Indicele de satietate al alimentelor care te ajuta sa slabesti

117

Cunoscand indicele de satietate, este posibil să mănânci copios alimente „uşoare”, prin urmare să nu simţi foamea timp îndelungat după un dejun. Acesta este secretul unei slăbiri sigure, cu rezultate de durată.

Indicele de satietate

Metoda este foarte simplu de aplicat: este suficient faceţi alegerea corectă. Alimentele cu puţine calorii dar cu IS (indicele de satietate) crescut vă vor ajuta să suportaţi mai uşor ideea de regim, căci nu vă va mai fi foame pe parcursul dietei, nu veţi simţi nevoia să ronţăiţi între mese, veţi ceda mai greu ispitei de a consuma produsele care nu sunt compatibile cu silueta, de tipul dulciurilor.

În ce constituie indicele de satietate?

Indicele de satietate reflectă consistenţa unui aliment, puterea acestuia de săturare. Pentru a-l calcula, se merge şi pe numărul de calorii conţinute însă ceea ce contează cu adevărat este influenţa proteinelor, zaharurilor, grăsimilor şi fibrelor în procesul de astâmpărare a foamei. Valoarea IS variază de la 0 (apa sau ceaiul neîndulcit) la peste 500 (feluri de mâncare complicate, sucuri).

Bineînţeles, alimentele foarte bogate din punct de vedere energetic (laptele integral, untul, ciocolata, prăjiturile, produsele tip fast-food) au şi un IS foarte ridicat. Dar asta nu înseamnă neapărat că trebuie exduse definitiv din dietă. Produsele potrivite prezintă un raport IS/calorii mai mare de 1,5.

Câtul fracţiei între capacitatea lor de astâmpărare a foamei şi aportul energetic este deci relevant. Vi se pare prea complicat? Nu este deloc aşa!

Practic, cum trebuie procedat?

Dintr-o categorie de alimente, alegeţi-le pe cele cu IS mare. De exemplu, dacă vă este foame, un măr (IS 110) va fi mai „eficient” decât o felie de ananas proaspăt (28), dar o banană (190) ar putea constitui opţiunea justă. La fel, o porţie de 250 g de mazăre (210) va fi mai îndestulătoare pe termen lung faţă de o porţie de legume verzi fierte (110). Dacă însă le veţi însoţi pe cele din urmă cu o porţie de 180 g de orez integral fiert (+280), masa dumneavoastră va avea dintr-o dată un IS total satisfăcător, va conţine deopotrivă fibre, minerale şi vitamine, fără ca aportul caloric să fie prea mare.

Atitudinea justă

Aşa cum am mai spus, cele mai potrivite alimente sunt cele la care raportul IS/calorii este mai mare de 1,5. Nu uitaţi să păstraţi structura ideală a unei mese: o sursă de proteine animale (foarte săţioase) şi de glucide complexe (feculenţi, pâine, cereale). Mai multe fructe şi legume, câteva tipuri de brânzeturi şi alte lactate, dar mai puţine sosuri, mezeluri, produse de patiserie. Orientarea după IS vă va ajuta în plus să găsiţi idei privind asocierea inteligentă a alimentelor: ca garnitură la friptură, alegeţi mai degrabă un bol mic de fasole fiartă sau linte decât orez alb, de exemplu. Dacă adăugaţi două roşii ori dacă mâncaţi un măr la finele mesei veţi face să crească IS, şi asta fără să furnizaţi organismului prea multe calorii în plus.

Simt nevoia să mănânc încontinuu. Ce să fac?

Stresul, grijile familiale sau profesionale, plictiseala ne fac să simţim permanent dorinţa de a mânca. Nu cedaţi: de fiecare dată când sunteţi tentaţi să duceţi la gură un aliment (sau o băutură, alta decât apa) întrebaţi-vă dacă vă este realmente foame sau doar aveţi chef de un mic „răsfăţ”, dacă nu cumva această atitudine compensează ceva. Dacă balanţa înclină către varianta a doua de răspuns, încercaţi să găsiţi tăria de a vă învinge pofta şi beţi un pahar de apă cu puţină zeamă de lămâie sau un ceai neîndulcit…

Save

Articolul precedentCarne de pui cu sos verde
Articolul următorCarne de pui cu spanac si curmale

Articol realizat de:

Elena Yvette este una dintre cele mai pasionate blogerițe, îi place să abordeze diferite subiecte, cum ar fi ultimele tendințe în materie de modă, cele mai noi știri mondene și multe altele. Descoperiți și voi viziunea unui blogger de calitate!