Preveniți sindromul picioarelor grele prin sport și dietă

Share

Iată două măsuri de care trebuie să ţineti seama neapărat pentru a preveni instalarea senzatiei de picioare grele:

Preveniți sindromul picioarelor grele prin sport și dietă

Faceți mișcare! Lipsa de exercițiu fizic se numără printre principalii inamici ai sănătății picioarelor. Pentru a vă întări musculatura şi a face să funcționeze bine sistemul venos, fără a depune un efort prea important, cel mai nimerit este mersul pe jos.
Nu vă fixati obiective inaccesibile. Mai bine renuntaţi la a mai lua autobuzul când mergeti la serviciu (dacă se poate, dacă nu, coboriţi cu două staţii înainte de destinație). Ciclismul este de asemenea benefic, căci pedalarea determină contractarea regulată a muşchilor picioarelor. Ideal ar fi sa completaţi aceste activităti cu o şedinţă de înot sau de fitness pe săptămână. Atenție, nu orice sport este permis! Persoanele predispuse la o astfel de afecșiune trebuie să evite tenisul, ping-pong-ul, scrima, baschetul şi handbalul, care presupun opriri bruşte, solicitând prea mult sistemul venos.

Adoptați o alimentație echilibrată. O dietă mult prea bogată în grăsimi este contraindicată. Deci „uitați” de prăjituri, sosuri, maioneze şi fripturi de porc împănate, deoarece toate sunt aducătoare de kilograme în plus, împovărând şi picioarele. Asta fără a mai pune la socoteala faptul că lipidele (mai ales cele animale) exercită asupra venelor o acţiune de comprimare. Privilegiați alimentele bogate în antioxidanţi: vitamina C (ardei gras, citrice, kiwi, varză, papaya, căpşuni); vitamina E (uleiuri de floarea-soarelui, de soia, de porumb, unt, margarină, ouă); vitamina A (ficat, unt, ouă); seleniu (peşte, ouă, carne de vită); zinc (fructe de mare, pâine integrală, legume verzi); polifenoli, în special flavonoide şi tanini (fructe şi legume, ceai, vin).

Exerciții utile

Exercițiile următoare garantează sănătatea picioarelor. Repetați-le în fiecare seară.

– întinşi pe spate, ridicați picioarele și faceți mişcări de pedalare. Începeti cu patru serii a câte 15 mişcări, faceți pauză 20 de secunde şi repetați. Creşteți progresiv numărul seriilor.

– întinşi pe spate, tineți picioarele ridicate și perfect întinse. Descrieți cu tălpile cercuri mici. Începeți cu patru serii a câte 15 mişcări, faceți pauză 20 de secunde și repetați. Creşteți progresiv numărul seriilor…

– În picioare, țineți membrele inferioare lipite şi ridicați-vă pe vârfuri de 10-15 ori la rând. Odihniți-vă zece secunde, apoi repetați. Efectuați cinci serii.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news