Căpșunile sunt fructele plantei Fragaria, care face parte din familia trandafirului. Căpșunile sunt fructe care se cultivă în zonele temperate ale acestei planete.
Căpșuna are formă de inimă și este considerată a fi simbolul fertilităţii, belșugului, senzualităţii și perfecţiunii. În Antichitatea romană căpșunile erau simbolul iubirii. Romanii considerau că aceste fructe sunt preferatele lui Venus, zeiţa dragostei. Căpșunile sunt elogiate și în tradiţia creștină, ele fiind considerate simboluri ale purităţii, modestiei, virtuţii și bunătăţii. Există icoane ale Fecioarei Maria pe care sunt pictate căpșuni. Tribul de amerindieni Cherokee ne-a lăsat o legendă frumoasă în care fructele și florile de căpșuni au adus dragostea, iubirea, iertarea și împăcarea între un bărbat și o femeie.
În Europa au fost cultivate în secolul al XIII-lea. În limba engleză, cuvântul „căpșună” se traduce „strawberry”. Acest cuvânt provine de la „streoberie”, care este un termen străvechi anglo-saxon. Fragaria xananassa este specia de căpșuni cea mai cunocută, pe care o cultivăm în grădină. Căpșunile au apărut prin încrucișarea unui soi din America de Sud (Chile) cu un soi din America de Nord. Anumite specii de căpșună au fost cultivate pentru prima dată în anul 1740 în regiunea Brittany, din Franţa. Se cunosc peste 20 de soiuri, care au foarte mulţi hibrizi. Căpșunilor le plac solurile fertile. Fructul Fragariei este cărnos, dulce, foarte parfumat și are culoarea roșie. Căpșunile sunt niște fructe foarte bogate în zaharuri și în vitamine, sunt tonice și extrem de gustoase.
Căpșunile se plantează primăvara, la sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie. Terenul destinat plantării căpșunilor trebuie să fie afânat, fertil și fără exces de apă. Căpșunile nu rodesc în anul în care au fost plantate, ci în anul următor. O cultură de căpșuni trebuie replantată după trei sau patru ani. Fertilizarea terenului se face cu îngrășământ natural, și anume gunoi de grajd. Cel mai bun gunoi de grajd este cel de la vaci.
Compoziţia căpșunilor
Căpșunile sunt compuse în procent de 90% din apă, 5% zahăr și 5% flavonoide, calciu, fosfor, zinc, o parte din complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9 (acid folic)), C, E, PP, K, săruri minerale, polifenoli, luteină, zeaxantină, acid elagic, protide, tanin, substanţe uleioase, beta-caroten, brom, sodiu, magneziu, fier, iod, potasiu, fluor, mangan, acid salicilic, cupru, siliciu, calciu, evercitrină, siliciu, carbohidraţi, fibre aliminentare, fructoză, amidon, glucoză, folaţi, fitosteroli, triptofan, acid glutamic, acid aspartamic, fenilalanină.
Proprietățile terapeutice ale căpșunilor
Căpșunile, ca fiecare fruct, au proprietăţi vindecătoare, terapeutice. Aceste proprietăţi sunt:
- Remineralizante;
- Simulează imunitatea;
- De detoxificare;
- Stimulează funcţiile hepatice;
- Sunt reglatoare ale tensiunii;
- Scad colesterolul;
- Nu îngrașă, pentru că au foarte puţine calorii;
- Sunt diuretice;
- Au efect depurativ;
- Au indice glicemic mic;
- Menţin elasticitatea vaselor de sânge;
- Contribuie la buna funcţionare a inimii;
- Normalizează circulaţia sangvină;
- Previn osteoporoza;
- Reglează anemia;
- Ajută la buna funcţionare a sistemului nervos;
- Astenie;
- Insomnie;
- Antiinflamatoare;
- Antioxidante;
- Inflamaţia cronică este redusă;
- Artrită;
- Astm;
- Ateroscleroză;
- Menţin sănătatea vederii;
- Previn cataracta;
- Îmbunătăţesc retina și corneea;
- Protejează de radiaţiile solare;
- Previn cancerul;
- Produc colagen;
- Păstrează elasticitatea pielii;
- Întârzie apariţia ridurilor;
- Reduc cantitatea de lipide din sânge;
- Reduc lipoproteinele LDL (colesterolul „rău”);
- Măresc numărul de fibre;
- Acidul folic din căpșuni ajută la dezvoltarea craniului și a măduvei spinării la făt;
- Combat halena (respirația urât mirositoare);
- Combat guta;
- Au rol contra melancoliei;
- Sunt benefice în caz de febră;
- Ajută contra amețelilor;
- Ajută în combaterea bolilor sângelui;
- Sunt benefice în caz de leșin;
- Sprijină lupta contra infecţiilor gâtului.
