Reflexoterapia – ORL

Share

Bolile ORL sunt numeroase, iar reflexoterapia ajută la tratarea lor.

Reflexoterapia

Rinitele. Rinita acută/cronică – inflamaţia mucoaselor care căptuşesc cavitatea nazală, de cauză virală sau microbiană; netratate, pot da complicaţii ca sinuzite, otite, traheobronşite.

Rinita alergică – boală inflamatorie a mucoasei nazale, cauzată de contactul de factorii alergeni diverşi: polen, praf de casă, mucegaiuri, părul animalelor, substanţe chimice etc.

Zona reflexogenă pentru nas se găseşte pe ambele degete mari de la picioare în partea latero-internă. Se masează folosind mişcări de rotaţie şi apăsare. Prin masarea acestei zone se încearcă decongestionarea mucoasei nazale. În plus, se vor masa zonele limfatice, zonele suprarenale (pentru creşterea secreţiei de cortizon), traseul renal (pentru a stimula excreţie substanţelor toxice).

Reflexoterapia:

Zone reflexe nas – cinci minute fiecare parte;
Zone suprarenale – unul-două minute fiecare picior;
Traseu renal – unul-două minute fiecare picior;
Zone limfatice – două-trei minute fiecare punct.

Polipi ai nasului – tumori benigne cauzate de hipertrofia mucoasei nazale şi a ţesutului limfoid local. Se vor masa zonele reflexologice pentru hipofiză, suprarenale, nas, plămâni, sistem limfatic, în special timus.

Sinusurile sunt cavităţi în oasele feţei, conferă rezonanţă vocii, acţionează ca filtre pentru aerul inspirat, scad greutatea capului şi reduc astfel greutatea suportată de coloana vertebrală.

Zonele reflexe pentru sinusurile maxilare se găsesc pe degetele mari de la picioare, în bandă, imediat la baza unghiei, pentru maxilarul drept pe piciorul drept, iar pentru maxilarul stâng la nivelul piciorului stâng. Zonele reflexogene pentru sinusurile frontale sunt situate pe partea plantară a degetelor de la picioare şi mâini, sub porţiunea cărnoasă a primei falange, păstrându-se omonimia localizării şi în această situaţie.

Reflexoterapie la nivelul sinusurilor – sprijiniţi piciorul drept în mâna stângă şi folosiţi policele drept pentru a lucra întreaga suprafaţă a degetelor de la picioare; lucraţi dinspre medial spre lateral şi când ajungeţi la degetul mic schimbaţi mâna de spijin şi utilizaţi policele stâng pentru a lucra dinspre lateral spre medial. Repetaţi pentru celălalt picior.

Sinuzitele acute/cronice sunt inflamaţii ale mucoaselor cavităţilor sinusurilor viscerocraniului.

Reflexoterapia :
-zonele reflexe corespunzătoare sinusurilor implicate – cinci-zece minute de fiecare parte;
-zone plămâni – cinci minute de fiecare parte;
-zone laringe – două-trei minute de fiecare punct;
-zona reflexă nas – trei-cinci minute de fiecare parte.

Faringo-amigdalita. Această afecţiune reprezintă inflamaţia mucoasei faringiene şi a amigdalelor cauzate de agenţi bacterieni sau virali, şi se manifestă prin jenă la înghiţit, uscăciunea gâtului, tuse, febră, stare generală alterată.

Zonele reflexogene ale faringelui şi amigdalelor se găsesc la baza degetelor mari, în apropierea zonelor mandibulare. Tratamentul prin masaj reflexoterapeutic se face în paralel cu tratamentul medicamentos.

Reflexoterapia :
-faringe, amigdale – trei-cinci minute
-nas, sinusuri, plămâni, ureche – unul-două minute fiecare
-zone limfatice – unul-două minute
-zone suprarenale – unul-două minute

Otitele. Sunt inflamaţii acute/cronice, supurative/nesupurative ale urechii externe şi/sau medie. Zonele reflexogene ale urechilor sunt situate în tălpi la baza degetelor, între degetele patru-cinci, păstrând omonimia localizării.

Se masează folosind o mişcare blândă de rotaţie. Masajul în aceste zone urmăreşte o bună irigare sanguină locală. Se vor masa şi zonele sinusurilor şi nasului dacă sunt considerate zone de transmitere sau întreţinere a otitei…

Reflexoterapia :
-zona ureche afectată – cinci-zece minute
-zona sinusuri – trei-cinci minute
-zona faringe, amigdale – trei minute fiecare punct


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news