In ziua de azi, sunt tot mai multe solutii care sa previna sarcinile nedorite: prezervativele, contraceptivele injectabile sau orale, ori dispozitivele intrauterine. Acestea pot reduce cu circa 98% riscul de a ramana insarcinata, iar daca se intampla sa faci sex fara un mijloc de contraceptie, este bine de stiut ca uneori trebuie folosit planul de rezerva, si anume: pastila de a doua zi.
Cum ramai insarcinata?
– La putin timp dupa ce o femeie termina menstruatia, glanda pituitara va incepe sa secrete FSH, un hormon de stimulare foliculara. Acesta va da un semn ovarelor, care vor pregati un folicul pentru ovulatie.
– Dupa ce se dezvolta, un folicul va incepe emiterea hormonului estrogen, care va ingrosa mucoasa uterina, pentru a fi pregatita acceptarea oului fertilizat.
– Inainte de ovulatie, ovarele secreta progesteron timp de doua saptamani.
– Glanda pituitara va simti cresterea nivelului estrogenului, iar cand acesta va fi suficient de mare, se va elibera hormonul luteinizat. Hormonul va da un semn foliculului sa elibereze ovulul, iar sperma il va putea fertiliza in 24 de ore.
– Daca toate conditiile sunt indeplinite, ovulul se implanteaza in mucoasa uterina, fapt ca inseamna ca femeia va fi insarcinata.
– Daca ovulul nu va fi fertilizat, femeia nu este insarcinata, iar ciclul va veni in circa doua saptamani.
– Chiar daca intervalul de fertilizare este de 24 de ore, sperma poate supravietui pana la trei-cinci zile in corpul femeii.
Planul de rezerva
– Va ucide spermatozoizii dupa ejaculare.
– Va preveni implantarea oului fertilizat.
– Va preveni sau va intarzia eliberarea ovulului…
De obicei, pastila de a doua zi inseamna doua pastile, fiecare dintre ele avand o cantitate diferita de levonorgestrel, iar prima pilula o vei administra la cel mai scurt timp posibil dupa actul sexual cu probleme, iar pe a doua, la 12 ore dupa. Levonorgestrelul te va scapa de o sarcina nedorita insa, in schimb, va deregla ciclul hormonal natural.