Soiuri de căpșuni
Există trei categorii de soiuri de căpșun. Aceste categorii sunt:
- Soiuri neremontante, care fructifică în perioada mai-iunie.
- Soiuri semiremontante, care fructifică atât primăvara, cât și toamna.
- Soiuri remontante, care fructifică și primăvara și toamna, în cantităţi aproximativ egale.
Principalele soiuri de căpșuni care se cultivă la noi în ţară sunt:
- Gorella;
- Pocahontas;
- Red Gauntlet;
- Regina;
- Senga Sengana
- Elsanta;
- Vibrant;
- Honeoye;
- Elegance;
- Matis;
- Pegasus;
- Florence;
- Albion.
- Soiul de căpșuni Gorella a început să se comercializeze în Olanda, în anul 1960. Căpșunile din acest soi se culeg în prima parte a lunii iunie.
- Soiul de căpșuni Pocahontas a început să se comercializeze în anul 1950, în Statele Unite ale Americii. Se spune despre acest soi că producţia sa este mai mare decât la soiul Gorella.
- Soiul de căpșuni Red Gauntlet a început să fie comercializat în anul 1957, în Anglia, acesta fiind un soi de origine engleză. Este un soi foarte productiv.
- Soiul de căpșuni Regina a început să se comercializeze în anul 1951, în Germania. Acest soi are o aromă puternică.
- Soiul de căpșuni Senga Sengana a început să fie comercializat în anul 1962, în Germania. Este mai sensibil la boli, cum este, de exemplu, putregaiul cenușiu. Are o aromă puternică.
- Un alt soi olandez de căpșuni este și soiul Elsanta. Căpșunile acestui soi se coc în iunie și au o aromă puternică și un miros pătrunzător.
- Căpșunile din soiul Vibrant se coc în mai, iar fructele sunt de mărime mare.
- Căpșunile din soiul Honeoye se coc la sfârșitul lunii mai. Acest soi este originar din SUA. Este un soi rezistent la putregaiul cenușiu.
- Căpșunile din soiul Elegance se coc la începutul lunii iunie și sunt foarte mari.
- Soiul Matis este originar din Franţa, iar fructele sunt mari și se coc la mijlocul lunii iunie.
- Soiul Pegasus este originar din Marea Britanie. Acest soi de căpșuni produce fructe mari, care se coc între mijlocul lunii iunie și sfârșitul lunii iulie.
- Căpșunile din soiul Florence sunt mari și se coc la mijlocul lunii iulie.
- Fructele de căpșuni din soiul Albion sunt de dimensiuni mari și rodesc din mai până în octombrie.
- Soiul românesc de căpșuni Premial face fructe mijlocii spre mari și se coc foarte devreme…
În lume se organizează multe festivaluri dedicate căpșunii. Un astfel de exemplu sunt cele câteva zeci de orașe din Statele Unite ale Americii care, în fiecare primăvară, organizează Festivalul Căpșunilor. Un astfel de festival există și în România. Festivalul din România se numește „Sărbătoarea căpșunilor”, iar prima ediţie a fost organizată în județul Gorj, în localitatea Polovragi.