Procesul de ovulatie apare in momentul in care ovarul elibereaza un ovul matur, moment in care mucoasa uterina se va ingrosa spre a fi pregatita in cazul in care ovulul se va transforma intr-un ovul fertilizat, durata de viata a ovulului fiind de maximum 24 de ore.
In cazul in care ovulul nu va fi fertilizat, acesta va fi eliminat in timpul menstruatiei, iar in cazul in care acesta nu este eliminat, el se va implanta in peretele uterin in termen de pana la douasprezece zile, si astfel va duce la conceptie.
Totul despre ovulatie
Ovulatia se produce in ziua a paisprezecea, cred majoritatea femeilor. Acesta este un mit, intrucat ciclul menstrual al femeilor variaza de la 24 la 35 de zile, ovulatia producandu-se intre zilele de 11 si 21.
In cazul in care doriti sa concepeti un copil si vrei sa stiti care este data la care veti ovula, puteti afla acest lucru cu ajutorul kiturilor predictive pentru ovulatie sau puteti consulta medicul specialist.
Trebuie stitut, de asemenea, ca ovulatia se produce o singura data, nu de mai multe ori conform miturilor. Ovulatia multipla are loc in cazul a foarte putine femei.
De asemenea, ovulatia nu are loc in aceeasi zi in fiecare luna fiindca ziua aceasta se schimba de la o perioada menstruala la alta.
De altfel, faptul ca o femeie sangereaza nu inseamna ca aceasta a ovulat cu siguranta. Sangerarile pot aparea si in cazul in care femeia nu a ovulat din pricina dereglarilor hormonale.
Trebuie stiut ca, in cazul in care un cuplu doreste sa conceapa un copil, intai de toate trebuie sa cunoasca perioada ovulatiei. Mai mult decat atat, partenerii vor intretine relatii sexuale o data la doua zile in saptamana in care este perioada fertila. Contactele sexuale se pot produce si mai devreme de perioada ovulatiei, dat fiind ca sperma traieste in acel tract pana la doua zile…
Citește și: Ce trebuie sa stii despre ciclul menstrual neregulat