Greu de crezut, dar iată că lămâia are proprietățile unei baterii! Experimentul care a fost făcut cu ajutorul acesteia va reuși să te lămurească în această privință și îți vei da seama cum acest citric poate substitui un conductor.
Iată ce ai de făcut: fă rost de un cui zincat și introdu-l într-o lămâie alături de o monedă care să fie făcută din cupru. Dacă ai la îndemână și un voltmetru, ceea ce este mai mult decât indicat, vei putea observa tensiunea care se creează în această „baterie”. În acest circuit, moneda din cupru este capătul care de obicei este indicat cu „+”, iar cuiul zincat cel care este indicat cu „-” la o baterie obișnuită.
Pentru a vedea că această „baterie” funcționează, leagă un LED simplu la aceasta și vei putea observa că acesta va începe să funcționeze, iar în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, va trebui să mai adaugi o astfel de „baterie”.
Curentul electric nu este generat cu ajutorul lămâii, ci sucul acesteia este cel care are rolul unui electrolit, fiind foarte bogat în acid citric. Prin conectarea cuiului zincat la acidul citric al lămâii, acesta se oxidează, iar electroliții lui ajung să intre în firul de cupru…
Cheia care asigură generarea electricității este acidul citric care intră în contact cu cele două metale din care sunt confecționate cuiul zincat și moneda; n-ai fi crezut asta, nu-i așa?