Semnificatia culorilor

Share

Suntem inconjurati peste tot de culori, dar care este semnificatia culorilor, de fapt? Care sunt adevaratele intelesuri ale culorilor si in ce masura ne ajuta in viata de zi cu zi sa cunoastem semnificatia culorilor?

Semnificatia culorilor

Culorile au nenumarate semnificatii si transmit emotii puternice persoanei care le priveste. De aceea, este foarte important sa stim ce semnificatii ascunde fiecare culoare in parte si cum sa alegem culoarea potrivita atunci cand ne decoram camera sau alegem un cadou ori o floare pentru o persoana draga.

Inca din Antichitate oamenii au analizat semnificatia culorilor si efectul pe care acestea le au asupra noastra de fiecare data cand le privim. De la modul in care ne imbracam pana la felul in care ne simtim datorita lor, culorile sunt prezente peste tot si ne influenteaza starea de spirit sau perceptia asupra lumii.

Ce este culoarea?

In anul 1666 Isaac Newton descoperea faptul ca lumina este responsabila de formarea culorilor. Atunci cand lumina pura trece printr-o prisma, aceasta se separa in culori care, la randul lor, au fiecare cate o lungime de unda si nu se pot separa mai departe in alte culori.

Culorile sunt impartite in:

  • culori primare

Acestea sunt culorile care nu pot fi obtinute prin combinarea altor culori: rosu, galben si albastru.

  • culori secundare

Acestea reprezinta rezultatul amestecului a doua culori primare: verde, portocaliu si violet.

  • culori tertiare

Acestea sunt culorile care se obtin prin amestecul unei nuante primare cu una secundara sau prin amestecul a doua culori secundare.

  • culori complementare

Acestea sunt culorile care se obtin prin amestecul a fiecarei culori primare (rosu, galben, albastru) cu celelalte doua culori primare.

 Spre exemplu:

  • rosu are culoare complementara verdele, care se obtine din amestecul dintre galben si albastru;
  • galben are culoare complementara violetul, care se obtine din amestecul dintre rosu si albastru;
  • albastru are culoare complementara oranjul, care se obtine din amestecul dintre rosu si galben.

Iata care este semnificatia culorilor:

Albul

Albul semnifica inocenta si puritatea. Albul reflecta lumina si este considerata o nonculoare de vara, fiind preferata de designerii vestimentari si de cei pentru decoratiuni interioare, deoarece este neutra si eleganta.

Negrul

Negrul semnifica misterul, autoritatea si puterea. Este utilizat in vestimentatie deoarece subtiaza silueta, este elegant, clasic si usor de asortat cu orice.

Negrul semnifica puterea de autocontrol si autodisciplina. Persoanele de succes aleg sa poarte negrul deoarece denota eleganta, incredere si putere.

Prea mult negru induce insa o stare de depresie si nesiguranta.

Albastru

Culoarea albastru semnifica, in principiu, increderea, linistea interioara, integritatea si responsabilitatea. Aceasta culoare induce o stare de relaxare si pace. Semnificatiile psihologice spun ca albastrul induce corpului o stare de relaxare si calm, de aceea este folosit deseori pentru colorarea dormitorului.

Designerii de moda recomanda alegerea culorii albastru la interviuri, deoarece transmite responsabilitatea si loialitatea.

De asemenea, culoarea albastru intareste ambitia si forta fizica; studiile arata ca cei care frecventeaza sala tind sa ridice mai multe greutati si sa fie mai eficienti in salile de culoare albastra.

Albastrul este asociat si cu devotamentul fata de familie si locul de munca.

Verde

Verdele este culoarea perceputa cel mai usor de catre ochi si poate imbunatati vederea. Reprezinta natura, fertilitatea, renasterea si energia. Este o culoare puternic relaxanta. Persoanele care apar la TV stau, de multe ori, in camere de culoare verde pentru a se detensiona, a se calma si a pentru diminua emotiile puternice.

Croitoresele evita sa foloseasca ata de culoare verde inaintea unei prezentari de moda, deoarece se considera ca poarta ghinion.

Culoarea verde denota echilibru si armonie.

Fiind o combinatie de galben si albastru, verdele preia claritatea mintala si optimismul oferite de culoarea galben, precum si starea de calm pe care o induce culoarea albastru ce transmite speranta si onestitate.

