Dieta fix la fix reprezintă un plan pentru pierderea în greutate, care se bazează pe consumul unor porții de mâncare bine determinate și un program strict la care se iau mesele.
Cuprins:
Cu dieta fix la fix poți slăbi 4,5 kg sau mai mult în decursul a două săptămâni, chiar și fără să faci neapărat exerciții fizice.
Dieta fix la fix se axează pe premisa că dacă vei consuma niște cantități mici din mâncărurile tale preferate, la fiecare trei ore, poți slăbi eficient. Principiul care definește această cură este că frecvența la care luăm mesele este deosebit de importantă, la fel și porționarea mâncării. Rata metabolică mare este ideală, deoarece face ca întreg corpul să ardă mai multe calorii.
Cum funcționează dieta fix la fix?
Urmând dieta fix la fix poți slăbi între 1,400 – 2,000 de calorii pe zi. Persoanele care cântăresc 90 de kg sau mai mult pot consuma gustări cu mai multe calorii între mese. Pe lângă luarea meselor la fiecare trei ore, specialiștii recomandă să mănânci în prima oră de când te-ai trezit și să nu mănânci nimic cu trei ore înainte de a merge la somn. Această cură este una echilibrată, asigurând necesarul de proteine, carbohidrați, fructe și legume. În dieta fix la fix fiecare porție este de mărimea unui pachet de cărți de joc sau a unei mingi de ping-pong. Porțiile mici mâncate frecvent îmbunătățesc mentabolismul, astfel că arderile au loc mai rapid pe parcursul zilei.
Când urmezi fix la fix trebuie să bei opt pahare de apă pe zi, cantitatea de cafeină nu este limitată, însă este necesar să bei câte două pahare de apă la fiecare ceașcă de cafea, pentru a evita deshidratarea. Alcoolul se poate consuma, însă rar. Ocazional, poți consuma și produse fast food sau înghețate ori procesate. Această dietă este menită să dureze 28 de zile, iar persoanele care vor să slăbească mai mult o pot urma ciclic.
Nu există alimente interzise în acest regim, dar specialiștii recomandă să alegi să consumi în special fructe, legume, carne, produse lactate și grăsimi sănătoase, care să însumeze pe zi circa 1,450 de calorii.
Exemplu de meniu pentru o zi din dieta fix la fix
Micul dejun, la ora 7:00: mere, nuci și iaurt.
Gustare, la ora 10:00: două căni de morcovi mărunțiți.
Prânzul, la ora 13:00: un platou de aperitive care să conțină: creveți, mango, roșii, ceapă și năut fiert.
Gustare, la ora 15:00: o banană.
Cina, la ora 18:00: pui Teriaky, căpșuni cu ciocolată.
Dieta fix la fix – avantaje și dezavantaje
Dieta fix la fix are atât avantaje, cât și dezavantaje, așa cum se întâmplă în cazul majorității curelor. Iată care sunt acestea!
Avantaje oferite de dieta fix la fix
Printre avantajele pe care le are dieta fix la fix se numără următoarele:
- Porționarea este de folos când vine vorba despre curele de slăbit.
- Persoanele care urmează dieta fix la fix simt că nu li se impun atât de multe restricții cum se întâmplă în cazul altor regimuri.
- Fiecare masă are în jur de 400 de calorii, ceea ce asigură în mod natural senzația de sațietate. Faptul că mesele se iau destul de des contribuie la scăderea apetitului. Mâncând puțin și des îți menții sațietatea și nu mai ai tendința să consumi orice și oricât.
- Iei în fiecare zi micul dejun, fapt care este totodată și un obicei sănătos. Prima masă a zilei te umple de energie, te ajută să te concentrezi mai mult și îți dă o stare de bine.
- În fiecare zi ai parte de un mic răsfăț culinar – acest lucru îți oferă o stare bună și face parte din orice dietă echilibrată.
- Dieta fix la fix implică și gustări.
- Această cură nu presupune costuri suplimentare, este accesibilă, întrucât alimentele se pot procura de la orice supermarket.
Dezavantaje pe care le are dieta fix la fix
Dezavantajele pe care le are dieta fix la fix nu se aplică în cazul tuturor persoanelor. Cu toate acestea, este important să le cunoști:
- Unele persoane pot considera dificilă dieta fix la fix, deoarece sunt de părere că porțiile sunt prea mici. Din cauză că nu respectă cura, ajung să ia în greutate în loc să slăbească.
- Dieta fix la fix implică schimbări ale stilului de viață, iar anumite persoane nu au timp să mănânce exact la orele indicate sau nu își pot lua după ele porțiile sau gustările. Din cauza serviciului, ajung să ia foarte târziu cina. De aceea, dieta fix la fix nu se potrivește cu un stil de viață care nu este flexibil.
- Există persoane cărora nu le este de fel foame prea des. Și acestora le este greu să urmeze dieta fix la fix, pentru că nu se pot forța să mănânce la fiecare trei ore, dacă pur și simplu nu au poftă.
- Dieta fix la fix nu presupune și efectuarea exercițiilor fizice, care sunt importante pentru sănătate și pierderea în greutate. Specialiștii recomandă practicarea exercițiilor fizice, spre a obține rezultate cu adevărat eficiente.
- În dieta fix la fix, răsfățul culinar conține 50 de calorii, ceea ce înseamnă cantitatea ideală pentru a îți satisface pofta de ceva dulce după cină. Cu toate acestea, nu este ceva practic dacă te afli, de exemplu, la o nuntă sau aniversare, unde primești o porție mai mare de tort și îți este greu să te abții.
- Dieta fix la fix încurajează luarea gustărilor de 100 de calorii, dar acestea pot proveni și din îndulcitori artificiali.
- Cu toate că poți lua gustările, între mesele principale este o distanță de șase ore, fapt pentru care dieta fix la fix nu este potrivită celor care obișnuiesc să mănânce din plictiseală, pe fondul tristeții, al furiei etc., deoarece problema acestora este de natură psihologică. În cazul lor, dieta fix la fix le-ar spori apetitul și ar ajunge să mănânce în exces, acest lucru ducând la luarea în greutate.
- În dieta fix la fix se numără caloriile, ceea ce nu reprezintă o metodă pe placul tuturor.
Dieta fix la fix – efecte pe termen scurt sau lung
Această cură pune accentul pe alegerea corectă a alimentelor și respectarea proporțiilor acestora. Pe termen scurt, dieta fix la fix duce la pierderea în greutate, dar pe termen lung, problema este sustenabilitatea. Dacă îți poți adapta programul și stilul de viață astfel încât să respecți orele de masă impuse de această cură, vei reuși să obții rezultatele dorite…
Este necesar să îți iei măsuri de precauție înainte de a începe această cură: discută cu medicul tău despre cum te poate ajuta dieta fix la fix, pe baza circumstanțelor proprii, de exemplu, dacă ți se potrivește pentru a pierde în greutate, dacă este necesar să iei multivitamine sau alte suplimente, cât timp ar trebui să o urmezi, să descoperi dacă există riscuri în ceea ce te privește.