Rugându-ne pentru dușmanul nostru, aducem fericirea de partea noastră

Share

Unii oameni sunt pe principiul că trebuie să ne iubim și să ne rugăm doar pentru aproapele nostru și să îi urâm pe cei care ne fac rău, pe dușmanii noștri.

În Matei 5:43, este scris așa: „Iubiți-vă dușmanii și rugați-vă pentru cei care vă persecută, ca să fiți astfel fii ai Tatălui vostru, Care este în ceruri! Căci El face să răsară soarele Lui și peste cei răi, și peste cei buni și trimite ploaie și peste cei drepți, și peste cei nedrepți. Dacă-i iubiți doar pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Și dacă vă întâmpinați cu dragoste doar frații, ce lucru neobișnuit faceți? Oare neamurile nu fac la fel? Fiți, deci, desăvârșiți, așa cum și Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit” (Matei 5:43).

Alegând să îi iubim și să ne rugăm pentru cei care ne tratează urât este ceva mai rar întâlnit, pentru că oamenii, în general, tind să fie răzbunători și să urască mai mult decât să iubească. Cei care sunt capabili să își iubească dușmanul și să se roage pentru el vor ajunge în Împărăția cerurilor.

Datoria noastră este să ne iubim semenii, indiferent de cum ne tratează ei. Chiar dacă atitudinea lor față de noi este una negativă și tind să ne facă rău, există și oameni care au nevoie de ajutor, a căror minte nu este lucidă, oameni pentru care nu se roagă nimeni. De aceea e bine să ne rugăm pentru ei, pentru ca sufletul lor să se curețe în fața lui Dumnezeu și ca viețile lor să Îi aparțină Lui.

Dumnezeu ne învață să ne iubim semenii

Dumnezeu ne-a învățat, după propriul exemplu, să ne iubim între noi, să ne rugăm ca și ceilalți din jurul nostru să fie întru numele lui.

Cunoaște-ți adevăratul dușman

Sfânta Scriptură menționează că Satan este dușmanul nostru cel mai puternic. Și totuși trebuie să recunoaștem că în spatele celor pe care îi considerăm dușmani, Satan este pe ultimul loc.

Apostolul Pavel a înțeles acest concept mai mult decât ceilalți discipoli. La un moment dat, el i-a persecutat pe urmașii lui Iisus, punându-se pe el mai presus decât însuși Dumnezeu, pentru a câștiga încrederea oamenilor. El însuși a vrut ca oamenii să moară, iar el să stea și să-i privească cum mor. Pavel îi considera dușmani pe toți urmașii lui Iisus. Dar când Iisus i-a distras atenția lui Pavel în drum spre Damasc, ultima sa șansă de salvare în fața lui Iisus, el a realizat cât de mult greșise și a ascultat cuvântul lui Dumnezeu. A înțeles atunci că urmașii lui Iisus nu erau dușmanii lui, ci, așa cum I-a spus Iisus, însuși Satan era dușmanul lui cel mai de temut.

Apostolul Pavel s-a transformat, astfel, dintr-un dușman al lui Iisus într-un fiu al Lui și a descris această experiență în biserică.

Din învățăturile Apostolului Pavel

Este important să ne amintim că, la fel ca Pavel, fiecare dintre noi am fost, la un moment dat, dușman al lui Iisus. Și pentru că am simțit pe pielea noastră puterea lui Dumnezeu față de noi, de ce n-am acționa ca și Apostolul Pavel? De ce nu ne-am întoarce și noi cu fața către Dumnezeu, ascultând ceea ce ne îndeamnă?

E bine să ne ascultăm inima, pentru a fi siguri că nu lăsăm răul să își facă loc în ea. Cu căință și iubire față de Dumnezeu să Îi cerem iertare și îndurare și să căutăm, de asemenea, și iertarea celor cărora le-am făcut rău cu vorba sau cu fapta.

Este posibil să fie oameni care ne-au făcut rău nouă sau familiilor noastre la un moment dat. Dacă e așa, Dumnezeu ne îndeamnă să îi iertăm. E necesar să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute să îi vedem pe acești oameni prin ochii Lui. E bine să-L rugăm să ne sădească bunătatea în inimă. Uneori, e bine chiar să vorbim cu persoanele respective, să le spunem că le-am iertat, pentru ca relația dintre noi să se schimbe.

Dumnezeu se ruga pentru dușmanii Lui

Iisus avea dușmani… și ei L-au crucificat. Așa cum știm, El a ieșit învingător în final. Dar pentru că Dumnezeu a iubit lumea atât de mult încât l-a trimis pe Iisus să se sacrifice, Iisus nu a părăsit pământul fără a se ruga pentru cei responsabili de moartea Lui. Iisus, care ne-a învățat să iubim și să ne rugăm pentru dușmanii noștri, a demonstrat acest sentiment al iubirii până în ultima clipă: „Tată, iartă-i, că nu știu ce fac!” (Luca 23:34).

Unul dintre cele mai puternice îndemnuri ale lui Dumnezeu a fost să ne iubim dușmanii. Din instinct, noi tindem să acționăm violent sau să ne răzbunăm atunci când ceilalți ne fac rău, însă Iisus a îndemnat la îndurare și iertare…

Cum să ne rugăm pentru dușmani

Dumnezeul nostru este Cel care și-a dat viața pentru noi. Uneori, este greu să ne imaginăm că dușmanii noștri se întorc de la Diavol cu fața spre Dumnezeu, dar El ne înseamnă să ne rugăm pentru ei. Ceea ce ne pare nouă imposibil, Lui îi este posibil. Ce iubire mai mare poate exista decât aceea de a ne ruga pentru ceilalți să ajungă în Împărăția lui Dumnezeu?


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news

Articole recente