Home SANATATEAlergologie-Imunologie Imunizarea: Intarirea organismului prin vaccinare

Imunizarea: Intarirea organismului prin vaccinare

autor Elena Yvette
81 vizualizari

Imunizarea protejeaza atat copiii cat si adultii de anumite boli prin vaccinare.

Imunizarea

Administrarea unui vaccin ce contine parti din germenele microbian implicat, adica tulpini bacteriene sau virale, este procedeul numit imunizare. Acest vaccin are rolul de a stimula sistemul imunitar al persoanei in cauza sa poata produce anticorpi tocmai pentru a distruge ulterior germenele patogen.

Ce-i drept, nu reusesti intotdeauna prin imunizare sa protejezi persoana de aparitia bolii, dar este dovedit de specialisti ca imunizarea reduce gravitatea acesteia. De obicei, imunizarea se administreaza injectabil, in doza unica sau in doze care se vor repeta.

De ce ar trebui sa ne vaccinam?

Rolul vaccinurilor este de a proteja atat copiii, cat si adultii, de diverse boli si de a reduce transmiterea bolii la alte persoane. Mai mult decat atat, imunizarile au reusit sa determine o scadere importanta a frecventei epidemiilor. De asemenea, imunizarea are foarte putine efecte adverse grave si este recomandata de medicii specialisti la intrarea copiilor in gradinita sau scoala.

Ce vaccinari se recomanda copiilor?

Vaccinurile standard de imunizare pentru copii sunt:

 • difterie, tetanus, pertusis (DTP);
 • poliomielita;
 • rujeola, oreion, rubeola;
 • varicela;
 • hepatita A si B;
 • Haemophilus influenzae tip B;
 • vaccinul antipneumococic pentru copiii mai mici de cinci ani;
 • gripa.

Vaccinul antigripal ridica anumite probleme, fiindca nu este indicat copiilor mai mici de sase luni, fiind insa recomandat:

 • tuturor copiilor cu varsta cuprinsa intre sase luni si 23 de luni;
 • copiilor in varsta de cel putin doi ani care au diferite afectiuni;
 • tuturor persoanelor apropiate.

Imunizarile incep de la nasterea copilului pana la implinirea de 18 luni, noile doze fiind administrate ulterior, intre patru si sase ani.

Ce reactii adverse pot aparea dupa vaccinare?

De obicei, efectele adverse ale acestor imunizari sunt minore:

 • roseata, usoara tumefactie sau sensibilitate in zona in care s-a injectat vaccinul;
 • febra scazuta;
 • somnolenta, iritabilitate si lipsa poftei de mancare la unii copii;
 • eventuala eruptie cutanata in zilele 7-14 dupa imunizarea antivaricela;
 • dureri articulare dupa vaccinarea RUR.

Eventualele reactii adverse grave ale imunizarilor sunt rare. Acestea reactii adverse grave pot fi febra mare, adica peste 40ºC sau dispneea. In cazul in care apar reactii adverse, se recomanda raportarea lor medicilor specialisti.

Eficienta vaccinurilor in prevenirea bolilor

Vaccinurile administrate in timpul copilariei au o eficienta de pana la 95%, dar, cu toate acestea, exista copii care nu dezvolta imunitate completa in ciuda vaccinarii. Drept urmare, daca aceste persoane sunt expuse la boala, ele se pot infecta.

Cat de sigura este imunizarea?

Grija parintilor este adesea legata de pericolul acestor imunizari in cazul in care sunt administrate in perioada in care copilul este racit. Specialistii recomanda consultul medicului specialist daca apar astfel de ingrijorari, ei specificand ca vaccinurile pot fi administrate in cazul afectiunilor usoare.

Vaccinarile pot cauza alte afectiuni?

Specialistii sustin ca parintii trebuie sa constientizeze faptul ca un copil prezinta un risc mai mare de a face rujeola sau oreion decat a fi victima unor reactii adverse postvaccinale.

Vaccinarile si sarcina

Medicii recomanda viitoarelor mame ca, inainte de a concepe un copil, sa mearga la medicul de familie pentru a analiza istoricul imunizarilor. In cazul in care este necesara vaccinarea antivaricela sau antirujeolica, viitoarea mama trebuie sa aiba in vedere debutul sarcinii dupa patru saptamani de la vaccinare…

In ceea ce priveste prevenirea bolilor, medicii recomanda administrarea vaccinului antigripal in cazul in care planuiesc o sarcina in perioada sezonului racelilor si gripei.

loading...

Citește și:

YVE.ro foloseste cookie-uri proprii si ale tertilor. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Accept Cookies

error: Alert: Content is protected !!