Vara asta se poarta pielea bronzata! Ca in fiecare vara, de fapt, poate ca te gandesti cum sa obtii un bronz sanatos, sa il pastrezi cat mai mult timp si sa mentii sanatatea pielii. Urmeaza acest sfat: o alimentatie sanatoasa te poate ajuta pentru bronz sanatos si de durata!
Sfaturi pentru un bronz sanatos si de durata
Razele ultraviolete emise de soare actioneaza asupra epidermei si cauzeaza efecte biologice semnificative care duc la eliberarea radicalilor liberi in celulele pielii. Dar exista moleculele capabile de capturare a radicalilor liberi si de protejare a celulelor impotriva acestora. Aceste molecule includ provitamina A, vitamina C si E antioxidante, Zinc, Selenium si carotenoizi.
Razele ultraviolete afecteaza sanatatea pielii si actioneaza asupra unei varietati de constituenti celulari: proteine, acizi nucleici, membrana citoplasmatica, distrugand capilarele sangvine si fibroblastele. UVB induce formarea dimerilor in lanturile ADN. Acest fenomen blocheaza traducerea informatiilor genetice si previne repararea celulara, cauzand tulburari metabolice (imbatranirea celulara) si moartea celulei sau poliferarea celulei.
Efectele sunt:
• Uscarea pielii
• Riduri vizibile
• Pierderea elasticitatii pielii
• Pigmentarea
• Purpura
• Telangiectazia
• Atrofierea epidermelor sau deshidratarea
Toate acestea sunt semne ale imbatranirii pielii cauzate de actiunea daunatoare a razelor UV.
Actiunea benefica a alimentelor cu multivitamine
- Alimentele bogate in Seleniu, beta-caroten, vitamina E protejeaza pielea de soare, pentru ca actioneaza impotriva radicalilor liberi si creste toleranta pielii la razele UV.
- Seleniul este un nutrient gasit in carne, legume, fructe de mare, branza si toate alimentele bogate in proteine. Protejeaza pielea de soare, adopta bronzul mai rapid si incetineste imbatranirea pielii.Trebuie consumat in cantitati mari pentru a fi eficient (200 g de legume verzi pe zi). Cei mai multi dintre adulti au deficienta de Seleniu, mai ales fumatorii.
- Beta-carotenul este un carotenoid, un pigment natural din fructe si legume. Creste imunitatea si ajuta la innoirea celulara, se opune formarii de colagenaza, o enzima care distruge colagenul din piele. Beta-carotenul este precursoul vitaminei A si se gaseste in morcov, spanac, caisa, piersica si grepfrut.
- Vitamina A este prima vitamina descoperita, este solubila si absorbita de grasime , pe baza celor menționate de glamour.com. Previne cancerul de piele, ajuta la vindecarea ranilor si la innoirea celulara. Se gaseste in tesuturile animale ca retinol.
- Vitamina C este benefica in tratamentul prevenirii imbatranirii pielii. Continuta de fructe si legume este prezenta in cantitati mari in spanac, varza de Bruxelles, conopida, varza, portocala, lamaie, grepfrut, rosie, piersica.
- Vitamina E previne imbatranirea celulara imbunatatind toleranta la soare. Are un rol complex impotriva imbatranirii si actioneaza in sinergie cu Seleniul si vitamina C, pentru prevenirea degradarii acizilor grasi esentiali. Este prezenta in nuci, germeni de cereale, legume verzi, galbenus de ou si unt.
Citește și: Cum sa ai un bronz perfect fara sa stai la soare