HomeNUTRITIE Cate calorii are un ou – calorii OU

Cate calorii are un ou – calorii OU

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 2,2K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2018/12/Cate-calorii-are-un-ou.jpeg

Câte calorii are un ou fiert sau crud și cât de nutritiv este? Află câte calorii are un ou în funcție de mărime sau dacă este fiert, prăjit, omletă.

Cate calorii are un ou

Ouăle sunt alimente incluse frecvent în alimentația zilnică, mai ales că acestea sunt și o sursă importantă de proteine. Un ou are, în medie, 70-75 de calorii, dar această valoare poate varia în funcție de mai mulți factori.

Câte calorii are un ou? – factori care influențează aportul caloric al ouălor

Este greu de stabilit câte calorii are un ou, mai ales că această valoare nu este una fixă, ba, dimpotrivă, este chiar una destul de variabilă. Iată care sunt factorii care influențează numărul de calorii dintr-un ou:

  • Dimensiunea – ouăle se împart după dimensiune, chiar și la rafturile din supermarketuri ele fiind disponibile în mai multe mărimi. Așadar, pentru a ști câte calorii are un ou trebuie să îi cunoaștem mai întâi dimensiunea. Un ou mic are aproximativ 60 de calorii, în timp ce unul mare poate avea chiar și 95 de calorii.
  • Proveniența – de asemenea, pentru a afla câte calorii are un ou, trebuie să i se cunoască proveniența. De regulă, ouăle provenite de la găinile de curte, hrănite cât mai natural, au un număr mai mic de calorii și o valoare a proteinelor mai ridicată. Ouăle provenite de la ferme, pe care le găsim în supermarket, au un aport caloric mai ridicat.
  • Metoda de gătire – dacă am stabilit câte calorii are un ou crud, trebuie să precizăm că ouăle gătite își schimbă această valoare în funcție de metoda folosită. Astfel, un ou prăjit poate avea până la 75 de calorii, iar unul fiert, în jur de 80. O omletă simplă, doar cu sare și puțin ulei, poate ajunge și până la 100 de calorii. Pentru a stabili câte calorii are un ou gătit, trebuie să se țină cont de ingredientele folosite și de temperatura la care alimentul a fost supus.
  • Partea consumată – oul este compus din albuș și gălbenuș, părți care pot fi consumate foarte bine și individual. Astfel, pentru a ne da seama câte calorii are un ou, trebuie să luăm în calcul aportul caloric al celor două părți componente: un albuș are în jur de 15 calorii, în timp ce gălbenușul poate avea și 55.

calorii ou

Cum se consumă ouăle în funcție de numărul de calorii

Pentru a avea o alimentație variată și echilibrată, trebuie să știm câte calorii are un ou, indiferent de combinațiile în care acesta este inclus. Astfel, un ou folosit pentru maioneză va avea un aport caloric mai semnificativ decât un ou consumat cu legume sau cu salată. Iată cum trebuie consumate ouăle pentru a avea un aport caloric corespunzător:

  • La micul dejun – indiferent câte calorii are un ou, acesta este alimentul perfect pentru un mic dejun sănătos și copios. Caloriile conținute de ou se vor arde pe parcursul zilei, dar asta nu înseamnă că trebuie să facem excese…
  • Proaspete – perioada de consum poate fi decisivă când vine vorba de câte calorii are un ou. Cu cât este mai proaspăt, cu atât oul va fi mai sănătos și mai potrivit pentru consum.
Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed