Cum ne ajută meditaţia sa gasim echilibru in viata

Share

Meditația are efecte profunde asupra creierului, indiferent de tipul sau de scopul sau durata acesteia. Această practică a devenit tot mai populară pe măsură ce persoanele au descoperit beneficiile pe care le aduce la nivelul întregului organism.

meditatie

Printre părţile creierului care au de câştigat regăsim lobul frontal (responsabil de planificare, emoţii şi conştientizarea de sine), lobul parietal (procesează informaţiile senzoriale, dar şi orientarea în spaţiu şi timp) îşi încetează activitatea, în timp ce talamusul (răspunzător de semnalele din jur) îşi va diminua activitatea.

Ce este meditația?

Meditația reprezintă un proces prin care ne antrenăm mintea pentru ne focaliza și redirecționa gândurile; poate fi folosită pentru a spori încrederea în propria persoană și în mediul înconjurător. Multe persoane se folosesc de meditație ca de un mod prin care își reduc stresul și își dezvoltă concentrarea. Altele sunt de părere că aceasta este de ajutor în a dezvolta alte obiceiuri și sentimente cum sunt, de exemplu, buna dispoziție și perspectiva, autodisciplina, somnul odihnitor și chiar rezistența la durerea fizică intensă.

Avantajele meditației

Printre avantajele meditaţiei regăsim:

  1. Creșterea capacității de concentrare, chiar şi imediat după terminarea exerciţiului în sine reprezintă unul dintre beneficiile aduse de meditație.
  2. Scade nivelul de anxietate, deoarece atenuează legăturile neuronale deși probabil că veți considera că nu e bine acest lucru, dar, de fapt, este indicat deoarece ne ajută să ne detaşăm emoţional de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru şi să reacţionăm în mod realist. Reducerea anxietății aduce cu sine și reducerea simptomelor asociate acesteia, de exemplu, fobiile, gândurile paranoice, atacurile de panică și comportamentele obsesiv-compulsive. Un studiu realizat timp de trei ani pe 18 voluntari care au avut un program de opt săptămâni în care au meditat a arătat că participanții au fost atât de mulțumiți de rezultate, încât au continuat să facă regulat această practică și au reușit să își mențină anxietatea la un nivel extrem de scăzut. Cei care lucrează în medii unde pot dezvolta cu ușurință anxietatea au și ei parte de aceste beneficii și pot ajunge să își controleze mai bine reacțiile la locul de muncă, încât să fie mai eficienți.
  3. Mărirea capacităţii creative. Astfel, aceste persoane care meditează prezintă o capacitate crescută de a afla soluţii noi la o problemă propusă.
  4. Meditația optimizează empatia, dar şi compasiunea. Cei care meditează vor fi capabili să reducă reacţiile negative faţă de cei pe care îi consideră personaje negative. Aceştia reacţionează în mod rapid faţă de personale care sunt în suferinţă încercând să le aline.
  5. Meditația mărește cantitatea de materie cenușie din hipocampus şi din regiunile frontale ale creierului. Astfel, prin mărirea acestei materii se va crea o stabilitate emoţională şi o creştere a sentimentelor pozitive. Sporirea materiei cenuşii va conduce la o îmbătrânire mai lentă a creierului şi la o apariţie mai rară sau chiar mai târzie a bolilor neurologice care sunt asociate cu înaintarea în vârstă.
  6. Memoria va fi mai bună, deoarece persoanele care obişnuiesc să mediteze vor exercita mai des abilitatea de a ignora toate activităţile care obişnuiesc să le distragă atenţia, astfel concetrându-se mai mult decât sunt obişnuite.
  7. Stresul este diminuat prin meditație, astfel că aceste persoane vor putea lucra mai mult în condiţii de stres. Cercetările arată că stresul este cea mai comună cauză pentru care oamenii se apucă să mediteze. În mod normal, stresul mental și fizic crește nivelul cortizolului, hormonul stresului, care produce o mulțime de efecte, precum inflamații, insomnii, declanșează depresia și anxietatea, cresc tensiunea arterială, contribuie la extenuare și gândire neclară. Un studiu care a inclus 3,500 de adulți cu un nivel ridicat de stres a arătat că meditația este cu adevărat eficientă în reducerea acestuia.

Meditaţia elimină agitaţia minţii, dar şi tensiunile interioare.

Cele mai potrivite momente pentru a meditație sunt dimineața, înainte de a răsări soarele şi seara, înainte de culcare. Dar având în vedere momentele foarte încărcate din viata noastră, orice ocazie de a medita este binevenită.

Cel mai recomandat este să se practice meditaţia de două ori pe zi, minimum 20 de minute. Este indicat să nu meditaţi dacă sunteţi obosiţi.

Un exerciţiu simplu meditativ este următorul:

Atunci când doreşti să meditezi, poţi sta cu picioarele sprijinite pe podea, în lotus dacă te simţi confortabil, chiar întins pe spate (ai grijă să nu adormi). Cu timpul, vă veţi găsi poziţia potrivită pentru meditație.

Continuați să faceți astfel meditația: închideţi ochii şi eliminaţi pe cât posibil orice fel de gând, preocupări interioare. Fiţi conştienţi de corpul vostru. Conştientizaţi contactul vostru cu suprafaţa pe care vă aşezaţi. Fiţi atenţi la puls, la respiraţie, la felul cum se odihnesc mâinile, la poziţia şi greutatea corpului. Ceea ce ar putea fi de folos ar fi o muzică instrumentală, chiar cu sunete din natură, deoarece sunt foarte indicate în meditație. Relaxaţi-vă în mod treptat, începând cu piciorul stâng, de jos în sus, apoi piciorul drept, braţul stâng, braţul drept, trunchiul, gâtul, dar şi capul. Fiţi atenţi la ritmul respiraţiei.

Adevărata stare a meditaţiei este punctul de concentrare şi modul de încântare faţă de aceasta.

Persoanele depresive care meditează reușesc să își îmbunătățească părerea despre propria imagine, se înțeleg mai bine pe ele însele și privesc viața dintr-o perspectivă optimistă, sunt mai echilibrate și găsesc mai ușor soluții la problemele cu care se confruntă. Meditând, putem învăța să eliminăm gândurile negative și comportamentul dăunător asupra propriei persoane și putem avea o relație mult mai bună și cu cei din jurul nostru. Ne putem ajusta comportamentul și obiceiurile, astfel încât să fie benefice și constructive pentru noi…

Este bine să încercăm să medităm măcar câteva minute în fiecare zi, dimineața, seara sau în pauză, chiar dacă avem un program încărcat, deoarece calitatea vieții noastre se va îmbunătăți simțitor. Există o varietate de stiluri de a medita, așadar avem de unde alege pentru a evita monotonia și a căpăta forțe noi, pe lângă beneficiile pe care le aduce această practică. Putem medita acasă, în natură sau, dacă locuința sau zona nu ne permite din cauza zgomotelor, putem apela la diverse centre specializate, unde se fac meditații în grup; nu sunt necesare echipamente specifice, iar oricine poate face acest lucru pentru a își îmbunătăți sănătatea mentală și emoțională.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente