HomeSANATATEBOLI SI TRATAMENTE Totul despre varice

Totul despre varice

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 941 views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/03/varice.jpg

Unele persoane au impresia ca varicele apar numai la oamenii mai in varsta, insa nu este adevarat, deoarece sunt des intalnite si la persoanele mai tinere, in special la femeile care au nascut. In plus, exista sanse de patru ori mai mari sa apara la femei decat la barbati, si devin mai dureroase in perioada menstruatiei.

Varicele sunt vene verzui, dilatate (uneori dureroase) si care apar de cele mai multe ori pe gamba si sunt diferite fata de venele obisnuite, din cauza cantitatii mai mare de sange.

Cum apar varicele:

Arterele directioneaza sangele din inima inspre restul trupului, in timp ce venele au rolul de a-l aduce inapoi la inima doar ca oxigenat. Cei care au varice sufera de insuficienta venoasa cronica, cu alte cuvinte, sistemul venos are probleme atunci cand ar trebui sa asigure intoarcerea sangelui inapoi la inima. Aceasta insuficienta debuteaza prin aparitia varicelor, care isi faca simtita prezenta senzatia unor picioare grele si umflate, in special in zona gleznelor.

Complicatiile

Circulatia proasta va atrage si alte probleme ale pielii (eczemele, ulcerul picioarelor sau dermite), iar uneori venele pot retine apa, crescand astfel sansele aparitiei unui cheag de sange care sa deranjeze o vena care este deja mai mare.

Tipuri de varice

In peste 94% dintre cazuri, aceste varice apar din cauza acumularii unor factori de risc precum: ereditatea, kilogramele in plus sau o sarcina, si apar in special la venele de-a lungul piciorului, in majoritatea cazurilor de flebita, o umflare a unei vene ce poate provoaca un cheag de sange care blocheaza ajungerea sangelui la inima, iar acestea provin de la o tulburare a venelor profunde.

De ce femeile?

Este recunoscut faptul ca femeile au parte de aceste probleme mai des decat barbatii, iar acest lucru se explica prin schimbarile hormonale ale sarcinii, perioadele premenstruale sau menopauza, acestea contribuind la scaderea nivelului de oxigenare a sangelui. Femeile care sunt insarcinate pot avea mai multe sanse de aparitie a varicelor din cauza pierderii elasticitatii peretului venos, dar si a greutatii copilului. Pantecele pune presiune pe venele din zona abdomenului, fapt ce va ingreuna circulatia venoasa. De cele mai multe ori, varicele care apar din cauza sarcinii trec de la sine la circa patru luni de cand a avut loc nasterea.

Factori de risc
-obezitatea;
-statul pe scaun sau in picioare;
-lipsa sportului;
-expunerea la caldura;
-dusurile extrem de fierbinti;
-pastilele anticonceptionale;
-ridicarea unor obiecte cu o greutate mare…

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed