HomeRetete de Craciun Prăjituri de Crăciun deosebite și sofisticate

Prăjituri de Crăciun deosebite și sofisticate

autor Elena Yvette
Data publicării: Data actualizării: 2,4K views
https://yve.ro/wp-content/uploads/2018/12/Prajituri-de-Craciun.jpeg

Prăjituri de Crăciun sub diferite forme de rețete sofisticate și deosebite ca să vă impresionați familia și invitații.

S-au scris cărți întregi de bucate cu prăjituri de Crăciun și iată că de la an la an apare câte o rețetă nouă de desert pe care ne dorim să o încercăm în perioada sărbătorilor de iarnă. Dulciurile sunt ideale în această perioadă, mai ales că pretutindeni dăinuie atmosfera de sărbătoare, dar și efervescența cu care așteptăm zilele de Crăciun, cadourile și revederile cu cei dragi. În acest articol veți găsi mai multe idei de prăjituri de Crăciun pe care să le încercați cât de repede.

Prăjituri de Crăciun de post

Potrivite mai mult pentru perioada de dinaintea Crăciunului, cât încă este post, aceste prăjituri de Crăciun au o aromă deosebită care merge de minune cu vinul fiert, cu mireasma de portocale și nuci și cu tot ceea ce este caracteristic acestei perioade din an. Iată câteva idei de prăjituri de Crăciun ale căror rețete sunt de post și merită încercate:

  • Turte cu julfă – povestea acestui desert este una impresionantă, mai ales că s-a păstrat în timp. Prepararea turtelor cu julfă a devenit o tradiție premergătoare sărbătorilor de iarnă, așa că trebuie neapărat să încercați să le preparați. Pentru prepararea turtelor cu julfă se folsește un aluat simplu, de pâine. În acesta nu trebuie să adăugați lapte sau ouă, astfel încât textura acestuia să nu fie deloc pufoasă. Aluatul se împarte în porții din care se vor realiza turtele. Acestea să lasă pentru puțin timp la uscat, într-un loc cald, apoi se coc, fără a folosi ulei sau alte adaosuri. După coacere, turtele se însiropează cu apă călduță, zahăr și miere, iar apoi se presară cu semințe de cânepă și miez de nucă mărunțit. Turtele se adaugă una câte una, până când se obține o prăjitură cu mai multe foi. Este indicat ca acestea să se lase la însiropat peste noapte sau măcar pentru câteva ore, astfel încât să nu fie tari în momentul servirii.
  • Prăjitură cu bulion – de asemenea, o rețetă veche, de post, care face parte din categoria unor prăjituri de Crăciun cu tradiție. Pentru a prepara această prăjitură se folosesc circa 250 de mililitri de bulion sau suc de roșii. Această cantitate se amestecă cu zahăr, o linguriță de amoniac și zeamă de lămâie, iar apoi se adaugă făină cât cuprinde. Din aluatul obținut se vor forma foile pentru prăjitură. După coacere, foile pot fi umplute cu gem sau cu o cremă de post care vă place. De asemenea, se pot adăuga migdale, miez de nucă sau prune uscate. Dacă aveți o glazură de post, prăjitura poate fi servită glazurată.
  • Negresă – face parte din categoria „prăjituri de Crăciun nemuritoare”, simplu de făcut și tare gustoasă. Rețeta de post poate fi făcută în Ajun, pentru aceasta având nevoie de foarte puține ingrediente. Coca se obține din făină, zahăr, apă, cacao, puțin ulei și un praf de sare. Acestea se amestecă bine până când obținem o cremă bine legată, ușor aerată. Aceasta se coace pentru circa jumătate de oră, iar când se scoate din cuptor poate fi decorată cu zahăr pudră. Dacă doriți, în compoziție se pot adăuga nuci, semințe, alune și altele asemenea.

Prăjituri de Crăciun tradiționale

Odată încheiat postul, sărbătorim Nașterea Domnului și, deci, putem prepara cele mai delicioase rețete de prăjituri de Crăciun fără a ne face griji cu privire la ingredientele de origine animală. Așadar, iată câteva idei de prăjituri care merită servite la masa de Crăciun alături de cei dragi. Dacă aveți musafiri, cu atât mai bine! Îi veți impresiona cu gustul, textura și aspectul deserturilor pregătite chiar de voi:

  • Prăjitură cu cafea – este o rețetă ideală de prăjituri de Crăciun, mai ales că merge de minune alături de un ceai fierbinte de plante sau de un pahar cu vin fiert și scorțișoară. Această prăjitură se prepară rapid, folosind un blat și o cremă care se asamblează asemenea unui tort. Blatul se obține ușor din ouă, făină și esențe, iar pentru cremă avem nevoie de unt, lapte, cafea instant, ouă și zahăr pudră. Blatul se coace pentru maximum 25 de minute și se însiropează cu cafea. Acesta trebuie să fie suficient de pufos, astfel încât crema să adere foarte bine și să se încorporeze corect. Prăjitura poate fi decorată cu fulgi de ciocolată, nuci, migdale sau scorțișoară. Este indicat ca aceasta să se lase la rece peste noapte sau măcar pentru trei-patru ore înainte de a fi servită.
  • Nuci umplute – o rețetă veche și foarte populară care ne amintește de copilărie și de formele pentru nuci ale bunicilor noștri. Ei bine, nucile umplute sunt printre cele mai îndrăgite prăjituri de Crăciun, așa că este neapărat nevoie să le încercați anul acesta. Pentru aluat avem nevoie de unt, zahăr, făină, ouă și un praf de sare, iar pentru umplutură, de lapte, esențe de rom sau vanilie, cacao, unt și, după preferințe, miez de nucă mărunțit sau fulgi de ciocolată. Nucile se coc în jumătăți puse în formă, la foc mediu, apoi se umplu și se asamblează două câte două.
  • Amandine – sunt niște prăjituri de Crăciun foarte iubite, mai ales pentru gustul lor deosebit și aspectul foarte plăcut. Pentru a obține amandinele perfecte avem nevoie de un blat pufos, o cremă consistentă și un sirop de zahăr ars foarte aromat. Pentru blat vom folosi ouă, cacao, făină, praf de copt, apă, puțin ulei, sare și zahăr; pentru cremă avem nevoie de gălbenușuri, unt, zahăr și arome, iar pentru sirop vom folosi apă, zahăr, praf de ciocolată și esență de rom. Odată preparate acestea, putem asambla prăjitura. Aceasta poate fi tăiată în porții, apoi băgată la frigider pentru câteva ore, astfel încât siropul să pătrundă foarte bine în blat.
  • Prăjitura Tosca – este și aceasta foarte bine cunoscută când vine vorba de prăjituri de Crăciun. Pentru prepararea blatului vom folosi albușuri, zahăr, nucă de cocos, praf de copt, sare și zahăr, iar pentru cremă, gălbenușuri, unt, lapte, zahăr și vanilie. Înainte de a adăuga crema blatul trebuie ținut câteva ore la rece, astfel încât aceasta să nu pătrundă în el, ci să rămână deasupra, consistentă. În compoziție se mai poate adăuga mac sau miez de nucă…

Sperăm că v-au plăcut aceste prăjituri de Crăciun!

Abonează-te pe:Yve.ro news
Loading RSS Feed