Aceasta culoare, verdele, transmite stabilitate si armonie intre minte si corp, creeaza un echilibru intre acestea si o stare de implinire spirituala.

Culoarea verde poate avea si conotatii negative precum: invidie, posesivitate, lacomie, egoism si materialism.

Galben

In psihologia culorilor, galbenul este culoarea intelectului si a mintii. Este o culoare ce induce pozitivism, pofta de viata si veselie.

Pe de alta parte, poate avea conotatii negative precum: lasitatea, spiritul critic si impulsivitatea.

Atrage privirile si, cu toate ca este o culoare pozitiva, oamenii tind sa isi piarda rabdarea in camerele galbene, iar nou-nascutii au tendinta sa planga mai mult si sa fie mai nelinistiti.

Culoarea galben poate produce sentimente de anxietate si agitatie daca este privita in miscare.

De asemenea, culoarea galben mai semnifica: spirtit analitic, creativitate, inteligenta, spontaneitate si incapatanare.

Persoanele care prefera culoarea galben au un simt al vestimentatiei ridicat si sunt mereu atente la noile tendinte in materie de moda.

Drept conotatii negative, culoarea galben poate semnifica: agresivitate, aroganta, snobism si pretentiozitate.

Rosu

Culoarea incarcata cel mai mult din punct de vedere emotional dintre toate culorile este rosul. Este culoarea iubirii si este foarte stridenta, fiind usor de observat. Persoanele care se imbraca in rosu vor sa atraga atentia sau, pur si simplu, au o zi in care se simt nervosi, dar dispun si de o energie sexuala ridicata.

Rosul este si culoarea dragostei.

In China, rosul semnifica noroc. In India, majoritatea femeilor poarta rochii de mireasa rosii, deoarece semnifica puritatea.

Rosul este o culoare foarte energica, stimuleaza emotiile motivante si provoaca nevoia de a lua actiune. Nu se recomanda purtarea rosului la interviuri sau negocieri, deoarece este o culoare puternica. Masinile rosii sunt tinte populare pentru hoti.

Culoarea rosu semnifica pasiunea, dorinta, puterea de seductie, puterea, curajul, energia, spontaneitatea si determinarea. Conotatiile negative sunt: agresivitate, dominare, furie, brutalitate si spirit rebel.

Daca suntem inconjurati de prea multe accesorii rosii, haine sau decoratiuni, avem tendinta sa devenim agitati si iritati. Insa, daca suntem inconjurati de prea putine elemente rosii, tindem sa devenim precauti, usor de manipulat si fricosi.

Burgundy

Culoarea burgundy are o nota sofisticata, semnifica seriozitatea si eleganta. Ambitia si puterea sunt, de asemenea, conotatii ale acestei culori.

Portocaliul

Culoarea portocaliu semnifica optimism si abilitati sociale. Transmite armonie, fericire, caldura sufleteasca. In psihologie, culoarea portocaliu are efecte precum: reimprospatarea, revitalizarea si relaxarea spirituala.

Se recomanda a avea accesorii portocalii, deoarece au un efect puternic si influenteaza gradul de spontaneitate, optimism si pofta de viata.

Portocaliul este o culoare stimulenta atat fizic, cat si mintal, provoaca o comunicare eficienta intre persoane.

Stimuleaza apetitul si se recomanda evitarea acestei culori in bucatarie daca vreti sa urmati o dieta si sa pierdeti kilogramele in plus.

Magenta

Culoarea magenta este culoarea armoniei si echilbrului universal. Influenteaza dezvoltarea personala. Semnifica transformarea si emanciparea.

Este in trend la momentul de fata atat in materie de machiaj, cat si in materie de vestimentatie.

Este o culoare relaxanta, nonconformista, practica si inovatoare.

Auriul

Culoarea auriu este culoarea succesului, bogatiei si luxului. Psihologia culorilor sustine ca auriul denota extravaganta, avere si influenta…

In perioada antica, semnificatia culorilor era privita cu mai multa seriozitate, iar in diverse culturi oamenii credeau in efectele vindecatoare pe care culorile le au asupra corpului si mintii. Terapeutii considera faptul ca rosul poate stimula corpul, marind circulatia din sange, galbenul poate stimula nervii, portocaliul poate creste nivelul de energie din corp, albastrul are capacitatea de a vindeca diverse dureri, iar violetul poate trata diverse probleme ale pielii.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente