Mandarinele – beneficii asupra organismului


621

Mandarinele sunt cunoscute pentru gustul proaspăt de citrice, nivelul scăzut de calorii, dar în acelaşi timp pentru faptul ca nivelul de nutrienţi este mare.

Mandarinele sunt cele mai gustoase citrice şi provin din China. În prezent, mandarinele sunt cultivate pe tot Globul şi foarte consumate datorită gustului plăcut, răcoritor şi dulce, precum şi beneficiilor aduse organismului.

Gustul mai dulce decât cel al portocalelor, vitamina C prezentă în cantităţi mari şi ß-carotenoizii ne determină să preferăm mandarinele în detrimentul altora din aceeași gamă.

Mandarinele – beneficii asupra organismului

Proprietățile nutriționale – mandarine

  • Calorii – 53
  • Grăsimi – 0,3
  • Carbohidraţi – 13 gr
  • Proteine – 0,8 gr
  • Potasiu – 166 mg
  • Vitamina A – 13%
  • Vitamina C – 44%
  • Vitamina B6 – 5%
  • Fier – 1%
  • Calciu – 3%
  • Magneziu – 3%

Beneficiile mandarinelor:

  • Conținutul ridicat de fibre facilitează parcurgerea alimentelor prin tractul gastrointestinal;
  • Mandarinele s-au dovedit a fi foarte eficiente în prevenirea diferitelor tipuri de cancer în organism. Aceste citrice conţin cantităţi mari de fitocompuşi, precum şi vitaminele antioxidante, acestea fiind cunoscute ca având proprietăţi anticanceroase. Acestea acționează, în mod specific, prin prevenirea mutaţiei celulelor normale cu replicarea celulelor canceroase.
  • Antioxidanții prezenți previn inflamaţiile. Aceşti antioxidanţi (precum vitamina C) distrug radicalii liberi ce determină reacţii oxidative ce dăunează corpului nostru;

Mandarinele sunt foarte benefice în reducerea inflamațiilor excesive din zonele corpului, asta datorită concentrației ridicate de vitamina A. Mandarinele, conţin, de asemenea, o cantitate mare de vitamina C, care are rolul unui antioxidant pentru corpul uman. În concluzie, antioxidanţii prezenți în mandarine sunt foarte benefici pentru organism, având rolul de a-l proteja împotriva bolilor inflamatorii şi acute.

  • Mandarinele ajută în vindecarea mai rapidă a tăieturilor şi rănilor superficiale;
  • Mandarinele luptă împotriva bolilor pielii şi a artritei;
  • Facilitează absorbţia fierului din alimente – aceasta funcție este deosebit de importantă, mai ales în cazul celor anemici;
  • Conţin cantităţi mari de vitamina A. Dacă suferiţi de boli ale pielii precum acneea, e indicat consumul a cât mai multe mandarine pentru a trata această afecţiune. Vitamina A mai are rolul de a reconstrui ţesuturile, mai ales dacă v-aţi tăiat. Pentru a scăpa de riduri, aceeaşi vitamină face minuni. O puteţi găsi şi în farmacii, dacă doriţi să o aplicaţi pe piele sub formă de mască. Această vitamină controlează proliferarea celulelor epidermice, astfel este vizibilă importanţa acesteia.

Dacă avem în corp cantități reduse din această vitamină, pielea va deveni uscată, rugoasă.

Nu puţine sunt femeile care ţin regim pentru a slăbi şi evită o multitudine de alimente care conţin vitamina A, tocmai de aceea ele se confruntă cu riduri, le cade părul, li se îngroașă pielea de pe călcâie şi de pe palme.

  • Inima este responsabilă pentru pomparea sângelui în tot corpul, din acest motiv este necesar să menținem în permanenţă aceste funcţii. Mandarinele au efecte benefice în protejarea inimii de efectele nocive ale leziunilor şi inflamațiilor cauzate de radicalii liberi. Vitamina C prezentă în mandarine ajută la eliminarea radicalilor liberi din sânge şi îmbunătăţeşte circulaţia sângelui. Conținutul ridicat de antioxidanţi din mandarine ajută la prevenirea oxidării colesterolului, reducând semnificativ riscul cardiac.
  • Vitamina C ne ajută să întârziem procesul de îmbătrânire. Acest antioxidant distruge radicalii liberi din piele, şi nu numai, ajutând în prevenirea tuturor tipurilor de cancer. Această vitamină mai stimulează producția de colagen din piele, astfel vei avea o piele mai subţire;
  • Pentru menţinerea sănătăţii ochilor trebuie să consumăm alimente care conţin carotenoide şi compuşi antioxidanţi. Mandarinele conţin atât vitamina A, care este un carotenoid, cât şi vitamina C, fiind foarte benefice în menţinerea sănătăţii ochilor.
  • Vitamina C ajută, după cum am menționat, la construirea colagenului, care este vital pentru creşterea părului. Pentru a avea un păr sănătos şi strălucitor, poţi aplica suc de mandarine;
  • Pentru a avea o faţă strălucitoare puteţi folosi următoarea mască: trei-patru felii de mandarine (fără seminţe, e de preferat sucul acestor felii), împreună cu o lingură de iaurt şi una de miere. Aplicați pe faţă şi pe gât. Se lasă 10-20 de minute, după care se îndepărtează prin clătirea feţei cu apă rece. Se recurge la această mască de două ori pe săptămână în cazul tenului gras şi o dată pe săptămână în cazul celui normal. Această mască va îndepărta bacteriile rele de la nivelul feţei, va elimina uleiul suplimentar şi vă va face pielea mai moale şi mai proaspătă.
  • Restricționează absorbţia colesterolului „rău” la nivelul intestinului datorită fibrelor conţinute precum pectina sau hamicelululoza, care ajută la prevenirea formării obezității;
  • Mandarinele ajută la oxidarea grăsimilor din organism, astfel nivelul glicemiei şi colesterolului care sunt crescute, din cauza diabetului, vor avea valori mult mai mici, în urma consumării acestor citrice.
  • Digestia este îmbunătățită, iar bolile cronice sunt prevenite prin consumul mandarinelor: aceste fibre deţinute îmbunătăţesc digestia; un anumit număr de boli cronice precum cancerul și bolile cardiovasculare sunt prevenite prin consumul regulat al acestor fructe, dar şi a celorlalte citrice;
  • Vitamina A ajută la hidratarea sebumului de la nivelul scalpului. Acest antioxidant luptă împotriva poluării care poate afecta părul, făcându-l mai slab;
  • Vitamina B12 prezentă în mandarine reduce căderea părului, stimulează creşterea firelor de păr şi încetinește procesul de albire.
  • Mandarinele reduc riscul apariţiei osteoporozei. Mandarinele pot ajuta la prevenirea fracturării oaselor slăbite. Osteoporoza se caracterizează prin ruperea rapidă a ţesutului osos sau slăbirea structurii osoase. Mandarinele conţin o cantitate importantă de potasiu, calciu şi magneziu, care au un rol foarte important în menţinerea sănătăţii oaselor…

Beneficiile mandarinelor sunt, fără îndoială, numeroase. Fiind ușor de găsit la un magazin local de fructe sau la un supermarket, amestecul bogat de vitamine și alte componente fitochimice ale mandarinelor fac ca aceste fructe să fie benefice pentru sănătate.