Rețeta de Drojdie Făcută în Casă! Reţeta pentru maia!

Share

Ce este maiaua?

Maiaua este acel ingredient de care pâinea are nevoie pentru a creşte. Tehnica ce se foloseşte pentru a face maiaua este veche şi câteva indicii despre folosirea acesteia s-au găsit în mai multe vestigii, vestigii ale mai multor culturi.

Maiaua este acel agent de fermentare, dar şi agentul de dospire care este folosit pentru aluaturile ce conţin făină, precum biscuiţi, cozonac sau pâine.

Maiaua care se foloseşte pentru prepararea pâinii are un gust mai acrișor decât cea care se foloseşte pentru cozonac.

Din ce este făcută maiaua pentru pâine?

Acest tip de maia este făcută din făină şi apă sau, câteodată, şi din seminţe. Drojdia este, de fapt, o o tulpină care s-a dezvoltat de pe coaja ce provenea de la coaja bobului de strugure. Apoi, aceasta este cultivată pe un pat de azot, într-un regim intens, deoarece trebuie să se suprapună nevoilor din sistemul alimentar.

Care sunt condiţiile pentru a face cea mai bună maia?

  1. Trebuie să foloseşti un vas de sticlă, de porțelan sau de faianță.
  2. Apă plată – dacă foloseşti apă de la robinet, trebuie să o laşi timp de 24 de ore, pentru ca tot clorul să iasă din ea.
  3. Cantitățile trebuie să fie respectate şi este recomandată, pentru această parte, utilizarea unui cântar.
  4. Ora la care maiaua se împrospătează trebuie să fie respectată.
  5. Făina folosită trebuie să fie integrală şi achiziționată direct de la producător, deoarece făina ambalată conţine foarte mulţi conservanți şi stabilizatori.

Care este modul de preparare?

Ai nevoie, în primul rând, de un borcan de 800 de ml. Pune 50 de grame de făină şi adaugă şi 60 de ml de apă (apa trebuie să fie la temperatura camerei).

Amestecă  întreaga compoziţie, deoarece scopul este omogenizarea, pune totul în borcan şi acoperă-l cu un șervet, pentru a nu lăsa oxigenul să ajungă la aluat.

Ce trebuie să faci pentru a întreţine maiaua?

După 24 de ore după ce faci maiaua, adaugă încă 50 de grame de făină şi 60 de ml de apă. Încă din a treia zi, maiaua va începe să crească. Se poate păstra la frigider, dar acesteia trebuie să îi adăugaţi zilnic făina şi apa.

Ce beneficii aduce pâinea cu maia?

  • Nu te vei balona.
  • Este extrem de benefică pentru pentru îmbunătăţirea florei intestinale.
  • Pâinea cu maia nu te va îngrășa.
  • Nu te vei confrunta cu alergii, deoarece conţine doar făină, sare şi apă.
  • Chiar şi persoanele care suferă de diabet pot consuma pâine cu maia, deoarece indicele glicemic este mult mai scăzut decât cel care se află în pâinea cu drojdie.
  • Poate fi consumată de persoanele care ţin o dietă şi vor să slăbească.
  • Nu se va altera, deoarece rămâne proaspătă pentru mai mult timp.

Atunci când prepari pâinea, se recomandă să foloseşti făina de tip 450/650 sau chiar un amestec şi se recomandă evitarea făinii 000. Puteţi adăuga şi o linguriţă de ulei, dar să nu folosiţi drojdie de bere.

Trebuie să folosiți vase de coacere, iar pe acestea trebuie să le încingeți înainte. Pentru a favoriza coacerea pâinii, se recomandă să tăiați aluatul înainte. Nu trebuie să ungeți cu apă sau cu ulei din prima, deoarece trebuie să căpătați puţină experienţă înainte…

Dacă nu tăiați pâinea înainte de a o băga în cuptor, o veți tăia după, dar trebuie să aşteptaţi cam trei-patru ore. După ce o scoateți din cuptor, trebuie să acoperiți pâinea cu un șervețel de bumbac. Chiar şi după ce scoateți pâinea din cuptor, procesul de coacere nu se va opri, iar pâinea pierde o cantitate destul de mare de apă.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente