Hipertensiunea este daunatoare rinichilor

Share

Conform statisticilor, circa 80% dintre pacientii care prezinta o boala la rinichi au si hipertensiune. Aceasta creste sansa aparitiei bolilor si insuficientei renale daca nu este tratata cat de rapid posibil. Astfel, cand suferi de diabet, se recomanda evaluarea functiei rinchiului.

Hipertensiunea este daunatoare rinichilor

Peste 40% dintre romani au hipertensiune
Aceasta afectiune este foarte intalnita si apare de obicei la persoanele in varsta, iar in noua din zece cazuri este incurabila, dar vestea ingrijoratoare este faptul ca numarul tinerilor hipertensivi este in crestere. La nivel mondial, hipertensiunea afecteaza un miliard de persoane, 20% din populatia adulta, in timp ce rata de control este de doar 18%. Hipertensiunea este motivul numarul 1 al mortalitatii cardiovasculare, care este provocata de accident vascular cerebral, insuficienta renala sau infarct.

Hipertensiunea poate fi controlata
Tensiunea arteriala trebuie redusa cel putin pana la valori de 140/90 mm Hg, iar la persoanele care sufera de diabet sau cele care sunt predispuse la accidente vasculare cerebrale, infarct de miocard sau insuficienta renala, tensiunea trebuie sa fie de 130/80 mm Hg. Conform studiilor, scaderea de 2 mm Hg a tensiunii poate duce si la o scadere cu pana la 14% a sanselor unui accident vascular, iar scaderea semnificativa poate fi obtinuta prin reducerea sarii din alimentatie, dar si prin scaderea kilogramelor in plus…

Persoanele cu hipertensiune arteriala au mai multe sanse de a dezvolta afectiuni renale, si astfel este important ca ele sa beneficieze de analize medicale si de o evaluare a functiei renale, precum simplul test de microalbuminurie. Daca acest test este efectuat de timpuriu, va putea ajuta la prevenirea afectiunilor renale.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news