Ciuperci la cuptor: retea de ciuperci la cuptor cu piept de pui

Share

Ciupercile la cuptor reprezintă o alternativă ideală de preparare a unui fel principal sau a unui aperitiv, reprezentând, totodată, una dintre modalitățile cele mai sănătoase de gătire a ciupercilor (pe lângă varianta grătarului).

Ciuperci la cuptor

Ciupercile la cuptor se pot realiza fie pe baza unei rețete de ciuperci umplute, fie putem realiza ciuperci la cuptor cu ingrediente variate, rezultând, astfel, un fel de bază pentru masa de prânz sau pentru cină.

Ciupercile la cuptor sunt un adevărat deliciu culinar consistent și, în același timp, având o savoare inconfundabilă. De asemenea, ciupercile la cuptor reprezintă o rețetă ce se prepară rapid, având un grad de dificultate scăzut.

În rândurile următoare, vă propunem două rețete de ciuperci la cuptor cu care veți surprinde în mod plăcut persoanele adunate în jurul mesei.

Rețetă de ciuperci la cuptor cu cartofi

Ciupercile la cuptor cu cartofi reprezintă un fel principal de mâncare, fiind destinat a fi consumat în perioadele de post ale anului, și nu numai. Pentru a face patru porții de ciuperci la cuptor cu cartofi vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 200 g ciuperci
  • 1500 g cartofi
  • 250 ml apă
  • 130 ml ulei de măsline
  • 3 cepe de dimensiuni medii
  • un vârf de cuțit de piper
  • sare după gust
  • unt (pentru uns tava)

Pentru a prepara ciuperci la cuptor cu cartofi trebuie să ținem cont de următorii pași:

  • Pentru început, toate legumele se curăță și se spală bine. După ce acest procedeu este gata, vom trece la tocarea legumelor, după cum urmează: cartofii se vor tăia felii (pentru ca aceștia să se pătrundă bine), ceapa se va tăia solzișori sau rondele, iar ciupercile se vor felia, de asemenea.
  • Într-o tavă de dimensiuni mai mari, pe care am uns-o cu unt în prealabil, vom așeza legumele în straturi, după cum urmează: primul strat va fi cel de ciuperci, următorul, de ceapă, iar la final se adaugă cartoful feliat. Peste acestea vom pune sare și piper. Urmează adăugarea cantității de ulei, respectiv de apă.
  • După ce legumele sunt condimentate, le introducem la cuptor la o temperatură de 170℃ pentru 15 minute, inițial.
  • După ce s-au scurs cele 15 minute, vom scoate tava pentru a amesteca toate legumele, urmând a le băga din nou la cuptor pentru același interval de timp.
  • După ce trece și următoarea perioadă, ciupercile la cuptor cu cartofi sunt gata. Se scot din tavă și se servesc ca atare. Ciupercile la cuptor cu cartofi pot fi folosite cu succes și pe post de garnitură pentru friptură sau pot fi consumate în paralel cu o salată de legume, ca fel principal.

Vă dorim poftă bună!

Rețetă de ciuperci la cuptor cu piept de pui

Ciupercile la cuptor cu piept de pui sunt ideale pentru a fi servite la o masă în familie, fiind foarte ușor de preparat și având un gust absolut savuros. Pentru a prepara șase porții de ciuperci la cuptor cu piept de pui vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 300 g ciuperci
  • 500 g piept de pui
  • 200 g cașcaval
  • 3 cepe de dimensiuni medii
  • 350 g smântână, cu un conținut de grăsime de 20%
  • 50 g făină
  • 50 ml ulei
  • sare
  • piper
  • unt (pentru uns tava)

Modul de preparare a acestei rețete de ciuperci la cuptor cu piept de pui este următorul:

  • Primul pas este cel de spălare a pieptului de pui și de punere a acestuia la fiert pentru circa 15-20 de minute. După fierbere, acesta se va scoate din apă și se va lăsa la răcit.
  • Între timp, ne vom ocupa de legume. Astfel, ceapa și ciupercile vor fi curățate și, ulterior, spălate bine, după care se vor mărunți: ciupercile se vor tăia în stilul grosier, iar ceapa se va toca în cubulețe mici.
  • Între timp, carnea s-a răcorit, astfel încât se poate lucra cu ea. Așadar, o vom toca în cuburi de dimensiuni medii.
  • Într-o tigaie vom adăuga cantitatea de ulei, pe care îl lăsăm la încins. După ce acesta s-a încălzit suficient de mult, vom adăuga ceapa, amestecând constant pentru ca aceasta să nu capete o culoare rumenă.
  • Peste ceapă vom adăuga ciupercile, lăsând pe foc circa 15 minute, după care se adaugă și pieptul de pui.
  • Spre final, vom adăuga, după gust, sare și piper, după care vom lua tigaia de pe foc.
  • Separat, într-o altă tigaie, vom adăuga făina, peste care vom pune cantitatea de smântână, amestecând bine pentru a nu se forma cocoloașe. Întreaga compoziție se va condimenta cu sare și piper după gust, după care se va lua de pe foc.
  • Peste sosul pe bază de smântână și făină vom adăuga amestecul cu ciuperci și piept de pui, amestecând bine până ce se încorporează perfect toate ingredientele.
  • Într-o tavă, pe care am uns-o cu unt în prealabil, vom așeza întregul amestec obținut, nivelând cu ajutorul unei spatule. Peste întreaga compoziție vom presăra, uniform și din abundență, cașcaval ras.
  • Tava se va introduce la cuptor la o temperatură de 170℃ pentru maximum jumătate de oră.
  • După ce totul a copt bine, tava se scoate din cuptor, se porționează și se servește caldă, pentru a simți foarte bine toate aromele combinate.

Ciupercile la cuptor cu piept de pui sunt gata. Suntem siguri că acest fel de mâncare va face senzație printre cei adunați în jurul mesei.  Vă dorim poftă bună!

  • Ca un sfat, pentru a evita porționarea ciupercilor la cuptor cu piept de pui, acestea se pot coace în ulcele, dacă le aveți la dispoziție. Nu doar că vor avea un aspect deosebit atunci când vor fi așezate la masă, ci se vor coace mult mai bine, aromele îmbinându-se mult mai armonios decât într-o tavă obișnuită…

Sperăm că rețetele de ciuperci la cuptor v-au făcut cu ochiul și că le veți încerca fără să stați prea mult pe gânduri. Cu siguranță veți repeta rețetele de ciuperci la cuptor, datorită faptului că gustul acestora este absolut minunat!


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news