Home Orl Ureche infundata: am o ureche infundata, ce sa fac?

Ureche infundata: am o ureche infundata, ce sa fac?

autor Nicula Clara
Data publicării: Data actualizării: 2,K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2019/06/Ureche-infundata.jpeg

Să ai o ureche înfundată este un lucru foarte normal atunci când vorbim despre o răceală, însă acea ureche înfundată poate ascunde și anumite leziuni sau afecțiuni la nivelul urechii interne.

Ureche infundata

Iată câteva cauze care pot duce la o ureche înfundată:

  1. Cerumenul

  • Cerumenul are rol protector al urechii, atunci când vine vorba despre bacterii sau murdărie în general, însă excesul de cerumen poate duce la senzația de ureche înfundată.
  • Nu se recomandă o igienă strictă la nivelul urechii deoarece pot pătrunde mult mai ușor bacteriile în organism, însă cerumenul nu trebuie lăsat foarte mult în ureche pentru că poate duce la formarea de „dopuri”, așadar își va face apariția senzația de ureche înfundată.
  • În cazul în care ți se formează „dopurile”, poți apela cu încredere la un specialist sau poți să ți le scoți singur acasă, doar după ce te vei documenta foarte bine. Apoi senzația de ureche înfundată va dispărea.

2. Otita medie

  • Otita medie este o altă cauză care duce la senzația de ureche înfundată, otita medie apare atunci când mai mult lichid se va „strânge” în urechea medie, fiind un mediu prielnic se vor înmulți organismele patogene, astfel va apărea senzația de ureche înfundată, dar va apărea și durerea.
  • Otita medie apare în general în urma unei viroze sau a unei răceli severe din cauza secreției mult mai mare de mucus.

3. Obiectele străine pentru curățarea urechii.

  • Obiectele străine pot avea cauze cum ar fi senzația de ureche înfundată, așadar, dacă vei dori, de exemplu, să te cureți în urechi cu un bețișor, există posibilitatea de a rămâne vată în canalul auditiv, acest lucru poate duce la „astuparea” urechii, așadar la senzația de ureche înfundată.

4. Creșterea tensiunii intracraniene

  • Denumită și „urechea avion” sau „baro-trauma urechii” apare atunci când crește presiunea atmosferă de la nivelul urechii, astfel făcându-se simțită senzația de ureche înfundată.
  • Acest lucru se întâmplă de obicei în momentul în care ești în avion la decolare sau la aterizare, deoarece aerul poate circula mult mai ușor decât atunci când intră în urechea medie. Această stare este una doar de moment însă se poate agrava sau să dureze mai mult în cazul în care ai nasul înfundat.

5. Infecție la nivelul urechii externe

  • Afecțiunea la nivelul urechii externe apare atunci când urechea externă rămâne pentru prea mult timp umedă; astfel, pot apărea dureri la nivelul acesteia sau chiar senzația de ureche înfundată. Pentru a evita acest lucru, asigură-te că, după fiecare contact cu apa, ștergi bine zona urechii; procedând astfel, elimini o cauză a senzației de ureche înfundată și a durerii.

De altfel, pot fi multiple cauze ale senzației de ureche înfundată, iar cele enumerate mai sus sunt doar cauzele principale ale stării de ureche înfundată. În cazul în care nu este niciuna dintre cauzele enumerate mai sus, se recomandă să se consulte medicul orelist, deoarece acesta este singurul în măsură (datorită specializării sale) să dea un diagnostic corect sută la sută.

Soluții pentru combaterea sau ameliorare stării de ureche înfundată:

Uleiul de parafină încălzit

  • Uleiul de parafină încălzit poate fi un aliat de nădejde atunci când te confrunți cu starea de ureche înfundată.
  • Se aplică doar două sau trei picături de ulei încălzit, iar apoi trebuie să ții capul înclinat pe partea opusă urechii în care ai pus picăturile de ulei, astfel încât să permiți pătrunderea uleiului în ureche.
  • Urmează această procedură timp de trei sau patru zile, iar la finalul acesteia spală urechea cu apă caldă. Această metodă ar trebui să te scape de acea senzație de ureche înfundată.
  • Atenție: nu trebuie ca uleiul să fie foarte cald, doar puțin încălzit; în caz contrar, poate produce leziuni la nivelul urechii externe și medii.

Soluția de apă și oțet

  • Este o soluţie simplă ce are menirea de a te scăpa de senzație de ureche înfundată. Această metodă cuprinde doar două elemente, și anume apa și oțetul. Acestea se vor pune în cantități egale într-un vas, se vor amesteca, iar apoi soluția obținută se va încălzi puțin.
  • Se va spăla acea ureche cu această soluție care are rolul de a îndepărta depozitele acumulate de ceară în ureche.

Apa oxigenată

  • De asemenea și apa oxigenată poate fi o metodă eficientă în momentul în care ai o ureche înfundată.
  • Apa oxigenată se va pune în ureche cu ajutorul unei pipete; nu se vor pune mai mult de două sau trei picături. Se va ține capul înclinat timp de cinci minute, pentru a nu se scurge lichidul introdus și se va aștepta să se înmoaie dopul de ceară.
  • Dacă dopul de ceară nu este foarte tare, poate fi eliminat încă de la prima utilizare a apei oxigenate.

Urechea înfundată nu trebuie tratată superficial, deoarece poate duce la complicații. Iată câteva situații în care starea de ureche înfundată va deveni o urgență:

  • În momentul în care începi să nu mai auzi cu urechea – așadar, pierderea bruscă a auzului reprezintă o agravarea a urechii înfundate.
  • În momentul în care durerea la nivelul urechii devine gravă spre acută, înseamnă că s-a produs o complicație a infecției, așadar va trebui consultat mediul orelist.
  • Amețeala este un alt factor care indică agravarea stării de sănătate a urechii medii.
  • Țiuitul în urechi.
  • Eliminarea unui lichid din ureche sau momentul în care începe să „curgă” urechea poate indica de altfel faptul că au apărut complicații la nivelul urechii medii.
  • Pierderea echilibrului poate, de asemenea, să semnaleze o afecțiune la nivelul urechii medii.
  • Pierderea în repetate rânduri a echilibrului…

Pentru a evita senzația de ureche înfruntată sau oricare altă afecţiune la nivelul urechii externe, medii sau interne, trebuie să menţii o igienă adecvată a urechii însă nu cu ajutorul bețișoarelor pentru urechi, deoarece uneori acestea pot provoca mai mult rău decât bine. Curățarea cu apă sau cu apă și săpun poate fi foarte eficientă; în caz contrar, există diferite spray-uri care ajută la curățarea canalului auditiv, însă aceste spray-uri trebuie să aibă recomandare medicală, pentru a nu cauza leziuni la nivelul urechii.

Abonează-te pe:Yve.ro news