HomeSANATATE Descoperă simptomele surprinzătoare ale deficienței de vitamina b12: Te recunoști în ele?

Descoperă simptomele surprinzătoare ale deficienței de vitamina b12: Te recunoști în ele?

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 1,1K views
Descopera simptomele surprinzatoare ale deficientei de vitamina b12

Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea adecvată a organismului. Cunoscută și sub numele de cobalamină, este responsabilă pentru menținerea sănătății nervilor, a celulelor sanguine și pentru fabricarea ADN-ului. Alimentele care o conțin sunt în principal cele de origine animală, precum carnea, ouăle și produsele lactate. Însă, există multe persoane care suferă de deficiență de vitamina B12, iar semnele nu sunt întotdeauna evidente. Iată câteva dintre acestea:

  1. Oboseală și lipsa de energie: Vitamina B12 este vitală în procesul metabolic al corpului, ajutând la transformarea alimentelor pe care le consumăm în energie. Prin urmare, când nivelurile de vitamina B12 sunt scăzute, s-ar putea să vă simțiți obosiți și letargici, chiar și după o noapte bună de somn sau după o perioadă de odihnă suficientă. Oboseala poate fi insidioasă și poate fi confundată cu o varietate de alte probleme de sănătate, deci este esențial să vă consultați medicul dacă observați o scădere persistentă a energiei.
  2. Palpitații și respirație grea: Anemia cauzată de deficiența de vitamina B12 poate duce la palpitații și dificultăți de respirație, deoarece corpul trebuie să lucreze mai mult pentru a compensa lipsa de oxigen în sânge. S-ar putea să vă simțiți ca și cum inima v-ar bate prea repede sau prea tare, sau ca și cum nu ați putea prinde suficient aer. De asemenea, este posibil să aveți o paloare neobișnuită a pielii.
  3. Probleme de memorie și de concentrare: Vitamina B12 este crucială pentru funcționarea creierului și pentru sănătatea sistemului nervos. Deficiența acesteia poate duce la probleme cognitive, inclusiv dificultăți de concentrare și probleme de memorie. În cazuri severe, aceste simptome pot fi confundate cu demența. Este important să înțelegeți că aceste probleme nu sunt întotdeauna legate de înaintarea în vârstă și că ar trebui să vă adresați medicului dacă observați orice schimbări în capacitatea dvs. de a gândi sau de a vă aminti informații.
  4. Dureri de limbă sau ulcerații orale: În cazul unor persoane, deficiența de vitamina B12 poate provoca inflamații la nivelul limbii sau al cavității bucale. Limba poate deveni roșie, umflată și dureroasă. Ulcerațiile orale sau leziunile pot apărea și ele. Aceste simptome pot face dificilă mâncarea, vorbitul sau înghițirea.
  5. Amorțeală și furnicături la mâini și picioare: Sănătatea sistemului nervos este strâns legată de prezența vitaminei B12. În lipsa acesteia, s-ar putea să apară o senzație de amorțeală, furnicături sau slăbiciune în mâini și picioare. Aceste simptome pot fi o consecință a deteriorării nervilor cauzate de deficiența de vitamină B12. De asemenea, această deficiență poate duce la dificultăți de coordonare a mișcărilor sau la mers nesigur, semne care trebuie evaluate de un medic.
  6. Schimbări de dispoziție: O altă consecință importantă a deficienței de vitamina B12 poate fi apariția unor modificări de dispoziție sau chiar a unor tulburări psihice. Vitamina B12 joacă un rol crucial în producerea de neurotransmițători, care sunt esențiali pentru echilibrul emoțional. Lipsa acestei vitamine poate conduce la simptome precum depresie, anxietate, iritabilitate sau chiar confuzie. Dacă observați schimbări neobișnuite ale dispoziției sau dacă simțiți că starea dvs. de spirit se înrăutățește, este foarte important să discutați cu un medic sau cu un psihiatru.
  1. Deficiența de vitamina B12 poate avea o gamă largă de simptome și poate afecta semnificativ calitatea vieții. Dacă observați oricare dintre semnele menționate mai sus, nu ezitați să vă adresați medicului. Un test de sânge simplu poate determina nivelul vitaminei B12 din corp. Dacă se constată o deficiență, aceasta poate fi remediată prin administrarea de suplimente alimentare sau, în cazuri mai severe, prin injecții cu vitamina B12. Atenția la alimentația zilnică și o dietă echilibrată pot contribui, de asemenea, la menținerea unui nivel adecvat al acestei vitamine în corp..
Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed