Termenul de nevralgie desemnează simptomul dureros acut care se resimte pe traiectul unui nerv. Iată remediie naturale pentru cele mai frecvente localizări ale acestei neplăcute manifestări:
Nevralgia Sciatică
Afectează nervul sciatic, cel mai mare al corpului omenesc, şi se caracterizează prin dureri puternice, care pleacă din regiunea lombară (a şalelor) şi coboară de-a lungul unuia sau, în cazurile severe, ambelor membre inferioare, cuprinzând inclusiv călcâiul şi degetele.
Simptomul (la care se pot adăuga tulburări motorii, vasculare şi trofice) se accentuează la aplecarea trunchiului, la mişcări bruşte, la tuse şi strănut, în faza acută, a bolii, se recomandă repausul pe un pat tare, cu spatele şi ambele coapse susţinute de perne. Nu sunt indicate nici un fel de proceduri termoterapice.
Remedii
Ceai de iederă. Preparați un decoct dintr-o lingură de frunze măruntite la o cană cu apă. Fierbeți amestecul 15 minute, apoi strecuraţi. Beți două căni de ceai pe zi.
Infuzie de soc. Turnati peste două lingurite de flori o cană cu apă clocotită. Lăsaţi vasul acoperit câteva minute, apoi strecuraţi. Beţi trei căni de ceai zilnic.
Cataplasme cu seminţe de muştar. Puneţi într-un săculet de pânză 250 g făină din seminţe de muştar amestecate cu apă căldută, astfel încât să obţineţi o pastă omogenă. Aplicaţi cataplasma astfel obţinută pe zona afectată. Faceți două şedinte pe zi, până la dispariția durerii. Atenţie: când resimțiți senzatia de arsură, îndepărtaţi imediat săculetul!
Nevralgia cervico-brahială
Se caracterizează prin dureri ce pornesc din regiunea cervicală (de la ceafă) şi iradiază de-a lungul mâinii până la palmă. Poate avea la origine un reumatism inflamator, dar, de asemenea, poate fi un simptom asociat unor afecţiuni mai grave, cum sunt neoplasmul metastazic, anevrismul, sifilisul, hernia de disc înaltă etc.; de aceea, trebuie consultat neapărat medicul, în vederea stabilirii exacte a cauzei şi, implicit, a tratamentului.
Remedii utile
• Comprese cu infuzie de soc. Turnati peste 30 g flori uscate şi mărunțite un litru de apă clocotită. Acoperiti vasul pentru câteva minute, apoi strecuraţi. Înmuiati bucăți de tifon în ceaiul călduț şi aplicați-le pe locurile dureroase.
• Comprese cu tătăneasă. Faceți o infuzie din patru sau cinci linguri de plantă uscată si mărunțită la o cană cu apă clocotită menționează sursa ncbi.nlm.nih.gov. După zece minute strecurati, înmuiati bucăţi de tifon în ceaiul reîncălzit ușor si aplicati-le pe zonele dureroase.
Nevralgia intercostală
Se manifestă prin dureri violente de-a lungul nervului intercostal.Însoţeşte de multe ori o pneumonie sau o pleurită, dar poate fi provocată, de asemenea, de Zona Zoster.
Remedii utile
Comprese cu decoct de frasin. Fierbeti timp de câteva minute 50 g frunze de frasin mărunţite într-un litru de apă. Lăsaţi ceaiul să se răcească putin în vasul acoperit, apoi strecurati. Aplicaţi comprese cât mai calde cu acest ceai pe zonele unde se resimt dureri.
Comprese cu infuzie de sulfină. Turnati peste 200 g flori de sulfină un litru de apă clocotită. Acoperiţi vasul pentru câteva minute, apoi strecurati. Aplicaţi comprese cât mai calde cu acest ceai pe zonele unde se resimt dureri.
Cataplasme cu varză. Alegeţi frunze de varză mari şi sănătoase, spălați-le, zdrobiți-le uşor pe nervura principală cu sucitorul, apoi încălziți-le puţin la flacără şi aşezaţi-le imediat pe locurile dureroase.Acoperiti-le cu un prosop gros.
Nevralgia de trigemen
Se manifestă prin dureri violente în zona feţei, cuprinzând şi o parte a scalpului, până la creştet. Crizele sunt sub forma de junghiuri şi pot fi însoţite de transpiraţie accentuată, supersecreţie lacrimală, nazală şi salivară. Cauzele nu sunt încă elucidate; poate fi vorba de o infecţie sau o viroză la nivelul nervului trigemen, care asigură sensibilitatea feţei şi inervarea muşchilor maxilari inferiori.
Remedii utile
Băi cu plante. Se recomandă băile calde la mâini şi picioare cu decoct din varză tocată şi flori de cimbru. Puneţi câte un pumn din fiecare plantă la un litru de apă.Lăsați să clocotească câteva minute, apoi acoperiti vasul până când temperatura lichidului e suportabilă. Faceti băi locale a câte 15 minute.
Ceai de iederă. Beți două căni pe zi de infuzie preparată după rețeta de la nevralgia sciatică…
Comprese cu infuzie din muguri de brad. Turnaţi peste 40 g muguri de brad un litru de apă clocotită. Acoperiti vasul pentru câteva minute, apoi strecuraţi. Înmuiati bucăţi de pânză curată în ceaiul călduţ, apoi aplicaţi-le pe zonele dureroase.
Citește și: Cum poţi depista la timp intoleranţa la gluten