În dieta raw vegan se consumă fructe, legume, semințe, cereale, plante medicinale, sucuri proaspete făcute în casă, uleiuri vegetale, semințe germinate.
Cuprins:
Raw vegan este termenul englezesc pentru „veganismul de tip crud” și presupune, în primul rând, excluderea din alimentație a ouălor, lactatelor și cărnii, iar mâncarea nu se gătește în proporție de 80% (fierbere sau prăjire).
Deși în România produsele necesare dietei raw vegan sunt mai scumpe decât în străinătate, este avantajos faptul că această alimentație este foarte sățioasă și se poate găti în cantități mari precum pâinea, biscuiții sau prăjitura ce rezistă mai mult timp.
Ce este dieta raw vegan?
Dieta raw vegan se bazează în principal pe consumul alimentelor neprocesate și negătite. Ideea este că acestea nu conțin aditivi și chimicale care dăunează sănătății. Există o mulțime de variații în dieta raw vegan în ceea ce privește gradul și modalitățile în care sunt gătite alimentele. Unele persoane care urmează dieta raw vegan sunt mai îngăduitoare și acceptă să introducă în alimentație o parte mare de alimente crude, însă incluzând, de asemenea, și o mulțime de mâncăruri gătite. Moderația este cheia. Se recomandă astfel circa 80% alimente crude și 20% alimente gătite.
De ce trebuie să urmăm dieta raw vegan?
Specialiștii spun că gătitul mâncării anulează 100% din enzime, aproape 50% din vitamine și minerale sunt distruse, iar grăsimea este deformată, ceea ce duce la dezvoltare multor boli, printre care se numără și cancerul. Dieta raw vegan se recomandă celor care suferă de astm, hipertensiune, ajută la detoxifierea organismului și întărește sistemul imunitar.
Este foarte important să înțelegeți cum funcționează această dietă înainte de a face primul pas. Consumând alimente crude, lipidele, glucidele și proteinele sunt introduce în organism alături de o cantitate mare de fibre. Iar organismul digeră greu fibrele, însă oferă sațietate pe termen mai lung decât mâncarea gătită.
Dieta raw vegan permite consumul de pâine fie gata cumpărată, fie preparată acasă:
– Boabele de grâu sau ovăz se lasă la germinat, se mărunțesc în blender cu apă și câteva legume, iar aluatul obținut se lasă la uscat timp de o noapte.
Pentru a începe această dietă:
– În primele două săptămâni se renunță complet la produsele de origine animală.
– În a treia săptămână se consumă zilnic o masă de tip raw vegan.
– A patra săptămână aduce două mese pe zi de tip raw vegan.
– În a cincea săptămână se renunță complet la prânzul fiert sau prăjit.
– Consumați puține calorii: morcovi, roșii, ardei, conopidă, vinete.
– Încercați să controlați porțiile care conțin alune, nuci, fructe deshidratate, arahide, avocado.
– Și, cel mai important, consumați mai puține calorii decât ardeți zilnic.
Schemă ajutătoare:
Mic dejun – vegetale neacide (Roșii, ceapă, usturoi, conopidă, broccoli, varză, ridichi). Se poate consuma o salată de legume cu verdeață alături de un suc făcut din aceste legume sau fructe precum banană și pepene.
Prânzul – constă în preparate energizante precum o lasagna vegetală, o supă raw vegan sau preparate cu germeni.
Gustarea – conține fructe sau legume, sau un desert axat pe suc de fructe proaspete.
Cina – înseamnă orice preparat raw vegan cum ar fi o brânză raw cu un ceai sau un desert.
Beneficii aduse de dieta raw vegan
- Alimentele din dieta raw vegan sunt alcaline, adică reduc nivelul acidității din organism.
- Dieta raw vegan îmbunătățește digestia și crește nivelul energiei.
- Majoritatea legumelor sunt alcaline în dieta raw vegan, adică pot menține pH-ul din organism la un nivel optim și previn acumularea acidului, aspect care este deosebit de important, mai ales când vine vorba despre cancer, pentru că celulele canceroase se dezvoltă în mediul acid.
- Dieta raw vegan contribuie la reducerea inflamației în organism, sprijină starea bună de sănătate.
