Cozonac cu nucă


108

Cozonac cu nucă este cea mai renumită și mai îndrăgită rețetă de cozonac, datorită faptului că ne amintește de gustul copilăriei noastre, de cozonacul făcut cu multă iubire de bunicile noastre.

Cozonac cu nuca

Cozonacul cu nucă este un desert cu care nu veți da greș la masa de Paște.

Știm cât de mult iubește fiecare membru al familiei dumneavoastră gustul acestui cozonac cu nucă, motiv pentru care vă propunem o rețetă din care să rezulte patru cozonaci cu o aromă desăvârșită. Cu această rețetă de cozonac cu nucă vă veți cuceri invitații și pe cei dragi.

Cozonac cu nucă – ingrediente pentru aluat

Pentru a face aluatul pentru cozonac cu nucă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 2000 grame de făină
  • 28 grame de drojdie uscată
  • 700 ml de lapte
  • 500 grame de zahăr
  • 200 ml de ulei
  • 6 plicuri de zahăr vanilat
  • 8 ouă
  • coaja rasă de la două lămâi
  • coaja rasă de la două portocale
  • 30 grame de sare

Modul de preparare a acestei rețete de cozonac cu nucă:

  • Într-o oală vom pune laptele la încălzit, având grijă să nu se înfierbânte.
  • Într-un bol vom pune drojdia, împreună cu 100 ml de lapte cald, respectiv o lingură de făină, amestecând și lăsând pentru 20 de minute, timp în care se va umfla drojdia.
  • Șase din cele opt ouă vor fi puse într-un bol suficient de mare, peste care vom pune și cantitatea de zahăr, respectiv zahărul vanilat. Vom mixa foarte bine totul, până ce consistența va fi una spumoasă și albicioasă.
  • Peste cantitatea obținută vom adăuga compoziția cu drojdie, cantitatea de lapte cald, respectiv cojile rase de la citrice. De asemenea, se adaugă jumătate din cantitatea de făină.
  • Se mixează foarte bine preț de cinci minute, timp suficient pentru ca aluatul să capete consistența celui de clătite.
  • Acum este momentul în care se adaugă restul de făină, respectiv sarea, începând procesul de frământare a aluatului.
  • Uleiul se va adăuga treptat, frământând încontinuu, pentru ca acesta să devină unul fraged.
  • Aluatul obținut se lasă la dospit pentru circa 40 de minute, timp în care vom face umplutura.

Cozonac cu nucă – ingrediente și mod de preparare pentru umplutură

Ingredientele de care avem nevoie pentru umplutură pentru cozonac cu nucă sunt următoarele:

  • 300 grame de nucă
  • 200 grame de zahăr
  • 100 grame de cacao
  • După gust, se poate adăuga și rahat, într-o cantitate de 600 de grame.

Dacă optați pentru a pune în cozonacul cu nucă și rahat, atunci primul pas ar trebui să fie acela de tăiere în cubulețe sau în fâșii a acestuia.

Într-un bol se pun nuca, zahărul și cacaua, amestecând foarte bine, pentru ca ingredientele să se încorporeze perfect.

Acum că și aluatul este dospit, se trece la asamblarea propriu-zisă a cozonacilor.

După realizarea acestora, ei se așază în patru tăvi pe care le-am uns cu ulei în prealabil. Fiecare cozonac cu nucă se va unge cu o compoziție făcută două gălbenușuri, respectiv 100 ml de lapte.

Cozonacul cu nucă se bagă la cuptor la temperatura de 180℃, pentru circa 20 de minute, după care se scade temperatura cu 10℃ și se lasă pentru încă 25 de minute…

Cozonacul cu nucă se lasă la răcit, după care se taie și se servește. Vă dorim poftă bună!

Rețeta video de cozonac cu nucă

loading...