HomeSANATATEBOLI SI TRATAMENTE Palpitațiile – sfaturi de prim ajutor

Palpitațiile – sfaturi de prim ajutor

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
Palpitațiile-sfaturi-de-prim-ajutor in BOLI SI TRATAMENTE

În cazul unui adult aflat în stare bună de sănătate, inima bate în mod regulat, între 60 şi 80 de bătăi pe minut. Uneori, din pricini diverse ori chiar fără niciun motiv, inima se ambalează şi-şi pierde ritmul, provocând o stare neplăcută de panică. Din fericire, există câteva mijloace simple, care pot reduce manifestările imediat după apariţia lor. În majoritatea cazurilor, palpitaţiile nu sunt grave; totuşi, e bine să ne adresăm unui medic, pentru a afla motivele care le provoacă.

Palpitațiile - sfaturi de prim ajutor

Pentru calmarea pulsaţiilor

 • Imediat ce constataţi o neregularitate în bătăile inimii, aşezaţi-vă confortabil pe un fotoliu. Respiraţi lent şi profund, lăsând aerul să pătrundă până în pântec. Dacă vă veţi concentra asupra respiraţiei lente şi regulate, ritmul cardiac va reveni rapid la normal.
 • Procedeul Valsalva (numele unui medic italian din secolul al XVIII-lea): astupaţi-vă nările, închideţi gura şi forţaţi-vă să expiraţi. Cavitatea toracică se va umple de aer sub presiune, ceea ce va declanşa un reflex vagal (al nervului pneumogastric), care va încetini frecvenţa cardiacă.
 • Tuşiţi energic. Tusea poate avea acelaşi efect ca procedeul Valsalva şi este suficientă, adesea, pentru a regulariza ritmul cardiac.
 • Umflaţi un balon. Este procedeul clasic folosit de actori, pentru a-şi domoli tracul.
 • „Trece! Trece!” – Recurgeţi la autosugestie. Repetaţi în gând sau în şoaptă, ca pe o poezie, un îndemn adresat subconştientului: „Trece”. După două minute, s-ar putea să nu mai aveţi nimic.

Un remediu rapid: apa rece

 • Beţi câteva înghiţituri de apă de la frigider. Adesea, procedeul calmează palpitaţiile, deşi nu există explicaţii ştiințifice.
 • Clătiţi-vă faţa cu apă rece. Adesea, şocul provocat este suficient.
 • Mâncaţi şi beţi, dar moderat.
 • Mâncaţi mult peşte: somon, macrou, sardele sau alte soiuri cu carne grasă. Conţin acizi Omega-3, benefici pentru inimă.
 • Nu vă îndopaţi. Obligând organismul să digere o cantitate mare de hrană, deturnaţi o parte din sângele de care are nevoie inima spre aparatul digestiv, ceea ce poate produce palpitaţii.
 • Reduceţi consumul de alcool, cafea şi tutun. La anumite persoane, băuturile excitante – cafeaua, ceaiul, cola – pot provoca palpitaţii. La fel, abuzul de alcool, tabagismul și chiar ciocolata.
 • Reduceţi stresul și dormiţi suficient.

Stresul şi frica sunt cauze frecvente ale palpitaţiilor. Învăţaţi să vă relaxaţi, făcând zilnic două reprize de relaxare progresive (de la picioare spre cap, culcaţi pe pat sau podea) şi respiraţii totale în patru ritmi – număraţi pană la patru când inspiraţi, cât ţineţi aerul în piept, cât expiraţi şi fără expiraţie. Rezultatele sunt imediate.

 • Aromaterapie. Liniştiţi-vă spiritul punând câteva picături de ulei aromat de lavandă, vanilie sau trandafiri pe o batistă şi inhalaţi parfumul. De asemenea, vă puteţi masa uşor zona inimii cu ulei aromat de portocale amare sau să puneţi câteva picături în apa din baie.
 • Dormiţi cel puţin șapte ore pe noapte. Si oboseala poate declanşa palpitaţii.

Încălziţi-vă şi mişcaţi-vă

Efectuaţi cel puţin 30 de minute de exerciţii fizice, de trei sau patru ori pe săptămână. Mersul pe jos, alergatul şi bicicleta sunt activităţi excelente. Dar practicaţi-le moderat, fără a intra în competiţie cu diverşi parteneri. Ritmul ideal este acela care vă permite să conversaţi în timp ce faceţi mişcare…

Încălziţi-vă vreme de zece minute înainte de a face sport şi nu uitaţi să faceţi câteva mişcări de relaxare (întindere cu braţele) la final.

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed