Dieta cu cartofi: slăbești 10 kg în 5 zile

Share

Dieta cu cartofi reprezintă un plan simplu de pierdere în greutate, iar durata în care se urmează este cuprinsă între trei și cinci zile.

Cuprins:

Dieta cu cartofi

Dieta cu cartofi este ideală pentru persoanele care au deficiență de potasiu sau care vor să slăbească rapid înaintea unui eveniment. Te invităm să descoperi în continuare informații detaliate despre dieta cu cartofi.

Dieta cu cartofi nu este foarte cunoscută. Această cură își are originile în anul 1849, când a fost creată de un medic. Dieta cu cartofi a apărut într-o publicație medicală și era destinată celor a căror greutate era peste limita normală și care aveau probleme de natură digestivă. În 2016, autorul Tim Steele a redescoperit dieta cu cartofi și a readus-o în prim-plan în cartea sa, The Potato Hack: Weight Loss Simplified, în care tratează și subiecte precum legumele cu amidon rezistent, sănătatea intestinelor, istoria cartofului și un ghid pentru plantarea cartofilor în grădina proprie. Regimul bazat pe cartofi ajută la slăbirea rapidă într-un termen scurt, dar rezultatele sunt doar temporare. De aceea, este potrivit pentru a pierde în greutate înaintea unui eveniment, de exemplu.

Cum poți slăbi urmând dieta cu cartofi?

Fie că sunt albi sau dulci, cartofii sunt un adaos grozav într-o cură de slăbire, deoarece nu au grăsimi și prezintă un număr scăzut de calorii. Cartofii sunt ușor de digerat și conțin cantități mari de vitamine, minerale, fibre și nutrienți care luptă contra anumitor boli; de asemenea, cartofii oferă energie datorită cantității ridicate de potasiu pe care o dețin. Conform Consiliului European al Informației despre Alimente, cartofii fierți simplu constituie niște legume foarte sățioase, ceea ce înseamnă că țin mai mult timp de foame, iar acest lucru este un aspect important în legătură cu un aliment atunci când încerci să slăbești.

Oricât ar părea de bizar, multe persoane declară că au eliminat kilogramele în plus urmând dieta cu cartofi. Trebuie reținut însă că rezultatele au loc numai dacă se respectă cu exactitate regulile pe care le implică această cură, iar efectele sunt de scurtă durată. Nu reprezintă un stil alimentar în adevăratul sens al cuvântului, deoarece nu duce la schimbări ale metabolismului cum fac, de exemplu, dieta Paleo și dieta ketogenică, ci este un remediu de câteva zile cu ajutorul căruia se poate slăbi, restabili apetitul, reduce inflamația și pune bazele unui mod alimentar sănătos, adică după încheierea acestei cure se recomandă abordarea unei alimentații axate pe legume și fructe, verdețuri, cereale integrale, fibre, proteine și/sau carne slabă.

Perioada în care se urmează dieta cu cartofi este cuprinsă între trei și cinci zile și este creată special pentru a duce la slăbire, a îmbunătăți digestia și sănătatea. Mai exact, tot ce trebuie să faci este să consumi doar cartofi de trei ori pe zi. Această cură este ușor de urmat, iar cartofii pot fi consunați fierți cu sau fără coajă, făcuți piure, copți, sau fierți și amestecați foarte puțină sare de mare sau de Himalaya. Se pot bea următoarele lichide: apă, ceai negru, ceai de plante, cafea neagră, apa în care au fost fierți cartofii.

Sugestii de consum: Poți fierbe cartofii în apă filtrată, după care îi poți lăsa la frigider pentru 24 de ore. Păstrează apa în care ai fiert cartofii, deoarece o mulțime de nutrienți rămân în ea în urma fierberii, menține-o la frigider și bea-o pe parcursul zilei, pe lângă mesele constituite doar din cartofi. Un alt exemplu este să coci sau să fierbi cartofii, apoi să îi lași la frigider pentru 24 de ore, după care îi consumi. Nu reîncălzi cartofii după ce îi scoți din frigider, altfel își vor pierde din proprietăți.

Poți relua dieta cu cartofi în funcție de obiectivele tale, alternând zilele consecutive în care consumi doar cartofi, cu cele în care mănânci normal, până ajungi la greutatea dorită.

Un studiu realizat 2014, în care s-au comparat două grupuri, unul presupunând persoane care au urmat o dietă de slăbit fără cartofi, iar altul, cu persoane care au ținut dieta cu cartofi, a arătat că adaosul cartofilor în cură nu duce la luarea în greutate. Însă, pentru a se obține rezultatele dorite în privința slăbirii, este necesar să se țină cont de anumite reguli.

Reguli în dieta cu cartofi:

  • Cei care urmează dieta cu cartofi sunt sfătuiți să mănânce cartofi până se simt sătui sau să se încadreze între 900 de grame sau 2,2 kg de cartofi în fiecare zi timp de trei, până la cinci zile.
  • Nu este permis consumul altor alimente pe durata în care se urmează dieta cu cartofi.
  • Poți adăuga o cantitate foarte mică de sare de mare sau sare de Himalaya dacă dorești, dar acest lucru nu este încurajat.
  • În timp ce urmezi dieta cu cartofi poți bea apă, ceai negru, ceai de plante, cafea neagră, apa în care au fiert cartofii; este interzis să adaugi lapte sau zahăr în aceste lichide.
  • Evită să faci exerciții fizice solicitante în zilele în care ții dieta cu cartofi; în schimb, optează pentru unele ușoare, precum mersul pe jos.
  • În această cură este permis să iei medicamente prescrise de medic, dar nu se recomandă suplimentele.

Dieta cu cartofi – avantaje și dezavantaje

Asemenea majorității curelor, dieta cu cartofi prezintă atât avantaje, cât și dezavantaje, după cum urmează:

Avantaje oferite de dieta cu cartofi:

  • Cartofii sunt bogați în nutrienți; aceștia conțin mai mult potasiu decât bananele și oferă cantități mari de vitamina C, vitamina B6, mangan și magneziu, nutrienți care sunt esențiali pentru o cură sănătoasă.
  • Această dietă ajută la resetarea centrilor nervoși din creier responsabili cu senzația de răsplată.
  • Cartofii duc la creșterea insulinei sau a reducerii rezistenței insulinei și a nivelului glucozei în sânge.
  • Dieta cu cartofi duce la creșterea consumului de amidon rezistent.
  • Cartofii alimentează și restaurează bacteriile benefice din organism, așadar dieta cu cartofi este benefică și în acest sens.
  • Această cură ajută în cazul problemelor digestive.
  • Cartofii contribuie la reducerea inflamației și a durerilor articulare.
  • Acest regim asigură o cantitate ridicată de antioxidanți care pot suprima radicalii liberi responsabili de diverse afecțiuni.
  • Este indicat ca în dieta cu cartofi, și nu numai, să se mănânce cartofii cu tot cu coajă, deoarece cantitatea nutrienților scade drastic atunci când aceasta este înlăturată.
  • Cartofii conțin cantități ridicate de carbohidrați și proteine, de aceea duc la luarea în greutate dacă sunt consumați în fiecare zi în afara dietei cu cartofi. Așadar, dacă sunt consumați zilnic peste cele cinci zile specifice dietei cu cartofi, duc la acumularea kilogramelor în plus, fiind de ajutor persoanelor foarte slabe și care doresc să se mai îngrașe.
  • Cartofii nu conțin gluten, așadar dieta cu cartofi poate fi urmată și de persoanele care au intoleranță la gluten.
  • Datorită compușilor din cartofi, aceștia sunt extrem de folositori în funcționarea eficientă a creierului, motiv pentru care o mulțime de părinți încearcă să introducă, într-un mod sănătos, această legumă în alimentația copiilor.

Dezavantaje pe care le are dieta cu cartofi:

  • Consumul cartofilor încolțiți sau cu coajă verde poate duce la probleme respiratorii, dureri de cap și chiar diaree.
  • În cazul în care cartofii sunt gătiți la mai mult de 120ºC, generează o anumită substanță toxică ce duce la cancer. Acesta este motivul pentru care specialiștii sugerează că nu este bine să consumăm frecvent cartofi prăjiți.
  • Dieta cu cartofi nu se recomandă persoanelor care suferă de diabet.
  • Dacă alimentele bogate în potasiu, cum sunt cartofii, sunt consumate peste limită, pot duce la disfuncții ale rinichilor.

Acestea fiind spuse, dieta cu cartofi este o opțiune potrivită de a slăbi înaintea unui eveniment, deoarece te poate ajuta să îți atingi acest obiectiv.Trebuie reținut însă faptul că modul de preparare a cartofilor contează extrem de mult dacă vrem să pierdem în greutate, în caz contrar având efectul opus, și anume îngrășarea…

Notă: Acest articol are scop informativ și nu substituie sfaturile medicului. Dieta cu cartofi poate fi urmată de majoritatea persoanelor însă cele suferinde de anumite boli sau afecțiuni au nevoie de părerea și îndrumarea unui medic specialist, pentru a verifica dacă o pot urma sau nu. Această cură este contraindicată în anumite situații, de exemplu în caz de diabet, alimentație dezechilibrată sau boli autoimune.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news