HomePrajituri de casa Prăjitura Boema: rețeta pentru acasă

Prăjitura Boema: rețeta pentru acasă

autor Arseni Dana
Data publicării: Data actualizării: 1,2K views
Prajitura Boema

Prăjitura Boema este un dulce cu care au crescut părinții noștri și pe care încă îl regăsim în toate cofetăriile în care intrăm.

Prajitura Boema

Prăjitura Boema se poate realiza și în casă, păstrându-i gustul autentic de pandișpan cu cacao, de ciocolată și frișcă. Prăjitura Boema este glazurată pe bază de fondant de cacao însă se poate înlocui, cu succes, și cu o glazură de ciocolată amăruie.

Rețeta pentru prăjitura Boema

Pentru a prepara 24 de bucăți de prăjitură Boema, trebuie să dispuneți, în primul rând, de o resursă temporală de două ore și 30 de minute.

  • Prăjitura Boema – blat pandișpan (ingrediente și preparare)

Pentru blatul pandișpan de care avem nevoie pentru prăjitura Boema ne sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 125 grame zahăr tos
  • 95 grame făină albă
  • 30 grame cacao
  • 20 grame unt (pentru uns tava)
  • 5 ouă
  • un plic zahăr vanilat
  • un praf de sare

Modul de preparare a blatului pandișpan pentru prăjitura Boema:

  • În ceea ce privește ouăle, se vor separa albușurile de găbenușuri, primele bătându-se cu un praf de sare, până ce devin spumă.
  • Se adaugă cantitatea de zahăr, respectiv pliculețul de zahăr vanilat, continuând să se bată până ce zahărul se topește, iar consistența albușurilor este densă și cu un aspect relativ lucios.
  • Ulterior, se vor adăuga gălbenușurile, continuându-se mixarea până ce acestea se încorporează perfect.
  • Făina și cacaua, cernute în prealabil, se vor adăuga peste compoziția din bol, amestecându-se delicat, cu ajutorul unei spatule, cu mișcări circulare de jos în sus, astfel încât să nu se formeze neplăcutele cocoloașe, respectiv pentru ca aceasta să se încorporeze integral.
  • Vom avea nevoie de o tavă având dimensiuni aproximative de 18 cm x 22 cm, cu o înălțime de 5 cm, pe care o vom unge cu unt și o vom tapeta cu făină. Tot aluatul se va turna în tavă și se va băga la cuptorul preîncălzit, lăsând blatul pandișpan pentru aproximativ o jumătate de oră, la o temperatură medie.
  • După ce prăjitura s-a copt, o scoatem din cuptor, o răsturnăm și, după ce se răcorește puțin, vom începe porționarea acesteia.
  • Bucățile din blatul pandișpan pentru prăjitura Boema trebuie să aibă dimensiuni de circa 5 cm x 5 cm. După ce vom porționa blatul pandișpan, rezultându-ne 12 bucăți, vom tăia pe jumătate fiecare bucățică în parte, ajungând astfel la cele 24 de bucăți promise încă de la început.

Prăjitura Boema – sirop (ingrediente și preparare)

Pentru a prepara siropul pentru prăjitura Boema ne sunt necesare următoarele ingrediente:

  • 100 grame zahăr
  • 500 ml apă
  • un pliculeț zahăr vanilat
  • coajă rasă de portocală (opțional)

Modul de preparare al siropului pentru prăjitura Boema:

  • Într-o oală de dimensiuni mici vom pune la fiert apa, împreună cu zahărul și cu plicul de zahăr vanilat. Siropul se lasă la fiert circa trei minute, după care se adaugă coaja de la o jumătate de portocală.
  • Siropul se lasă până ce se răcește complet. Ideal ar fi să poată fi pus și la frigider, măcar pentru câteva minute.
  • După răcirea acestuia, siropul se strecoară și se începe pensularea fiecărui pătrățel de blat pandișpan. Trebuie să aveți grijă să nu le însiropați foarte tare, pentru că își vor pierde consistența.

Prăjitura Boema – glazură (ingrediente și mod de preparare)

Glazura pentru prăjitura Boema se va realiza din următoarele ingrediente:

  • 200 grame ciocolată cu un conținut de cacao de cel puțin 50%
  • 200 ml smântână naturală pentru frișcă
  • 50 grame unt gras

Glazura pentru prăjitura Boema se realizează respectând pașii următori:

  • Într-o oală de mici dimensiuni se pune smântâna pentru frișcă, încălzind-o până ajunge la pragul de fierbere.
  • În smântâna fierbinte se adaugă bucățelele de ciocolată, lăsându-le să se înmoaie pentru circa patru minute. După acest timp, se amestecă energic toată compoziția, cu ajutorul unui tel, până ce se omogenizează complet.
  • Ultimul ingredient care se adaugă este untul, după adăugarea căruia se va amesteca din nou totul.
  • Se lasă toată cantitatea la răcit preț de aproximativ 20 de minute.
  • După ce glazura s-a răcorit, se trece la glazurarea fiecărei bucățele din blatul pandișpan, netezindu-se fiecare cu o spatulă.
  • După terminarea acestei proceduri, se vor băga toate bucățile de pandișpan la frigider pentru un timp de 30 de minute.

Prăjitura Boema – cremă (ingrediente și mod de preparare)

Crema de ciocolată pentru prăjitura Boema se va obține din următoarele ingrediente:

  • 125 grame ciocolată cu un conținut de minimum 50% de cacao
  • 125 grame zahăr tos
  • 125 ml apă
  • 250 grame unt cu un conținut de grăsime de minimum 80%
  • 3 picături de oțet
  • un praf de sare

Modul de preparare a cremei pentru prăjitura Boema:

  • Într-o oală de mici dimensiuni se va face un sirop pe bază de apă, zahăr și cele trei picături de oțet, care se fierb timp de trei minute la temperatură medie.
  • Ulterior, se vor adăuga bucățelele de ciocolată, continuându-se fierberea pentru încă trei minute.
  • După ce fierbe, se ia de pe foc și se lasă preț de 30 de minute la răcit, la temperatura camerei.
  • Untul, scos și el în prealabil din frigider și ajuns la temperatura camerei, se va mixa, adăugându-se treptat siropul de ciocolată, care s-a răcit între timp.
  • Se va obține o cremă foarte fină și unsuroasă.
  • Crema obținută se va pune într-un poș cu forma pe care o doriți, după care se vor face cercuri pe fiecare bucată de blat pandișpan.

Prăjitura Boema – frișcă naturală (ingrediente și mod de preparare)

Frișca naturală, care ne va servi la ornarea prăjiturii Boema, o vom face în baza ingredientelor următoare:

  • 600 ml smântână pentru frișcă
  • 25 grame zahăr pudră
  • un pliculeț zahăr vanilat

Modul în care vom prepara frișca naturală pentru prăjitura Boema:

  • Smântâna pentru frișcă se bate foarte bine la viteză mică, augmentând treapta de viteză pe măsură ce aceasta se leagă. Se mixează până ce volumul acesteia crește, respectiv consistența devine una cremoasă.
  • Ulterior, se va adăuga zahărul pudră și plicul de zahăr vanilat, mixându-se foarte puțin pentru ca acestea să se încorporeze bine.
  • Frișca obținută se va pune într-un poș cu o altă formă, modelându-se astfel, așa-numitele moațe duble, pe fiecare prăjitură în parte.
  • După încheierea ornării, prăjiturile se bagă la frigider pentru circa 30 de minute…

În sfârșit, prăjitura Boema este gata spre a fi servită. Cu siguranță, efortul a meritat. Vă dorim să aveți poftă bună!

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed