor şi abdomenului, agravând astfel varicele. Aşadar, consumaţi alimente cu conţinut redus de grăsimi, zaharuri şi sare, dar bogate în fibre. Pentru susţinerea procesului de eliminare a toxinelor, faceţi din fructe, legume şi cereale integrale principalele dvs. alimente. Beţi multe lichide, în special apă.

Remedii la îndemână

Pentru a diminua inflamaţiile şi durerile provocate de varice, odihniţi-vă cât mai des picioarele, purtaţi ciorapi supraelastici şi luaţi zilnic câte o tabletă de aspirină, până când simptomele se ameliorează.

Când staţi pe scaun, încrucişaţi-vă picioarele în zona gleznelor şi nu staţi picior peste picior.

Când vă odihniţi, ţineţi picioarele mai sus decât restul corpului — veţi stimula astfel circulaţia sangvină…

Femeile ar trebui să poarte haine mai largi şi să evite tocurile înalte.