Home / RETETE / RETETE DE MANCARE / Sosuri / Sos de tomate preparat acasă

Sos de tomate preparat acasă

Sosul de tomate preparat acasă este excelent pentru a da un plus de savoare pastelor, pizzei sau a altor mâncăruri precum cele cu pui, pește, ciuperci, lasagna sau chiftele, de exemplu.

Sos de tomate preparat acasă

Sosul de tomate preparat acasă este gata în circa 40 de minute și rezistă la frigider până la o săptămână. Vă prezentăm cum puteți prepara o cantitate pentru un borcan de 700 ml.

Ingrediente pentru sos de tomate preparat acasă:

  • 800 g roșii proaspete, decojite, fără sâmburi și tocate sub formă de cubulețe (sau roșii decojite, conservate în suc propriu)
  • ½ ceapă potrivit de mare, tocată mărunt
  • 4 căței de usturoi pisați
  • 2 lingurițe pastă de tomate
  • 1 linguriță ulei de măsline extravirgin
  • ½ linguriță de oregano uscat
  • 2 frunze uscate de dafin
  • 1 linguriță de busuioc verde, tocat
  • sare
  • piper
  • opțional: 1 linguriță de zahăr

Mod de preparare pentru sos de tomate preparat acasă:

  • Într-o tigaie adâncă încingeți uleiul de măsline la o temperatură potrivit de mare.
  • Adăugați ceapa tocată și căliți-o timp de 4 – 5 minute, până când se înmoaie și capătă nuanță aurie.
  • Adăugați usturoiul pisat și sotați cu grijă, amestecând ocazional, să nu se ardă.
  • Adăugați cele două lingurițe de pastă de tomate și amestecați bine; adăugați apoi și cubulețele de roșii proaspete (sau roșii decojite, conservate în suc propriu).
  • Adăugați jumatatea de linguriță de oregano, frunzele de dafin; presărați sare și piper după gust. Opțional, puteți adăuga și o linguriță de zahăr.
  • Acoperiți tigaia și lăsați-o să fiarbă la foc mic, timp de 20 – 30 de minute.
  • La final, dați capacul deoparte, adăugați busuiocul verde, tocat; amestecați bine, apoi scoateți frunzele de dafin.
  • Gustați și, dacă mai considerați necesar, mai presărați sare și piper.
  • Puteți consuma sosul pe loc sau îl puteți ține la frigider într-un borcan.

Poftă bună!