5 semne ale cancerului la san pe care nu trebuie sa le ignori

Share

Societatea Americană de Cancer estimează că, în SUA, sunt diagnosticate anual aproximativ 246.660 de cazuri noi de cancer invaziv. Evident, numărul acestora din întreaga lume este și mai ridicat.

Conform specialiștilor, cancerul de sân este unul dintre cel mai des întâlnite tipuri prezente la femei.

Cancerul de sân poate fi tratat însă mai ușor atunci când afecțiunea este identificată la timp, în stadii incipiente, când încă poate fi vindecată sau ținută mult mai bine sub controlul medicilor. Așadar, orice femeie trebuie să acorde o atenție sporită oricăror semne care ar putea indica acest tip de cancer.

De multe ori, organismul ne avertizează că ceva este în neregulă, iar dacă suntem atente, putem acționa încă de la început, cu ajutorul medicilor specialiști.

Iată cinci semne pe care nu trebuie să le treci cu vederea, chiar dacă unele ți se vor părea nesemnificative:

  1. Oboseala

Cancerul de sân poate fi semnalat și printr-o oboseală care se resminte în ciuda faptului că femeia în cauză a dormit suficiente ore. Oboseala pronunțată este, de cele mai multe ori, însoțită de stres, anxietate și depresie.

  1. O aluniță nouă

Chiar dacă multe persoane consideră alunițele ca fiind ceva atrăgător, trebuie să iei măsuri imediat ce observi o aluniță nouă sau mai multe, oriunde pe corp. Alunițele sunt deseori asociate cu un risc crescut de cancer de piele și pot reprezenta și un semn pentru cancerul mamar.

Un studiu efectuat recent pe 89.902 de femei cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani arată că cele care aveau mai multe alunițe au prezentat un risc mai crescut cu 13% de a face cancer la sân, față de celelalte.

Trebuie să iei măsuri și în cazul în care observi modificări la alunițele deja existente. Mergi la control când observi asemenea detalii!

  1. Durerile de spate inexplicabile

Opt din zece persoane suferă la un moment dat de dureri de spate din diferite motive, dar, în cazul femeilor, pot reprezenta un semn al cancerului de sân. Acest tip de cancer este resimțit ca o presiune pe coaste și coloana vertebrală.

  1. Anumite modificări la nivelul vezicii urinare sau al intestinelor

Cancerul mamar poate fi semnalat și prin modificări hormonale și uscăciune la nivelul uretrei, care pot afecta și vezica urinară.

Trebuie să mergi la consult dacă te confrunți cu incontinenţa urinară (scurgeri de urină în timp ce tușești, râzi, strănuți sau faci exerciții fizice).

  1. Tusea care nu se vindecă

Acest tip de tuse poate indica începutul unui cancer care poartă denumirea de cancer primar, deoarece începe la un anumit organ, iar în cazul în care unele dintre celulele bolnave trec la un alt organ, pot forma o altă tumoră, în acest mod dezvoltându-se cancerul secundar…

În 60-70% dintre cazurile femeilor aflate în fază terminală cancerul mamar se poate extinde la plămâni, iar tusea prelungită, dificultățile de respirație, răgușeala sau tusea uscată pot fi niște semne care îl indică.


Share
Abonează-te pe:Yve.ro news