Home Diete de slabitNUTRITIE Meniu pentru controlarea furiei

Meniu pentru controlarea furiei

autor Andreea Monica
Data publicării: Data actualizării: 1,3K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2013/08/Meniu-pentru-controlarea-furiei.jpg

Te trezesti ca tipi la copilul tau pentru ca se pregateste prea incet pentru scoala? Sau poate iti pierzi rabdarea cu un coleg de munca in timpul pranzului sau incepi sa tipi la sotul tau in timpul cinei? Crezi sau nu, consumul unor anumite alimente in anumite momente ale zilei te poate ajuta sa iti mentii o dispozitie mai buna.

Multe dintre noi ne-am napustit asupra unei cutii de inghetata dupa o despartire si ne-am simtit mai bine in timp ce am mancat-o. Dar totul e temporar. Acum vorbim despre alimente care au un impact real asupra corpului tau. Unele alimente te pot mentine alerta, in timp ce altele te pot calma. Alimentele potrivite echilibreaza glicemia, presiunea sanguina si chiar neurotransmitatorii care transmit semnale creierului.

A fost alcatuita o lista cu alimente potrivite pentru fiecare moment al zilei. Astfel, poti manca ceva potrivit pentru a te calma. Nu e nevoie sa mananci toate produsele de pe lista in fiecare zi.

Mic dejun: kiwi

Daca te enervezi dimineata, inseamna ca te confrunti cu stresul continuu. Vitamina C este unul dintre cei mai puternici antioxidanti. Corpul nostru nu poate produce aceasta vitamina, asa ca avem nevoie sa o obtinem de undeva. 50 grame de kiwi iti dau aportul necesar de vitamina C. Contin numai 110 calorii, asa ca se pot asocia cu un iaurt cu putine grasimi si cu o lingura de nuci. Lumina si caldura consuma multa vitamina C, asa ca se recomanda sa tai kiwi-ul proaspat chiar inainte de a-l consuma.

Gustarea dupa micul dejun: seminte de dovleac

Adultii cred ca aceste gustari sunt numai pentru copii, dar multi dintre noi incepem sa ne imbufnam chiar dupa micul dejun. Pe la orele 10-11, corpul ne cere nutrienti pentru a ne mentie echilibrati pana la pranz. E bine sa tii semintele de dovleac la indemana, pentru ca sunt pline de magneziu care te ajuta sa mentii presiunea sangelui normala. Nu contin nici mult zahar.

Imparte-le in portii de 50 grame (169 calorii, 162 mg magneziu ). Le poti manca pur si simplu, le poti amesteca cu alte feluri de seminte sau le poti pune in briose. Daca nu le consumi ca atare, le poti rasni si le poti amesteca cu alte ierburi. Poti presara aceasta combinatie pe carne de pui sau peste.

Reteta de briose de banana si ciocolata cu seminte de dovleac

Ingrediente:
–    160 grame de faina de grau integrala
–    65 grame de faina obisnuita
–    150 grame de zahar brun
–    2 linguri de aluat uscat
–    1 lingura plus o lingurita de pudra de cacao
–    ¼ lingurite sare
–    80 grame de fulgi de ciocolata
–    190 grame de iaurt organic de vanilie fara grasimi
–    1 ou (de preferat imbunatatit cu Omega-3 )
–    1 lingurita de extarct pur de vanilie
–    2 linguri de ulei vegetal
–    80 ml de lapte de soia sau de lapte cu 1% grasime
–    35 grame de seminte crude de dovleac

Indicatii
Preincalzeste cuptorul la 180 de grade. Pune hartie de copt intr-o forma de 12 briose. Unge-o cu ulei si lasa-o deoparte.
Masoara cantitatile de faina. Pune-le intr-un bol cu zaharul brun, drojdia, cacaua, praf de copt, sare si fulgi de ciocolata. Amesteca-le bine.
Amesteca iaurtul, bananele, oul, extractul de vanilie, uleiul si laptele intr-un vas separat. Pune mixul cu banane peste mixul uscat si amesteca bine.
Umple formele de briose ¾. Presara pe deaspura semintele de dovleac si pune-le la cuptor 20 minute sau pana cand varfurile brioselor par uscate.

Pranz: orz
Pe la pranz intotdeauna avem o cadere ca rezultat al glicemiei scazute. Asa ca trebuie sa mananci ceva care sa te ajute sa-ti echilibrezi nivelul glicemiei. Orzul este o cereala integrala cu un efect uimitor asupra glicemiei si te mentine energica pana la ora cinei. Inlocuieste cu succes pastele si orezul.

Dureaza cam 40 minute sa se gateasca. Este bun pentru micul dejun, mai ales cu putina scortisoara si nuci. La pranz, orzul se poate manca cu un ou prajit si cu sos sriracha. Daca mananci orz de cateva ori pe saptamana, vei avea o dispozitie mai buna.

Gustare de dupa-amiaza: arahide si pop-corn
In jur de ora 15:00, nivelul nostru de energie incepe din nou sa scada si asta nu e deloc bine, mai ales daca ai vreo sedinta sau daca trebuie sa te duci sa iei copiii de la scoala. Ai nevoie de o gustare care sa creasca nivelul serotoninei.

De aceea, se recomanda sa consumi 30 grame de arahide si 50 grame de popcorn. Arahidele sunt o buna sursa de vitamina B (acid folic). Lipsa acidului folic din dieta ta duce la o productie insuficienta de serotonina. Arahidele (prajite si fara sare) sunt o buna sursa de acid folic si carbohidratii din pop-corn iti fac creierul fericit.

Combinatia de arahide si pop-corn este usor de facut si nu contine mai mult de 197 calorii si peste 3 grame de fibre. Cu aceasta gustare te vei simti satula pana la cina. Daca esti alergica la arahide sau nu iti plac, poti manca 30 grame de ciocolata neagra cu cel putin 70 % cacao.

Cina: ardei iuti
Uneori rezistam in timpul zilei fara sa ne pierdem cumpatul, dar spre seara se cam aduna toate: copiii, plata facturilor… toate ne pot face sa ne enervam.
De aceea, se recomanda sa mananci niste ardei iuti la finalul zilei.

Ceea ce face ca ardeii iuti sa fie iuti este capsaicina. Cand mananci ardei iuti, corpul tau incepe sa produca endorfine ca raspuns la iuteala. Un nivel ridicat de endorfine la finalul zilei ne face sa avem o buna dispozitie inainte de culcare…

Poti folosi ardeiul iute in diverse preparate: supe, mancaruri, la tigaie, ardei umpluti. Gatindu-i, nu reduci cantitatea de capsaicina, dar ii poti manca mai usor.

Save

Abonează-te pe:Yve.ro news