Frumusetea supravietuieste: Nu te teme de caderea parului!

Share

Femeile cred ca parul este fundamentul feminitatii: ne-am ascuns dupa el fiind agitate la o prima intalnire, i-am schimbat culoarea in mod drastic dupa o despartire si l-am prins intr-un coc la nunta. Dar fara el suntem si mai puternice.

Frumusetea supravietuieste: Nu te teme de caderea parului!

Expertii raspund temerilor tale

Cand o femeie observa caderea parului ei, mintea ii este plina de intrebari in ceea ce priveste un viitor aspect al lui. Fizicianul Jeff Donovan si Stilistul Donald Arditi iti raspund la unele intrebari comune:

Toate tratamentele de cancer au ca efect pierderea parului? De ce?

Cei mai multi oameni stiu ca acesta este efectul tratarii cancerului prin chimioterapie si radioterapie. Asta se intampla pentru ca o chimioterapie are ca efect cresterea celulelor din organism, celulele canceroase si alte celule, chiar si foliculii parului.

Cati pacienti manifesta astfel de reactii?

La nivel global, 65% dintre pacientii care urmeaza acest tip de tratament experimenteaza caderea parului. Desi nu toate medicamentele chimioterapice cauzeaza pierderea parului, probabilitatea este mai mare pentru cei care folosesc mai multe tipuri de medicamente decat pentru cei care iau unul singur. Totul depinde de tipul tratamentului si frecventa chimioterapiei sau a radiatiilor folosite.

Pierderea parului cauzata de tratamentul cancerului este intotdeauna temporara sau poate fi si permanenta?

Pierderea parului odata cu chimioterapia incepe de la una pana la trei saptamani de la inceperea tratamentului si este completa in una-doua luni. Parul creste inapoi, de obicei, in patru luni. Rar se intampla ca pacientii sa nu aiba aceeasi densitate a parului pe care au avut-o inainte de tratament. Acest fenomen este cunoscut sub numele de alopecie permanenta indusa de chimioterapie. Exista anumite medicamente care au capacitate mai mare de a provoca acest efect decat altele. De exemplu, radiatiile la nivelul creierului pot cauza uneori pierderea permanenta a parului.

Parul creste diferit?

Noul par poate avea o alta textura si chiar alta culoare (de obicei carunt). Nu este ceva neobisnuit ca parul sa devina mai cret decat era inainte de chimioterapie. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, parul revine la textura si culoarea lui naturala.

Se poate face ceva pentru a preveni sau a combate caderea parului?

Crioterapia sau racirea scalpului se poate folosi uneori pentru a reduce sansa de cadere a parului. Racirea scalpului nu se foloseste pentru toti pacientii supusi chimioterapiei, mai degraba pentru cei care folosesc anumite medicamente pentru un anumit tip de cancer. Minoxidilul poate reduce numarul saptamanilor in care pacientii se lupta cu pierderea parului dupa o chimioterapie si va accelera cresterea parului dupa cancer…


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news