Inainte de a lua decizia de a va forma o familie, trebuie sa luati in considerare varsta. Daca la barbati fertilitatea scade dupa varsta de 40 de ani, la femei aceasta apare mult mai devreme, in jurul varstei de 30 de ani.
Stim foarte bine ca fertilitatea atinge nivelul maxim la varsta cuprinsa intre 20 si de 30 de ani.
Fertilitatea, afectata sau nu de inaintarea in varsta?
Cu inaintarea in varsta, femeii ii scade nivelul de fertilitate, chiar incepand cu varsta de 30 de ani si mult mai grav la varsta de peste 35 de ani.
Bineinteles ca sunt femei care vor putea da nastere unor copii absolut sanatosi si dupa varsta de 35 de ani, insa asta nu inseamna ca riscurile sunt excluse. La o femeie insarcinata cu varsta de peste 35 de ani, va aparea riscul de avort spontan.
Insa variantele de fertilizare nu sunt inaccesibile. S-a constatat ca din ce in ce mai multe femei opteaza pentru fertilizarea in vitro. Acest aspect evidentiaza atat lucruri pozitive, cat si lucruri negative. Constatam, asadar, ca femeile isi doresc copii chiar si la varste mai inaintate, dar pe de cealalta parte observam ca infertilitatea se instaleaza dupa varsta de 35 de ani. Studiile arata ca femeile care depasesc varsta de 40 de ani au sanse foarte mici de succes in ceea ce priveste fertilizarea in vitro.
Clinic, medicii recomanda ca femeile sa ramana insarcinate inainte de 35 de ani, pentru ca sarcina sa fie una usoara.
Un aspect demn de luat in calcul este reprezentat de faptul ca, dupa varsta de 35 de ani, posibilitatile de a face gemeni non-identici sunt mult mai crescute, deoarece corpul va produce mai multi foliculostimulanti după cum menționează health.mit.edu.
Va dura mai mult sa concepeti daca inaintati in varsta
Perioada ideala de a face copii este la varsta de 20 si pana in 24 de ani a femeii, nicidecum dupa 30 de ani.
In mod normal, sarcina apare intr-un an, in cazul in care cuplul nu apeleaza la contraceptie, iar partenerii intretin relatii sexuale neprotejate in perioada fertila a lunii.
De ce fertilitatea scade atat de rapid?
Infertilitatea este cauzata in mod special de problemele de ovulatie si blocajele trompelor uterine, care apar in urma unei infectii mai grave.
Problemele in cazul ovulatiei vor aparea odata cu inaintarea in varsta, fiindca ovulele care vor putea fi fecundate vor fi tot mai putine, pe langa faptul ca menstruatia va scadea in frecventa, ceea ce inseamna ca ovulatia va fi si mai neregulata…
Femeile trebuie sa ofere o atentie deosebita infectiilor cu care se confrunta, intrucat acestea pot duce la blocarea trompelor uterine, la boli inflamatorii pelvine, respectiv la infertilitate.
Citește și: Cum scăpați de nevralgii