- Alimentele din dieta raw vegan pot fi mult mai nutritive, deoarece prin gătire au alte efecte asupra digestiei și a felului în care se absorb diferiți nutrienți; în timp ce proprietățile unora se pot dezvolta prin gătire, alte vitamine și minerale sunt reduse prin acest proces. De aceea, dieta raw vegan este catalogată drept sănătoasă, întrucât aportul adus de alimentele negătite este considerat mai mare.
- Vitaminele solubile în apă, cum sunt B și C, sunt deseori sensibile la căldură și pot fi eliminate din fructe și legume atunci când sunt gătite. De exemplu, broccoli poate pierde până la 50% din vitamina C atunci când este fiert. Cea mai bună parte din dieta raw vegan este că alimentele negătite își mențin toate aceste proprietăți, permițându-le celor care o urmează să beneficieze cât mai mult de ele.
- Dieta raw vegan interzice multe mâncăruri nesănătoase precum grăsimile trans, zahărul rafinat și alimentele procesate, iar acesta este unul lucru bun, pentru că sunt asociate cu un număr mare de probleme ale sănătății, de la diabet, la afecțiuni ale inimii.
- Alimentele din dieta raw vegan au, de cele mai multe ori, un conținut redus de sodiu, ceea ce vine în sprijinul menținerii tensiunii arteriale sănătoase. Atunci când consumăm multă sare, aceasta poate duce la hipertensiune, care este responsabilă de 2/3 din atacurile de cord și bolile de inimă.
- Dieta raw vegan implică multe alimente bogate în fibre, care sunt vitale pentru sănătatea noastră. Acestea au rolul de a susține echilibrul, a calma constipația și a menține sațietatea pe parcursul zilei. Fibrele au o importanță deosebită și în scăderea inflamației și nivelului colesterolului, sprijină echilibrul la nivelul digestiv, previn bolile care afectează colonul și chiar inhibă formarea hemoroizilor. Cercetările arată că fibrele ajută și la prevenirea anumitor tipuri de cancer.
Dezavantajele pe care le are dieta raw vegan
- Unul dintre dezavantajele pe care le are dieta raw vegan este acela că prin sotare sau metoda stir-fry anumite alimente își pot spori nivelul nutrienților (așadar, în anumite situații nu sunt dăunătoare absolut toate metodele de gătire). Prin metoda stir-fry nivelul betacarotenului crește de până la 6,5 ori, iar licopenul din roșiile sotate în ulei de măsline crește cu 80%. Carnea din diverse tipuri de dietă raw vegan nu are nivelul antioxidanților la fel de ridicat precum al celor din carnea gătită și se pot găsi diverse bacterii sau virusuri care nu pot fi distruse decât prin gătirea la o anumită temperatură; de aceea, anumite alimente crude (în special diverse sortimente carne) nu pot fi consumate în siguranță, ceea ce creează un dezavantaj în acele tipuri de dietă raw vegan. Proteinele din ouă devin cu 180% mai ușor de digerat când sunt gătite.
- Alimentele din dieta raw vegan sunt, de regulă, cu un conținut mic de vitamina D, fier, acizi grași Omega-3 și calciu, iar din unele lipsesc proteinele și vitamina B12. Acest lucru ar putea avea un impact serios pe termen lung, din cauza faptului că o astfel de cură poate duce la o masă osoasă fragilă, precum și la apariția riscului de a dezvolta diferite afecțiuni; poate apărea și predispoziția riscului de a avea fracturi sau osteoporoză.
- Dieta raw vegan poate fi greu de urmat de către persoanele care au probleme digestive. Cu toate că fibrele sunt benefice, în special pentru sănătatea intestinelor, acestea se digeră mai greu. Mai ales când tractul intestinal este deja inflamat sau iritat, legumele și fructele crude ar putea acționa ca sarea pe rană asupra stomacului. Anumite legume, cu precădere varza kale,m broccoli-ul și varza, pot provoca efecte secundare neplăcute și în cantități mari, precum balonarea și flatulența. Se recomandă gătirea la abur a acestora, pentru a le face mai ușor de digerat, în același timp menținându-și fibrele…
De reținut!
Dieta raw vegan pune sănătatea în pericol dacă este urmată pe o perioadă lungă, deoarece creează carențe nutriționale și nu se recomandă copiilor și femeilor însărcinate.